Slané domáce praclíky

Pridal: Katka, 30.5.2013
Kategorie:
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Praclíky, ktoré chutia ako pravé nemecké Laugenbrezel. Pripravte ich svojím známym na nejakú príležitosť alebo len tak na pochutenie si počas všedného dňa.
FOTKA OD VÁS
Pridal: Katka, 30.5.2013
Kategorie:
SUROVINY
Cesto:
1 1/2 pohárteplá voda
1 PLcukor
2 PLsoľ
1 baleniesušené droždie
600 gpolohrubá múka
60 groztopené maslo
olej
60 gjedlá sóda
1 ksžĺtok
hrubozrnná soľ
Poleva:
1 ksbelok
1 KLsoľ
4 PLvoda
4 PLhladká múka
- Pripravíme si polevu: Do šálky dáme bielok, vodu, soľ a múku. Vyšľaháme pomocou vidličky aby sa nám poleva súvisle liala. Ak bude veľmi hustá, treba pridať trošku vody, ak bude veľmi tekutá, treba pridať trošku múky.
- Pripravíme si kvások: Do veľkej misy vlejeme vodu, vysypeme cukor, soľ a vrch posypte droždím. Necháme odležať 5 minút, alebo kým zmes začne začne peniť.
- Pridáme múku, maslo a rozmiešame na cesto, aby sa nelepilo o steny misy.
- Vyberieme cesto z misy a preložíme do rastlinným olejom vymastenej misy. Prikryjeme fóliou alebo utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste približne 50 minút, alebo kým cesto zdvojnásobí svoju veľkosť.
- Rúru predhrejeme na 230 °C. Vyberieme vhodný plech, vyložíme ho papierom na pečenie a potrieme rastlinným olejom.
- Vo väčšom hrnci privedieme do varu 10 šálok vody a jedlú sódu.
- Medzitým vyberieme cesto na olejom potretú pracovnú plochu a rozdelíme ho na 8 rovnakých častí. Každú časť rozvaľkáme do približne 60 cm dlhých valčekov.
- Z valčeka vytvoríme tenké ,,U“. Konce prekladáme cez seba a zatlačíme na spodnú stranu ,,U“, aby sme vytvorili tvar praclíka. Praclík preložíme na plech s papierom.
- Každý praclík opatrne vložíme pomocou obracačky do pripravenej vriacej vody na 30 sekúnd, alebo kým praclík vypláva naporvch. Pomocou obracačky ich vyberieme z vody a položíme na utierku odkvapkať. Tento postup zopakujeme s každým praclíkom.
- Praclíky preložíme z utierky na plech. Na spodnej časti ostrým nožom urobím malý zárez a mierne roztiahneme. To nám spôsobí, že praclík bude na tomto mieste biely.
- Každý praclík potrieme žĺtkom rozšľahaným s vodou a posypeme hrubou soľou alebo podľa chuti sezamom, makom.
- Praclíky pečieme približne 14 až 20 minút, kým chytia zlato-hnedú farbu. Vyberieme z rúry (ešte nevypíname) a polejeme polevou alebo posypeme strúhaným syrom. Vrátime naspäť do rúry na cca 5 minút. Polevu dáme do sáčku, kde sme odstrihli jeden roh a urobili malú dierku.
KOMENTÁRE K RECEPTU