Tip na knihu | Recepty z kvásku

Zdieľajte recept

Tip na knihu | Recepty z kvásku

Tip na knihu | Recepty z kvásku

 

„Ak raz podľahnete čaru kváskovania, nie je cesty späť. Budete napr. cestovať na dovolenku aj s kváskom. Mnohí účastníci mojich kurzov mi to potvrdzujú. Najprv sa smejú, keď im to hovorím, neskôr to potvrdzujú,“ vysvetľuje Lenka Mančíková, ktorej vyšla kniha Kvások. Je plná nielen užitočných rád a tipov, postupy krok za krokom, ale najmä skvelých receptov.

 

„Často počúvam, aké náročné je piecť kváskový chlieb a aký dlhý je proces jeho prípravy a vždy sa rovnako čudujem,“ tvrdí Lenka Mančíková. „Kváskový chlieb nie je žiadna nová vychytávka, ale tradičné a zdravé jedlo. V minulosti bolo úplne prirodzené, že si žena našla čas pre seba – svoju rodinu a doslovne naplnila heslo bez práce nie sú koláče. Nechcem tým povedať, že by sme mali úplne prestať variť alebo piecť, ale ešte aj pred pár rokmi bola príprava domáceho kváskového chleba považovaná za akýsi „retro“ zvyk, či skôr za zbytočnosť.“

Práve druhú časť knihy Kvások tvoria recepty. Najskôr recepty na lievance, vafle a mrkvový chlieb s makom, ak vám zostal zvyšný kvások.
A potom recepty s lepkom i bezlepkové. Napríklad chlieb pita, Pivné žemličky, Kardamónky, Chlieb s čedarom a čili, Chlieb s lieskovcami a hrozienkami, či Orechová bábovka.
Medzi bezlepkovými receptami nájdete napríklad Polentový chlieb bez rozkvasu, Cukinový snack s parmezánom alebo Žemličky z múky z červenej šošovice.

Podobných knižiek o kvásku pribúda, no tento nový Kvások je predsa len iný. Lenka Mančíková ho písala jazykov „svojich kurzov“, čiže snažila sa odpovedať na všetko to, čo ľudí naozaj zaujíma. S čím majú problémy, ako majú presne postupovať alebo čo sa stalo, ak sa im kvások nevydaril. Vynikajúco to zhrnula v článku Kde robíme najčastejšie chyby?, v ktorom okrem iného píše: „Nezúfajte. Keď som začínala s kváskom, učila som sa na vlastných chybách. Preto mám pre vás pár tipov, vďaka ktorým môžete upiecť lepší kváskový chlieb a ušetríte čas.“

Treba uznať, že chutný a kvalitný kvások je naozaj alchýmia. Vonia jemne kyslo a má bublinky. Je to živá substancia, takže citlivo reaguje na každú zmenu a preto je dôležité dodržiavať základné pravidlá a dávať si pozor na každý krok.

Recept z knihy Kvások:

Chlieb s čedarom a čili

Ak obľubujete syr čedar a čili, tento chlieb bude pre vás ten pravý. Recept na približne 600 g

ROZKVAS:

  • celý ražný kvások
  • 80 g špaldovej celozrnnej múky
  • 80 ml vody

CESTO:

  • 150 g rozkvasu
  • 30 g celozrnnej múky z jednozrnnej pšenice
  • 70 g celozrnnej múky z dvojzrnnej pšenice
  • 150 g špaldovej bielej múky
  • 150 ml vody
  • 1/2 ČL mletého čili
  • 1 sušená pokrájaná čili paprička
  • 100 g nahrubo nastrúhaného vyzretého čedaru
  • 1 PL posekanej petržlenovej vňate a pažítky
  • 7 g soli

POSTUP:

  1. Zmiešame rozkvas, múku, vodu a necháme odstáť aspoň 30 min. Tento proces sa nazýva autolýza.
  2. Následne pridáme ostatné suroviny a dobre ich premiešame.
  3. Na pomúčenej doske cesto preložíme a vytvarujeme bochník, ktorý vložíme na 3 – 5 hodín do ošatky.

25 stupňov – pečieme 10 minút
200 stupňov – pečieme 25 minút

 

 

 

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>