Víno z bazy čiernej
Hneď po objavení tohto receptu, v babkinej knihy, ktorá bola úžasná kuchárka profesionálka... Som začal uvažovať a premýšľa o tom aké účinky môže mať tento nie až tak rozšírený nápoj. Vína sa robia z rôzneho druhu ovocia avšak z bazy čiernej? O tom som ešte nevedel... Možno aj preto, že u nás na okolí žiadna báza nerastie :) Tak som si niečo o tomto nie až tak bežnom ovocí "vygooglil" a zdá sa, že je to viac ako prospešná plodina. Báza obsahuje množstvo antioxidantov a vitamínu C, a používa sa aj pri výrobe liekov. Má veľmi dobrý vplyv na náš organizmus. Posilňuje imunitu, zvyšuje hladinu tzv. dobrého cholesterolu, výborne pomáha liečiť chrípku, pôsobí preventívne pri ochorení srdca - posilňuje svaly srdca a cievy, a dokonca dokáže stabilizovať aj hladinu cukru v krvi čo pomáha cukrovkárom. Nemôžeme sa čudovať, že tento skvelý, zdravý nápoj poznali a používali aj v minulosti, na ktorý dnes, trocha zabúdame. Ešte že, som sa trocha pohrabal v tej babkinej kuchárskej knižke :D
SUROVINY
- Dobre vyzreté plody bazy čiernej opláchneme vodou, oberieme zo stopiek, zalejeme čistou vodou a 30 minút povaríme.
- Po prevarení hneď precedíme cez čistú gázu (alebo plátno).
- Po odkvapkaní šťavu odmeriame, pridáme cukor, hrozienka, škoricu, klinčeky a ďumbier. Všetko spolu ešte povaríme.
- K vychladnutej šťave pridáme rozmrvené droždie. Všetko vlejeme do 5 litrovej fľaše, zaviažeme celofánom, ktorý predierkujeme špendlíkom.
- Fľašu dáme na teplé miesto, kde by za 7 dní malo byť víno vykvasené.