Krehké vanilkové rohlíčky

Pridal: Levandullka in cucin, 26.8.2013
Kategorie: Dezerty, Vianoce, Sviatočné pečenie
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Viem, že vanilkové rohlíčky nie sú v podstate žiadna veda, no pre mňa znamenajú veľký pokrok v mojej ,,cukrárskej" kariére. A to aj preto, že prvý plech som vyhodila, nakoľko boli všetky obrovské a nedopečené, no zospodu už čierne a ,,jedlý" bol v skutočnosti až tretí a štvrtý plech... Aj napriek tomu, že som neverila, že budú chutiť naozaj dobre, na moje prekvapenie boli jemné, chutné a doslova sa rozplývali na jazyku. Avšak, dnes sa chystám na iný recept tohoto tradičného vianočného pečiva. Dám vedieť, ako to dopadlo :-)
FOTKA OD VÁS
Pridal: Levandullka in cucin, 26.8.2013
Kategorie: Dezerty, Vianoce, Sviatočné pečenie
SUROVINY
50 gpráškový cukor
170 g (studené a nakrájané na kocky)maslo
80 gvlašské orechy
210 ghladká múka
štipkasoľ
- Všetky ingrediencie spolu zmiešame (ja som miešala rukami), no pracujeme rýchlo, aby sa maslo neroztopilo.
- Keď máme vypracované pevné cesto, zabalíme ho do potravinárskej fólie a dáme do chladničky, najlepšie na pár hodín (ja som dala iba na hodinu a pol).
- Po vychladení necháme cesto dôjsť na izbovú teplotu a následne z neho tvarujeme malé rohlíčky. Pečieme v rúre na 180°C približne 7-8 minút.
- Po vytiahnutí z rúry ich necháme v plechu mierne vychladnúť a ešte mierne teplé obaľujeme v práškovom cukre zmiešanom s jedným balíčkom vanilkového. Ja som práškový cukor nemala a tak som sa ho pokúšala vyrobiť z kryštálového... Nakoniec mi vznikol krupicový :-)
- TIP - ak chcete aby boli vaše rohlíčky menej všedné a o niečo luxusnejšie, zmiešajte práškový cukor na obaľovanie s dreňou z jedného vanilkového lusku :-)
- Prajem príjemné pečenie a sladké degustovanie :-)
- Všetky ingrediencie spolu zmiešame (ja som miešala rukami), no pracujeme rýchlo, aby sa maslo neroztopilo.
- Keď máme vypracované pevné cesto, zabalíme ho do potravinárskej fólie a dáme do chladničky, najlepšie na pár hodín (ja som dala iba na hodinu a pol).
- Po vychladení necháme cesto dôjsť na izbovú teplotu a následne z neho tvarujeme malé rohlíčky. Pečieme v rúre na 180°C približne 7-8 minút.
- Po vytiahnutí z rúry ich necháme v plechu mierne vychladnúť a ešte mierne teplé obaľujeme v práškovom cukre zmiešanom s jedným balíčkom vanilkového. Ja som práškový cukor nemala a tak som sa ho pokúšala vyrobiť z kryštálového... Nakoniec mi vznikol krupicový :-)
- TIP - ak chcete aby boli vaše rohlíčky menej všedné a o niečo luxusnejšie, zmiešajte práškový cukor na obaľovanie s dreňou z jedného vanilkového lusku :-)
- Prajem príjemné pečenie a sladké degustovanie :-)
KOMENTÁRE K RECEPTU