NajRecept.sk Zavaraniny Džemy a marmelády Jablkový džem s mrkvou
Jablkový džem s mrkvou
Recept Jablkový džem s mrkvou
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Bistro 69    ·   22.8.2013

Jablkový džem s mrkvou

Netradičný džem, ktorý v obchode len tak nenájdete. A pritom je to skvelý spôsob ako užitočne využiť nadbytok jabĺk zo záhrady...

Suroviny
3 kg (očistené, kyslasté)
jablko
1 kg
mrkva
1 kg
cukor
100 ml
ocot
1/2 litra
pomarančový sirup
1 sáčok
želírovací cukor
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Jablká postrúhame, alebo pokrájame na plátky a postrúhame mrkvu.  Dáme do nádoby a podlejeme octom.
  2. Dusíme na miernom ohni až sa všetko dôkladne rozvarí. Pridáme sirup a ešte chvíľu povaríme.
  3. Odložíme do druhého dňa.
  4. Na druhý deň znovu privedieme do varu a za stáleho miešania ešte aspoň 1 hodinu varíme. Zasypeme asi s 3/4 kg cukom a varíme ešte 10-15 minút na miernom ohni za stáleho miešania.
  5. Do zbytku cukru zamiešame želírovací prípravok - pektín, alebo iný. 1-2 sáčky podľa návodu. Pridáme pomarančovú príchuť (nemusí byť) zamiešame, vysypeme zbytok cukru so  želirovaím prípravkom za stáleho miešania.
  6. Povaríme asi 5 minút od bodu varu. (Ak by sme chceli lekvár trochu kyslejší - záleží to od jabĺk. Môžeme pred koncom varu pridať trochu kyseliny citrónovej.)
  7. !Pozor! Miešame pod prikrývkou, lebo džem veľmi prská.
  8. Takto uvarený horúci džem plníme do vyhratých pohárov a sterilizujeme 5-10 minút.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár