Jablkový džem s mrkvou

Pridal: Bistro 69, 22.8.2013
Kategorie: Džemy a marmelády, Zavaraniny
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Netradičný džem, ktorý v obchode len tak nenájdete. A pritom je to skvelý spôsob ako užitočne využiť nadbytok jabĺk zo záhrady...
FOTKA OD VÁS
Pridal: Bistro 69, 22.8.2013
Kategorie: Džemy a marmelády, Zavaraniny
SUROVINY
3 kg (očistené, kyslasté)jablko
1 kgmrkva
1 kgcukor
100 mlocot
1/2 litrapomarančový sirup
1 sáčokželírovací cukor
- Jablká postrúhame, alebo pokrájame na plátky a postrúhame mrkvu. Dáme do nádoby a podlejeme octom.
- Dusíme na miernom ohni až sa všetko dôkladne rozvarí. Pridáme sirup a ešte chvíľu povaríme.
- Odložíme do druhého dňa.
- Na druhý deň znovu privedieme do varu a za stáleho miešania ešte aspoň 1 hodinu varíme. Zasypeme asi s 3/4 kg cukom a varíme ešte 10-15 minút na miernom ohni za stáleho miešania.
- Do zbytku cukru zamiešame želírovací prípravok - pektín, alebo iný. 1-2 sáčky podľa návodu. Pridáme pomarančovú príchuť (nemusí byť) zamiešame, vysypeme zbytok cukru so želirovaím prípravkom za stáleho miešania.
- Povaríme asi 5 minút od bodu varu. (Ak by sme chceli lekvár trochu kyslejší - záleží to od jabĺk. Môžeme pred koncom varu pridať trochu kyseliny citrónovej.)
- !Pozor! Miešame pod prikrývkou, lebo džem veľmi prská.
KOMENTÁRE K RECEPTU