NajRecept.sk Dezerty Eton mess
Eton mess
Recept Eton mess
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
adkas-tastyfood    ·   30.7.2013

Eton mess

Eton mess (ítn mes) je dezert anglického pôvodu , pozostávajúci zo zmesi jahôd, snehových pusiniek a šľahačky, ktorý sa podáva na strednej škole v Etone počas výročného kriketového zápasu študentov . K vzniku tohto dezertu sa sa viaže viacero príhod a jedna z nich je, že po zápase sa mal podávať dezert - snehová torta Pavlova a pri transporte medzi kuchyňou a jedálňou sa táto krehká torta polámala. V snahe zachrániť dezert, tortu navrstvili do misky. Vzhľad vrstveného dezertu nevyzerá najlepšie, pravdepodobne preto ho nazvali mess (neporiadok). Dezert si môžete pripraviť s rôznym ovocím, no tradične sa pripravuje s jahodami. Rovnako si môžete šľahačku zameniť za kopček zmrzliny. Jednoduchý letný dezert, ktorý pripravíte do 15 minút.

Suroviny
16 ks
snehové pusinky
500 ml
šľahačková smotana
(čerstvé) 400 g
jahody

Snehové pusinky:

4 ks
bielok
240 g
kryštálový cukor
štipka
soľ
4 PL
citrónová šťava
1 KL
solamyl
Postup receptu
Vytlačiť
Snehové pusinky
    1. Bielka vyšľaháme so štipkou soli. Pridáme postupne po lyžiciach  cukor a priadne šľaháme, kým sú bielka pekne biele, husté a metličky v nich zanechávaju stopy.
    2. Pridáme citrónovú šťavu a opät dobre prešľaháme.
    3. Nakoniec pridáme Solamyl a opäť dobre prešľaháme.
    4. Bielka preložíme do cukrárenského vrecka a nastriekame pusinky na plech vyložený papierom na pečenie.
    5. Sušíme v rúre pri teplote 90 °C dve hodiny.
    6. Ak sú pusinky dobre usušené, dajú sa pekne oddeliť od papiera.
Dezert:
  1. Z jahôd si odoberieme asi 100 g  a rozmixujeme ponorným mixérom. Môžme precediť cez sitko. Odložíme bokom.
  2. Vyšľaháme šľahačkovú smotanu. Cukor nedávame, pusinky sú dosť sladké.
  3. Na dno pohára dáme mierne podrvené pusinky, prikryjeme šľahačkou a na to dáme pokrájané jahody. Postup opakujeme, kým máme pohár plný.
  4. Ozdobíme čerstvou jahodou a jahodovou šťavou z rozmixovaných jahôd a môžeme hneď podávať.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár