Fotorecept| Radeckého ryžový nákyp
Pridané: 16.6.2015
Mám veľmi pekné spomienky na školskú jedáleň. Varili tam skvelé jedlá - až na mliekovú polievku - brrr. A jeden z mojich favoritov bol ryžový nákyp poliaty sirupom. Nikdy som už potom takýto nákyp nejedla. Jedla som ich veľa a výborné, ale ten z jedálne bol a asi aj bude neprekonatelný. Nedávno som v jednom časopise (F.O.O.D) narazila na recepty pomenované podľa veľkých postáv z histórie. A ryžový nákyp tam niesol meno Radecký. Josef Václav Radecký - po ňom je mimo iné pomenovaná aj skladba "Radeckého pochod"(Radetzky-Marsch) od Johanna Straussa. A skladba je to nádherná. Myslím si, že aj dobrota menom Radeckého ryžový nákyp može byť skvelá. Či už je s ním historicky naozaj spojená, alebo nie. Ono väčšinou takéto veci vznikali tak, že jedlo dovtedy bežné sa malinko vylepšilo, pridalo sa niečo "extra" a pomenovalo sa na počesť danej osoby, príležitosti a miesta, kde ho podávali kuchári na dvoroch významných ľudí, panovníkov, šľachticov - sviečková Stroganov, roštenka Esterházyho.. Podobné je to napr. aj s holandskou omáčkou, ktorá vznikla podľa tradície ako z núdze cnosť, počas napoleonských vojen. Kuchár nemal po ruke už nič len maslo a vajcia, a tak stvoril túto dobrotu. Keď pečiem deťom u nás doma ryžový nákyp, taký ten obyčajný, nepridávam naň lekvár a sneh z bielkov. Ale inak ho pečiem tak isto. Deti si ho polievajú sirupom, pridajú si lekvár, alebo ho jedia len tak ...
ZOBRAZIŤ RECEPT
Tvarohové šúlance so strúhankou
Pridané: 30.3.2015
Vskutku bleskový recept. Na internete aj v kuchárskych knihách ich nájdete desiatky, rozdiely minimálne. I tak mu chcem venovať miesto na mojom blogu. Totižto tieto šúlance nám mimoriadne chutili, mne i deťom. Tatovi asi nič neostane. Pripravíte ich veľmi jednoducho, čo je niekedy veľkou výhodou. Ingrediencie sú na porciu pre dvoch dospelých.
ZOBRAZIŤ RECEPT