Slané domáce praclíky

Recept Slané domáce praclíky

Pridal: Katka, 30.5.2013

Kategorie:

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Praclíky, ktoré chutia ako pravé nemecké Laugenbrezel. Pripravte ich svojím známym na nejakú príležitosť alebo len tak na pochutenie si počas všedného dňa.

FOTKA OD VÁS

Pridal: Katka, 30.5.2013

Kategorie:

SUROVINY

Cesto:

1 1/2 pohárteplá voda
1 PLcukor
2 PLsoľ
1 baleniesušené droždie
600 gpolohrubá múka
60 groztopené maslo
olej
60 gjedlá sóda
1 ksžĺtok
hrubozrnná soľ

Poleva:

1 ksbelok
1 KLsoľ
4 PLvoda
4 PLhladká múka

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Pripravíme si polevu: Do šálky dáme bielok, vodu, soľ a múku. Vyšľaháme pomocou vidličky aby sa nám poleva súvisle liala. Ak bude veľmi hustá, treba pridať trošku vody, ak bude veľmi tekutá, treba pridať trošku múky.
  2. Pripravíme si kvások:   Do veľkej misy vlejeme vodu, vysypeme cukor, soľ a vrch posypte droždím. Necháme odležať 5 minút, alebo kým zmes začne začne peniť.
  3. Pridáme múku, maslo a rozmiešame na cesto, aby sa nelepilo o steny misy.
  4. Vyberieme cesto z misy a preložíme do rastlinným olejom vymastenej misy.  Prikryjeme fóliou alebo utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste približne 50 minút, alebo kým cesto zdvojnásobí svoju veľkosť.
  5. Rúru predhrejeme na 230 °C. Vyberieme vhodný plech, vyložíme ho papierom na pečenie a potrieme rastlinným olejom.
  6. Vo väčšom hrnci privedieme do varu 10 šálok vody a jedlú sódu.
  7. Medzitým vyberieme cesto na olejom potretú pracovnú plochu a rozdelíme ho na 8 rovnakých častí. Každú časť rozvaľkáme do približne 60 cm dlhých valčekov.
  8. Z valčeka vytvoríme  tenké ,,U“.  Konce prekladáme cez seba a zatlačíme na spodnú stranu  ,,U“, aby sme vytvorili tvar praclíka. Praclík preložíme na plech s papierom.
  9. Každý praclík opatrne vložíme pomocou obracačky do pripravenej vriacej vody na 30 sekúnd, alebo kým praclík vypláva naporvch. Pomocou obracačky ich vyberieme z vody a položíme na utierku odkvapkať. Tento postup zopakujeme s každým praclíkom.
  10. Praclíky preložíme z utierky na plech. Na spodnej časti ostrým nožom urobím malý zárez a mierne roztiahneme. To nám spôsobí, že praclík bude na tomto mieste biely.
  11. Každý praclík potrieme žĺtkom rozšľahaným s vodou a posypeme hrubou soľou alebo podľa chuti sezamom, makom.
  12. Praclíky pečieme približne 14 až 20 minút, kým chytia zlato-hnedú farbu. Vyberieme z rúry (ešte nevypíname) a polejeme polevou alebo posypeme strúhaným syrom. Vrátime naspäť do rúry na cca 5 minút. Polevu dáme do sáčku, kde sme odstrihli jeden roh a urobili malú dierku.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť