Karfiolové kolieska
Pridané: 12.4.2014
Ako som avizoval minule, nasledujúci recept je vhodný pre vegetariánov a hlavnú úlohu v ňom hrá karfiol. V slovenskej Wikipédii sa o ňom mnoho nedozviete, treba nazrieť do inojazyčných verzií alebo počkať do leta a na trhu sa porozprávať s babičkami. Karfiol ako potravinu poprvýkrát zmieňuje už François Pierre La Varenne vo svojom diele Le Cuisinier françois (1651), jednom zo základných textov modernej francúzskej kuchyne a s veľkou pravdepodobnosťou si na ňom (na karfiole) pochutnával už Kráľ Slnko. Najrozšírenejším farebným variantom je biely, no pestuje sa i oranžový, zelený i fialový. Má nízku kalorickú hodnotu a súčasne obsahuje pomerne široké spektrum vitamínov, stopových prvkov, minerálnych látok a aminokyselín. Práve preto je priam predurčený pre rôzne dietetické účely. Obvykle sa konzumujú iba jednotlivé ružičky, i keď môj malý škrečík tvrdí, že aj listy sú úplne v pohode a rozhodne ich odporúča. Naposledy som sa odchýlil od vyprážanej klasiky a urobil jednoduché pečené placky. Ja som ich jedol s rajčinovo-hubovou omáčkou, no s odstupom času si myslím, že najlepšie by ich doplnila kyslá smotana s bylinkami alebo cibuľkou. Ak teda máte doma zvyšný karfiol, pustite sa do toho:
ZOBRAZIŤ RECEPT
Lekvárové vianočné hviezdičky
Pridané: 6.10.2020
Minulý rok som robila na Vianoce aj lekvárové hviezdičky. Klasické cesto, aké robíte na vianočné pečenie, vyvaľkáte na pracovnej doske, vykrojíte hviezdičky a upečiete. Zlepovala som ich lekvárom, ale pokojne môžete použiť aj váš obľúbený krém, ktorý máte osvedčený. Zdobila som bielou čokoládou, aby neboli všetky rovnaké (ostatné som zdobila tmavou čokoládou). Určite vyskúšajte, je to jednoduchý recept na chutné hviezdičky s jemnou perníkovou chuťou.
ZOBRAZIŤ RECEPT