FotoRecept | Kysnutý slivkový koláč
Pridané: 12.9.2015
Slivky sú veľmi vďačné ovocie. Či už surové, varené na lekvár, alebo ako pálenka. O tej tu písať nebudem na to sú povolanejší :) Sezóna sliviek je tu a s ňou aj slivkové koláče, buchty a iné dobroty. Podľa mňa toto ovocie najlepšie ladí s kysnutým cestom - slivkové buchty sú top a takou slovenskou i českou klasikou. Na Slovensku rastú skoro všade a tak má každy kraj svoje špeciality ktoré s nimi pripravuje. Recept na základ, teda na ksynuté cesto, a inšpirácia je z oblasti Tekova. To bol región, rsp. župa na Dolnom Pohroní. V Leviciach sa dnes nachádza múzeum oblasti Tekov. Dodržala som aj povodný postup prípravy a sposob pečenia. Len hrozienka som nahradila práve slivkami. Myslím si, že väčšina receptov má spoločný základ a obmieňali sa ingrediencie do náplň alebo konečný tvar koláčov a pod. Recept je stručný a zbytočne sa v ňom nerozpisujú o postupe, takže je treba mať kus praxe, a kysnuté cesto nejaké skúsenosti potrebuje :) Ale na druhú stranu ak sa budete držať základných pravidiel určite sa podarí. Tu je pár rád na prípravu kysnutého cesta, ktoré dodržiavam: všetky suroviny musia mať rovnakú = izbovú teplotu ak je v recepte mlieko, nikdy nepoužite príliš horúce, stačí tiež izbová teplota alebo vlažné droždie si vyberte min. hodinu pred pečením aby sa naštartovalo a tak pripravte kvások do kvásku vždy pridajte aspoň štipku cukru - tiež pomáha naštartovať kvasný proces nikdy nepridajte soľ do kvásku, radšej do múky alebo už do premiešaného kvásku s múkou, soľ zastaví kvasenie ak miesite v mixéry, min. raz oddeľte cesto pomocou špachtle od dna misy aby vám tam neostávala múka dobre premiesiť, nahnať vzduch do cesta, može trvať aj desať minút ak ste miesli v mixéry vždy je dobré cesto ešte prepracovať aj rukami, stačí chvíľu, dodáte mu tú poslednú ingredienciu ktorá sa nepredáva - lásku vykysnúť nechajte cesto prikryté, pozor na prievan, ideálne je zabaliť do deky alebo perín :) ja zásadne nevetrám a neotváram v kuchyni okno keď mi cesto kysne :) na vykysnutie cesta použite radšej nerezovú, drevenú misu alebo ošatku, nie plastovú rúry v bytoch nemajú dostatok vlhkosti, hlavne tie elektrické, preto je dobré dať na spodok nádobu s vodou a cesto orosiť vodou pred vložením do rúry aj po vybratí - tým dosiahnete chrumkavosť korky - platí u pečiva sladké kysnuté koláče potierajte maslom alebo iným tukom
ZOBRAZIŤ RECEPT
Výborná čalamáda - s uhorkou, paprikou, kapustou a mrkvou
Pridané: 23.9.2020
Od rána čistíme, krájame, sterilizujeme, aby sme mali cez zimu čo konzumovať. Dnes prišla na rad čalamáda zo zeleniny. Zeleninu som mala domácu, kupovať som musela iba suroviny na nálev. Ak máte radi zaváraninu na obed, tak si určite urobte zásoby na zimu. U nás doma sa to spotrebuje hneď na začiatku zimy :) Autor: Milka
ZOBRAZIŤ RECEPT