Všetky paradajky ošúpeme (ošúpeme ich tak, že ich z hornej časti nadrežeme a ponoríme do horúcej vody na cca minút) - 2 kg paradajok nakrájame a so zvyšných paradajok si spravíme pyré (roztlačíme ich).
Do väčšieho hrnca na oleji speníme na jemno posekanú cibuľku, pridáme na väčšie kocky posekanú mrkvu, petržlen.
Trocha ich orestujeme a pridáme všetky paradajky.
Za občasného miešania ich varíme cca hodinu.
Po hodine varenia celú zmes rozmixujeme ponorným mixérom na pyré, pridáme zviazanú celú petržlenovú vňať a zväzok bazalky (zviazanú preto aby sme ju jednoducho potom vybrali), pridáme soľ a cukor podľa chuti a varíme ešte 30 minút.
Po uvarení ešte horúcu zmes dáme do zaváracích pohárov a sterilizujeme. (na cca 15 minút) otočíme hore dnom a necháme vychladnúť.