NajRecept.sk Slané domáce praclíky
Slané domáce praclíky
Recept Slané domáce praclíky
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Katka    ·   30.5.2013

Slané domáce praclíky

Praclíky, ktoré chutia ako pravé nemecké Laugenbrezel. Pripravte ich svojím známym na nejakú príležitosť alebo len tak na pochutenie si počas všedného dňa.

Suroviny

Cesto:

1 1/2 pohár
teplá voda
1 PL
cukor
2 PL
soľ
1 balenie
sušené droždie
600 g
polohrubá múka
60 g
roztopené maslo
olej
60 g
jedlá sóda
1 ks
žĺtok
hrubozrnná soľ

Poleva:

1 ks
belok
1 KL
soľ
4 PL
voda
4 PL
hladká múka
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Pripravíme si polevu: Do šálky dáme bielok, vodu, soľ a múku. Vyšľaháme pomocou vidličky aby sa nám poleva súvisle liala. Ak bude veľmi hustá, treba pridať trošku vody, ak bude veľmi tekutá, treba pridať trošku múky.
  2. Pripravíme si kvások:   Do veľkej misy vlejeme vodu, vysypeme cukor, soľ a vrch posypte droždím. Necháme odležať 5 minút, alebo kým zmes začne začne peniť.
  3. Pridáme múku, maslo a rozmiešame na cesto, aby sa nelepilo o steny misy.
  4. Vyberieme cesto z misy a preložíme do rastlinným olejom vymastenej misy.  Prikryjeme fóliou alebo utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste približne 50 minút, alebo kým cesto zdvojnásobí svoju veľkosť.
  5. Rúru predhrejeme na 230 °C. Vyberieme vhodný plech, vyložíme ho papierom na pečenie a potrieme rastlinným olejom.
  6. Vo väčšom hrnci privedieme do varu 10 šálok vody a jedlú sódu.
  7. Medzitým vyberieme cesto na olejom potretú pracovnú plochu a rozdelíme ho na 8 rovnakých častí. Každú časť rozvaľkáme do približne 60 cm dlhých valčekov.
  8. Z valčeka vytvoríme  tenké ,,U“.  Konce prekladáme cez seba a zatlačíme na spodnú stranu  ,,U“, aby sme vytvorili tvar praclíka. Praclík preložíme na plech s papierom.
  9. Každý praclík opatrne vložíme pomocou obracačky do pripravenej vriacej vody na 30 sekúnd, alebo kým praclík vypláva naporvch. Pomocou obracačky ich vyberieme z vody a položíme na utierku odkvapkať. Tento postup zopakujeme s každým praclíkom.
  10. Praclíky preložíme z utierky na plech. Na spodnej časti ostrým nožom urobím malý zárez a mierne roztiahneme. To nám spôsobí, že praclík bude na tomto mieste biely.
  11. Každý praclík potrieme žĺtkom rozšľahaným s vodou a posypeme hrubou soľou alebo podľa chuti sezamom, makom.
  12. Praclíky pečieme približne 14 až 20 minút, kým chytia zlato-hnedú farbu. Vyberieme z rúry (ešte nevypíname) a polejeme polevou alebo posypeme strúhaným syrom. Vrátime naspäť do rúry na cca 5 minút. Polevu dáme do sáčku, kde sme odstrihli jeden roh a urobili malú dierku.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár