Jahodovo-šľahačková torta

Jahodovo-šľahačková torta

By 17. júna 2013

Tajomstvo dobrej piškóty, ktorá sa v strede neprepadne? Neotvárajte dvierka rúry skôr ako po 15 - 20 min. a hlavne pri ukladaní cesta do rúry ním netrieskajte ako s loptou 🙂 To moje mi pri pečeni veľmi nenapuchlo, pretože po 15-tich minútach som objavila na stole prášok na pečenie - samozrejme ten, ktorý mal byť v ceste. Takže mi vznikla síce chuťovo dobrá piškóta, len na pohľad to už nebolo ono.

Do cesta som použila nie vanilínový ale vanilkový cukor. Nebol v tom síce až taký rozdiel no pre lepší pocit...Nič sa nevyrovná podomácky pripravenému vanilkovému cukru, len keď človek nestíha musí použiť aj takéto náhrady. Nabudúce už len s pravým domácim vanilkovým cukrom.

Ingredients

Instructions

  1. Okrúhlu formu na pečenie si vymastíme a vysypeme hladkou múkou.  Rúr predhrejeme na teplotu 180 °C.
  2. Piškótové cesto: Oddelíme si žĺtky od bielkov. Do bielkov pridáme štipku soli a na najvyššej rýchlosti vyšľaháme sneh.
  3. Keď je sneh pripravený postupne počas šľahania pridávame po častiach práškový cukor. Vyšľaháme tuhý sneh, ktorý bude držať tvar a metličky v ňom budú zanechávať stopu. Na tejto časti si dajte naozaj záležať, pretože ak ju ,,odfláknete" piškóta bude len takou spľasnutou plackou.
  4. Do snehu postupne zašľahávame striedavo žĺtky a polievkové lyžice oleja - žĺtok, zašľaháme, olej, zašľaháme.
  5. Nakoniec primiešame pomocou varešky preosiatu múku, ktorú sme zmiešali s práškom do pečiva a vanilkovým cukrom. Vypracujeme hladké cesto.
  6. Prelejeme do pripravenej formy a vrch uhladíme ku krajom. Dáme piecť na 30 - 40 min. samozrejme tento čas prispôsobíme vlastnostiam rúry 🙂
  7. Plnka: Vyšľaháme si šľahačku, do ktorej pridáme podľa návodu pripravený stužovač. Uložíme do chladu.
  8. Počas chladenia upečenej piškóty si pripravíme podľa návodu želatínu.
  9. Vychladené piškótové cesto prerežeme na polovicu a na obe horné vrstvy natrieme jahodový džem. Najlepšie je použiť domáci avšak sa mi podarilo objaviť v nemenovanom obchode džem, ktorý má podľa zloženia ingrediencií niečo spoločné s džemom. Dokonca som pri natieraní objavila aj kúsok jahody, takže to o niečom svedčí 😀
  10. Uložíme prekrojené jahody.
  11. Spodný plát potrieme šľahačkovou plnkou a položíme vrchný plát. Na ten uložíme jahody a nakoniec polejeme vychladenou želatínou a uložíme odpočívať aspoň na 3 hodiny do chladničky.
  12. Dobrú chuť!
Print

K vareniu a pečeniu ma priviedli moje staré mamy, keď mi počas prázdnin strávených v ich prítomnosti dovolili asistovať v kuchyni a pod ich dohľadom som ako malé dieťa mohla skúšať upiecť jednoduché koláčiky či uvariť jednoduché jedlá. Vôňa kuchyne pri vypekaní či varení je mojim príjemným oddychom, ktorého výsledkom je (takmer) vždy niečo jedlé ;-) Ak máte chuť ma kontanktovať, spravte to adrese katka@najrecept.sk

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *