Babičkina ťahaná štrúdľa

Recept Babičkina ťahaná štrúdľa

Pridal: mnamkovo, 17.8.2013

Kategorie: Dezerty

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Pri príprave ťahaného štrúdľového cesta je dôležitá nielen kvalitná múka, ktorá by mala byť hladká s vysokým obsahom lepku (inak by sa cesto pri ťahaní trhalo), ale aj tekutina, ktorá má byť vlažná, aby bielkoviny v múke lepšie napučali. Spracované cesto na štrúdľu má byť vláčne a pružné, ak je príliš suché, pridáme trocha vody, do lepkavého cesta zase zapracujeme ešte trocha múky. Čím dlhšie cesto spracúvame, tým lepšie sa potom ťahá. Pri odpočinutí cesta je dôležité prikryť ho nahriatým hrncom, lebo ak by obschlo, nedalo by sa s ním dobre pracovať.

FOTKA OD VÁS

Pridal: mnamkovo, 17.8.2013

Kategorie: Dezerty

SUROVINY

300 ghladká múka
štipkasoľ
medzi prstypráškový cukor
1 PLolej
1 PLocot
vlažná voda

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
Vyťahovanie To je tá najdôležitejšia časť práce. Cesto musí byť tenké a zároveň sa nesmie potrhať. Pri vyťahovaní postupujeme od stredu k okrajom, aby malo všade rovnakú hrúbku. Ruky mierne zovrieme do pästí, podložíme pod cesto, dáme k sebe a opatrne odťahujeme od seba, čím cesto vyťahujeme na všetky strany. Plát môžeme počas vyťahovania slabo potierať olejom, aby cesto zostalo vláčne a netrhalo sa. Nakoniec vytiahnuté cesto položíme na pomúčenú utierku alebo obrus a prstami vytiahneme aj okraje. Po vytiahnutí môžeme z cesta odstrihnúť hrubšie okraje. Plnka podľa chuti Vytiahnuté cesto pokropíme roztopeným maslom, naplníme ľubovoľnou plnkou (napríklad z maku zmiešaného s cukrom, s jablkami a hrozienkami, prípadne zmesou tvarohu, hrozienok, vanilínového a kryštálového cukru a vajca) a zvinieme. Konce cesta stlačíme, aby plnka pri pečení nevytiekla. Štrúdľu vložíme do stredne rozohriatej rúry, asi po 5 minútach teplotu znížime a pomaly pečieme dozlatista. Aby bola štrúdľa naozaj krehká, ešte horúcu ju potrieme rozohriatym maslom.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť