Čokoládovo-karamelový koláč

Čokoládovo karamelový koláč

By 27. augusta 2013

Čo môže byť lepšie, než čokoláda a karamel ?

Text receptu je redakčne upravený, pôvodný neskrátený recept nájdete tu: Čokoládovo karamelový koláč

Ingredients

Instructions

Cesto:

  1. Metličkou vymiešame žĺtok a cukor spolu s lyžicou vody, až kým bude zmes svetlá
  2. Na doku / silikónovú podložku si presypeme múku a soľ, a nahádžeme kusy pokrájaného studeného masla, ktoré vyváľame až kým sa neobalí
  3. Zmes mačkáme koncami prstov, až kým nebude pripomínať hrubší piesok
  4. Keď bude cesto pekne držať pokope, vytvoríme z neho nižšiu guľu s priehlbinou v strede
  5. Do priehlbiny nalejeme rozšľahaný žĺtok s cukrom a zbytkom vody
  6. Cesto rozpracujeme rýchlo, aby nebolo riedke a držalo nám pokope (ak vám bude pripadať moc suché, dolejte ešte trochu vody)
  7. Keď bude cesto držať pohromade môžete začať vaľkať, ale jednoduchšie je ho vložiť na pár minút do chladničky. Vyváľajte cesto na o niečo väčší kruh, než je forma (najlepšie s odopínateľnou spodnou časťou)
  8. Cesto preneste do maslom vymastenej a múkou posypanej formy, ak sa vám trocha potrhá, nič sa nedeje. Diery zalepte ďalším cestom a rovnako tak aj okraje. Dno prepichnite vidličkou
  9. Na cesto dajte papier na pečenie, ktorý zaťažte fazuľou
  10. Korpus pečte asi 9 minút zakrytý a pár minút odokrytý, na 180 stupňoch. Po vybratí nechajte trúbu zapnutú

Karamel

  1. Cukor vysypeme do hrnca so silnejším dnom a zapneme nízky plameň alebo teplotu. Vedľa si dáme zahrievať smotanu. Cukor nemiešajte, len čakajte.
  2. Keď bude štvrtina cukru rozpustená, môžete začať miešať
  3. Až bude karamel tmavo hnedý, veľmi pomaly prilejeme zohriatu smotanu. Dávajte si pozor na prskanie.
  4. Miešajte do tej doby, než bude karamel vyzerať, ako poleva. (možno budete mať v hrnci karamel obalený smotanov, no neskôr sa roztopí)
  5. Nechajte vychladnúť

Krém

  1. Vyšľahajte vajíčka s mliekom a zahrejte smotanu tesne k bodu varu.
  2. Pridajte nalámanú čokoládu a miešajte, než je zmes hladká. Pokiaľ chcete, pridajte cukor.
  3. Nechajte vychladnúť asi 5 minút
  4. Prilejte čokoládovú zmes do vajec s mliekom a pomaly premiešavajte

Vychladený karamel naneste na dno predpečeného cesta a zarovnajte. Bude ho len slabá vrstva, tak sa nenaľakajte. Pomaly na karamel nalejte čokoládový krém. Pečte 30 minút, krém sa bude stále trochu triasť, podobne ako upečený cheesecake. Nechajte koláč vychladnú, najlepší je tak po dvoch hodinách.

Čokoládovo karamelový koláč

Print

Jmenuju se Veronika, je mi 23, jsem blond a miluju jídlo. Než jdu spát, tak proletím desítky foodblogů a přemýšlím nad tím, jestli je lepší, když je panna cotta zešikmená, nebo rovná a jak docílit toho, aby krém na cupcaku dobře držel i bez másla. Jsem trošku blázen. Zbožňuju designové vychytávky do kuchyně a užívám si ruce zapatlané od těsta. Peču tak třikrát týdně a to jen kvůli tomu, že častěji už by to fakt nikdo nejedl. Když je mouka ve slevě, tak se neznám. (Fajn, to už trochu přeháním). Za jídlo jsem schopna utratit tolik peněz, až to pěkné není. Kurzy, food festivaly, restaurace.


Môj blog: www.zghettablog.blogspot.co.uk

Môj e-mail:zghettablog@gmail.com

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *