Eton mess

Pridal: adkas-tastyfood, 30.7.2013
Kategorie: Dezerty
Nahraj fotku a pochváľ sa
Eton mess (ítn mes) je dezert anglického pôvodu , pozostávajúci zo zmesi jahôd, snehových pusiniek a šľahačky, ktorý sa podáva na strednej škole v Etone počas výročného kriketového zápasu študentov . K vzniku tohto dezertu sa sa viaže viacero príhod a jedna z nich je, že po zápase sa mal podávať dezert - snehová torta Pavlova a pri transporte medzi kuchyňou a jedálňou sa táto krehká torta polámala. V snahe zachrániť dezert, tortu navrstvili do misky. Vzhľad vrstveného dezertu nevyzerá najlepšie, pravdepodobne preto ho nazvali mess (neporiadok). Dezert si môžete pripraviť s rôznym ovocím, no tradične sa pripravuje s jahodami. Rovnako si môžete šľahačku zameniť za kopček zmrzliny. Jednoduchý letný dezert, ktorý pripravíte do 15 minút.
Pridal: adkas-tastyfood, 30.7.2013
Kategorie: Dezerty
SUROVINY
Snehové pusinky:
- Bielka vyšľaháme so štipkou soli. Pridáme postupne po lyžiciach cukor a priadne šľaháme, kým sú bielka pekne biele, husté a metličky v nich zanechávaju stopy.
- Pridáme citrónovú šťavu a opät dobre prešľaháme.
- Nakoniec pridáme Solamyl a opäť dobre prešľaháme.
- Bielka preložíme do cukrárenského vrecka a nastriekame pusinky na plech vyložený papierom na pečenie.
- Sušíme v rúre pri teplote 90 °C dve hodiny.
- Ak sú pusinky dobre usušené, dajú sa pekne oddeliť od papiera.
- Z jahôd si odoberieme asi 100 g a rozmixujeme ponorným mixérom. Môžme precediť cez sitko. Odložíme bokom.
- Vyšľaháme šľahačkovú smotanu. Cukor nedávame, pusinky sú dosť sladké.
- Na dno pohára dáme mierne podrvené pusinky, prikryjeme šľahačkou a na to dáme pokrájané jahody. Postup opakujeme, kým máme pohár plný.
- Ozdobíme čerstvou jahodou a jahodovou šťavou z rozmixovaných jahôd a môžeme hneď podávať.