Fotorecept | Malinová torta s marcipánovými slimáčikmi

Pridal: adkas-tastyfood, 22.7.2013
Kategorie: Torty
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Jedna malinová inšpirácia, ktorá je vhodná nielen na letné dni ale aj na detskú oslavu. Mini slimáčiky urobia radosť nejednému maškrtníkovi. Torta prešla dôkladnou koštovkou, ktoré malinovej torte udelili samé pozitívne ohlasy. Takže nech sa páči, čítajte recept :-)
FOTKA OD VÁS
Pridal: adkas-tastyfood, 22.7.2013
Kategorie: Torty
SUROVINY
Piškótové cesto:
6 ksvajce
6 PLhorúca voda
150 g práškový cukor
100 gpolohrubá múka
štipkasoľ
(na potretie piškótoveho cesta) z 340 g fľašky som použila cca 1/3 a zvyšok do želatínovej masymalinový džem
Malinová želatínová masa:
(mrazené alebo čerstvé) 350 g maliny
2 PLkryštálový cukor
(u mňa Greek style, príp. kyslá lahôdková smotana) 500 ml jogurt
(u mňa double cream) 500 mlšľahačková smotana
3 PL práškový cukor
(prášková ) 10 KL ( 35 g)želatína
(ten zbytok, čo nám ostane po natretí rolády) 150 -200gmalinový džem
Okrem toho:
cca 100 gmarcipánová masa
(neslané), príp. zelený kokos, mandľové lupienky ( na slimacie rozky) 2 PL posekané pistácie
tortová forma s odopínateľnými bokmi o prieme 24 cm
papier na pečenie
Najprv si upečieme piškótu
- Žĺtka našľaháme s cukrom a horúcou vodou dopenista. Šľaháme minimálne 5 minút. Žĺtka musia byť pekné, krémové až zamatové.
- Pridáme preosiatu múku, ktorú už iba ručne zamiešame do našľahaných žĺtkov.
- Bielka so štipkou soli vyšľaháme dotuha. Opatrne, ručne vmiešame do žĺtkovej masy.
- Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečieme pri teplote 180 °C cca 15 - 18 minút.
- Cesto vyberieme z plechu, poprášime práškovým cukrom. Opatrne pomocou utierky stočíme a necháme vychladnúť.
- Po vychladnutí piškótu roztočíme, opatrne strhneme papier ale papier nevyhadzujeme, necháme piškótu na papieri. Potrieme džemom a opäť pomocou papiera pevnejšie stočíme do rolády a odložíme do chladničky schladiť aspoň na hodinu. Roládu je možné pripraviť aj deň vopred. Lepšie sa bude krájať. Prípadne použite mrazničku (rýchlejší spôsob ako schladiť roládu).
- Keď už je roláda dobre schladená, nakrájame ju na 1 cm kolieska.
- Tortovú formu vyložíme potravinárskou fóliou (ja som použila alobal, ale ten nedoporučujem, na bokoch ostali stopy po pokrčenom alobale, fólia je jemnejšia).
- Keď už máme tortovú formu pekne vyloženú piškótovými kolieskami, môžeme ju odložiť opäť do chladničky, kým si pripravíme malinovú masu.
- Maliny posypeme kryštálovým cukrom a pomaly necháme zovrieť. Ak je potrebné pridáme 50 ml vody.
- Dôkladne prepasírujeme cez sito. Ak použijeme čerstvé maliny, môžeme ich pasírovať bez varenia.
- Želatínu polejeme 4 PL vody. Necháme napučať.
- Napučanú želatínu zahrejeme na sporáku na najslabšom stupni za stáleho miešania. Nevaríme!!!
- Tortu držíme v chladničke.
KOMENTÁRE K RECEPTU