NajRecept.sk Torty Jahodovo-šľahačková torta
Jahodovo-šľahačková torta
Recept Jahodovo-šľahačková torta
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Katka    ·   17.6.2013

Jahodovo-šľahačková torta

Tajomstvo dobrej piškóty, ktorá sa v strede neprepadne? Neotvárajte dvierka rúry skôr ako po 15 - 20 min. a hlavne pri ukladaní cesta do rúry ním netrieskajte ako s loptou :-) To moje mi pri pečeni veľmi nenapuchlo, pretože po 15-tich minútach som objavila na stole prášok na pečenie - samozrejme ten, ktorý mal byť v ceste. Takže mi vznikla síce chuťovo dobrá piškóta, len na pohľad to už nebolo ono. Do cesta som použila nie vanilínový ale vanilkový cukor. Nebol v tom síce až taký rozdiel no pre lepší pocit...Nič sa nevyrovná podomácky pripravenému vanilkovému cukru, len keď človek nestíha musí použiť aj takéto náhrady. Nabudúce už len s pravým domácim vanilkovým cukrom.

Suroviny

Piškótové cesto:

120 g
hladká múka
100 g
práškový cukor
4 ks
vajce
1 balenie
prášok do pečiva
1 balenie
vanilkový cukor
4 PL
olej
štipka
soľ

Plnka:

1 balenie
šľahačka na šľahanie
1 balenie
stužovač šľahačky

Zdobenie:

1 veľká konzerva
jahody
jahodový džem
želatína
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Okrúhlu formu na pečenie si vymastíme a vysypeme hladkou múkou.  Rúr predhrejeme na teplotu 180 °C.
  2. Piškótové cesto: Oddelíme si žĺtky od bielkov. Do bielkov pridáme štipku soli a na najvyššej rýchlosti vyšľaháme sneh.
  3. Keď je sneh pripravený postupne počas šľahania pridávame po častiach práškový cukor. Vyšľaháme tuhý sneh, ktorý bude držať tvar a metličky v ňom budú zanechávať stopu. Na tejto časti si dajte naozaj záležať, pretože ak ju ,,odfláknete" piškóta bude len takou spľasnutou plackou.
  4. Do snehu postupne zašľahávame striedavo žĺtky a polievkové lyžice oleja - žĺtok, zašľaháme, olej, zašľaháme.
  5. Nakoniec primiešame pomocou varešky preosiatu múku, ktorú sme zmiešali s práškom do pečiva a vanilkovým cukrom. Vypracujeme hladké cesto.
  6. Prelejeme do pripravenej formy a vrch uhladíme ku krajom. Dáme piecť na 30 - 40 min. samozrejme tento čas prispôsobíme vlastnostiam rúry :-)
  7. Plnka: Vyšľaháme si šľahačku, do ktorej pridáme podľa návodu pripravený stužovač. Uložíme do chladu.
  8. Počas chladenia upečenej piškóty si pripravíme podľa návodu želatínu.
  9. Vychladené piškótové cesto prerežeme na polovicu a na obe horné vrstvy natrieme jahodový džem. Najlepšie je použiť domáci avšak sa mi podarilo objaviť v nemenovanom obchode džem, ktorý má podľa zloženia ingrediencií niečo spoločné s džemom. Dokonca som pri natieraní objavila aj kúsok jahody, takže to o niečom svedčí :-D
  10. Uložíme prekrojené jahody.
  11. Spodný plát potrieme šľahačkovou plnkou a položíme vrchný plát. Na ten uložíme jahody a nakoniec polejeme vychladenou želatínou a uložíme odpočívať aspoň na 3 hodiny do chladničky.
  12. Dobrú chuť!
[puregallery]
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár