Ovocný koláč
Rebarboru sa mi zatiaľ podarilo tento rok kúpiť len jediný krát. Ale bola to láska na prvý pohľad :-) Preto teraz túžobne očakávam, kedy zasa dorazí na tržnicu, aby som si mohla urobiť džem na teplé a chutné zimné večere
FOTKA OD VÁS
SUROVINY
Cesto:
300 ghladká múka
100 grozpustené maslo
100 mlmlieko
70 gpráškový cukor
1 balenievanilkový cukor
1 balenieprášok do pečiva
1 ksžĺtok
Náplň:
2 vaničkytvaroh
2 ksvajce
podľa chuti (rízbezle, čučoriedky, čierne mainy, rebarbora)ovocie
- Maslo som nechala rozpustiť vo vodnom kúpeli.
- Pridala som práškový cukor a poriadne som ho v masle rozmiešala. Vznikla taká jemná maslová kašička.
- Múku som preosiala s práškom do pečiva. Pridala som vanilkový cukor, žĺtko a maslovú kašičku a vypracovala hladké cesto.
- Cesto malo formu hladkého lineckého/maslového cesta. (Najskôr som zneistela, či narastie, ale počas pečenia v rúre krásne vybehlo.)
- Cestom som vyložila vymastený plech.
- Tvaroh som zmiešala s vajíčkami a vyliala na cesto do plechu.
- Nakoniec som pridala na kúsky pokrájané ovocie. Rebarboru som krájala na naozaj malé kúsky, aby sa mi pri pečení stihla upiecť. Ovocie som trochu viac vtlačila do tvarohu, aby zbytočne nevytŕčalo. V pôvodnom recepte sa píše, že sa má dať navrch posýpka, ale ja som koláč posypala len domácim škoricovým cukrom (preto ta hnedkastá farba navrchu).
- Pri 170 °C som nechala koláč piecť cca 30 minút.
KOMENTÁRE K RECEPTU