Čokoládovo-karamelový koláč

Pridal: Z ghetta blog, 27.8.2013
Kategorie: Dezerty
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Čo môže byť lepšie, než čokoláda a karamel ? Text receptu je redakčne upravený, pôvodný neskrátený recept nájdete tu: Čokoládovo karamelový koláč
FOTKA OD VÁS
Pridal: Z ghetta blog, 27.8.2013
Kategorie: Dezerty
SUROVINY
Cesto
1 ksžĺtok
70 gkrupicový cukor
250 ghladká múka
125 gstudené maslo
50 mlstudená voda
Karamel
100 gkrupicový cukor / kryštálový cukor
100 mlsmotana na šľahanie
Čokoládová náplň
2 ksveľké vajíčko
100 mlmlieko plnotučné
200 mlsmotana na šľahanie
200 gkvalitná čokoláda
50 - 70 gcukor (podľa chuti)
Cesto:
- Metličkou vymiešame žĺtok a cukor spolu s lyžicou vody, až kým bude zmes svetlá
- Na doku / silikónovú podložku si presypeme múku a soľ, a nahádžeme kusy pokrájaného studeného masla, ktoré vyváľame až kým sa neobalí
- Zmes mačkáme koncami prstov, až kým nebude pripomínať hrubší piesok
- Keď bude cesto pekne držať pokope, vytvoríme z neho nižšiu guľu s priehlbinou v strede
- Do priehlbiny nalejeme rozšľahaný žĺtok s cukrom a zbytkom vody
- Cesto rozpracujeme rýchlo, aby nebolo riedke a držalo nám pokope (ak vám bude pripadať moc suché, dolejte ešte trochu vody)
- Keď bude cesto držať pohromade môžete začať vaľkať, ale jednoduchšie je ho vložiť na pár minút do chladničky. Vyváľajte cesto na o niečo väčší kruh, než je forma (najlepšie s odopínateľnou spodnou časťou)
- Cesto preneste do maslom vymastenej a múkou posypanej formy, ak sa vám trocha potrhá, nič sa nedeje. Diery zalepte ďalším cestom a rovnako tak aj okraje. Dno prepichnite vidličkou
- Na cesto dajte papier na pečenie, ktorý zaťažte fazuľou
- Korpus pečte asi 9 minút zakrytý a pár minút odokrytý, na 180 stupňoch. Po vybratí nechajte trúbu zapnutú
- Cukor vysypeme do hrnca so silnejším dnom a zapneme nízky plameň alebo teplotu. Vedľa si dáme zahrievať smotanu. Cukor nemiešajte, len čakajte.
- Keď bude štvrtina cukru rozpustená, môžete začať miešať
- Až bude karamel tmavo hnedý, veľmi pomaly prilejeme zohriatu smotanu. Dávajte si pozor na prskanie.
- Miešajte do tej doby, než bude karamel vyzerať, ako poleva. (možno budete mať v hrnci karamel obalený smotanov, no neskôr sa roztopí)
- Nechajte vychladnúť
- Vyšľahajte vajíčka s mliekom a zahrejte smotanu tesne k bodu varu.
- Pridajte nalámanú čokoládu a miešajte, než je zmes hladká. Pokiaľ chcete, pridajte cukor.
- Nechajte vychladnúť asi 5 minút
- Prilejte čokoládovú zmes do vajec s mliekom a pomaly premiešavajte
KOMENTÁRE K RECEPTU