Víno z bazy čiernej

Recept Víno z bazy čiernej

Pridal: Bistro 69, 19.8.2013

Kategorie: Nápoje

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Hneď po objavení tohto receptu, v babkinej knihy, ktorá bola úžasná kuchárka profesionálka... Som začal uvažovať a premýšľa o tom aké účinky môže mať tento nie až tak rozšírený nápoj. Vína sa robia z rôzneho druhu ovocia avšak z bazy čiernej? O tom som ešte nevedel... Možno aj preto, že u nás na okolí žiadna báza nerastie :) Tak som si niečo o tomto nie až tak bežnom ovocí "vygooglil" a zdá sa, že je to viac ako prospešná plodina. Báza obsahuje množstvo antioxidantov a vitamínu C, a používa sa aj pri výrobe liekov. Má veľmi dobrý vplyv na náš organizmus. Posilňuje imunitu, zvyšuje hladinu tzv. dobrého cholesterolu, výborne pomáha liečiť chrípku, pôsobí preventívne pri ochorení srdca - posilňuje svaly srdca a cievy, a dokonca dokáže stabilizovať aj hladinu cukru v krvi čo pomáha cukrovkárom. Nemôžeme sa čudovať, že tento skvelý, zdravý nápoj poznali a používali aj v minulosti, na ktorý dnes, trocha zabúdame. Ešte že, som sa trocha pohrabal v tej babkinej kuchárskej knižke :D

FOTKA OD VÁS

Pridal: Bistro 69, 19.8.2013

Kategorie: Nápoje

SUROVINY

4 litreplody bazy čiernej
4 litrevoda
250 g na 1 liter šťavykryštálový cukor
50 ghrozienka
kúsokcelá škorica
niekoľkovoňavé klinčeky
10 g celý ďumbier
5 gdroždie

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Dobre vyzreté plody bazy čiernej  opláchneme vodou, oberieme zo stopiek, zalejeme čistou vodou a 30 minút povaríme.
  2. Po prevarení  hneď precedíme cez čistú gázu (alebo plátno).
  3. Po odkvapkaní šťavu odmeriame, pridáme cukor, hrozienka, škoricu, klinčeky a ďumbier. Všetko spolu ešte povaríme.
  4. K vychladnutej šťave pridáme rozmrvené droždie. Všetko vlejeme do 5 litrovej fľaše, zaviažeme celofánom, ktorý predierkujeme špendlíkom.
  5. Fľašu dáme na teplé miesto, kde by za 7 dní malo byť víno vykvasené.
  6. Keď zmizne pena, víno sa vyčistí a ustáli, stiahneme ho do fliaš, uzavrieme a uložíme na chladné miesto.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť