Jablkový džem s mrkvou

Recept Jablkový džem s mrkvou

Pridal: Bistro 69, 22.8.2013

Kategorie: Džemy a marmelády, Zavaraniny

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Netradičný džem, ktorý v obchode len tak nenájdete. A pritom je to skvelý spôsob ako užitočne využiť nadbytok jabĺk zo záhrady...

FOTKA OD VÁS

Pridal: Bistro 69, 22.8.2013

Kategorie: Džemy a marmelády, Zavaraniny

SUROVINY

3 kg (očistené, kyslasté)jablko
1 kgmrkva
1 kgcukor
100 mlocot
1/2 litrapomarančový sirup
1 sáčokželírovací cukor

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Jablká postrúhame, alebo pokrájame na plátky a postrúhame mrkvu.  Dáme do nádoby a podlejeme octom.
  2. Dusíme na miernom ohni až sa všetko dôkladne rozvarí. Pridáme sirup a ešte chvíľu povaríme.
  3. Odložíme do druhého dňa.
  4. Na druhý deň znovu privedieme do varu a za stáleho miešania ešte aspoň 1 hodinu varíme. Zasypeme asi s 3/4 kg cukom a varíme ešte 10-15 minút na miernom ohni za stáleho miešania.
  5. Do zbytku cukru zamiešame želírovací prípravok - pektín, alebo iný. 1-2 sáčky podľa návodu. Pridáme pomarančovú príchuť (nemusí byť) zamiešame, vysypeme zbytok cukru so  želirovaím prípravkom za stáleho miešania.
  6. Povaríme asi 5 minút od bodu varu. (Ak by sme chceli lekvár trochu kyslejší - záleží to od jabĺk. Môžeme pred koncom varu pridať trochu kyseliny citrónovej.)
  7. !Pozor! Miešame pod prikrývkou, lebo džem veľmi prská.
  8. Takto uvarený horúci džem plníme do vyhratých pohárov a sterilizujeme 5-10 minút.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť