Tip na knihu | Recepty od Marcely Leiferovej

Zdieľajte recept

Tip na knihu | Recepty od Marcely Leiferovej

Tip na knihu | Recepty od Marcely Leiferovej

Populárna speváčka a skvelá gazdinka Marcela Laiferová je presvedčená, že dnešné rovnoprávne a vyťažené ženy túžia byť príťažlivé aj v kuchyni. K predstavám o spokojnom partnerstve patrí aj príprava chutných jedál, aby sme pre seba a svojho „princa“ pripravili príjemný večer, ale aby „princ“ nezaspal hneď po jedle.
V knihe Ako si spríjemniť a okoreniť život píše o tom, na čo dbať pri výbere potravín, čím nás dokážu obohatiť koreniny a ktorá zelenina by sa mala stať pravidelnou súčasťou nášho jedálnička. Ponúka tiež množstvo chutných receptov z vlastnej kuchyne, ale aj z receptárov svojich priateľov. Záleží jej na tom, aby boli lahodné a zároveň telu prospešné. Veď, ako píše, zdravie sa začína jedlom, nie diétami!
„Zdravie sa začína jedlom, nie diétami,“ tvrdí Marcela Leiferová. Aj preto píše o dôležitých a zdravých koreninách, základnej zelenine, o najdôležitejších vitamínoch.
V časti Receptár nechýbajú recepty na šaláty a zálievky, polievky, nátierky na chlieb, hlavné jedlá, dezerty a tiež lacné a rýchle recepty.

2 RECEPTY Marcely Leiferovej

Sladké pampúšiky

Suroviny:

  • 500 g tvarohu,
  • 800 g zemiakov varených v šupke,
  • 150 g múky,
  • 1 prášok do pečiva,
  • ½ lyžičky soli,
  • 1 vanilkový cukor,
  • 100 g hrozienok,
  • 1 lyžička citrónovej kôry,
  • 2 vajcia,
  • olej na smaženie,
  • 1 škoricový cukor

POSTUP:

  1. Uvarené zemiaky očistíme a najemno postrúhame alebo pretlačíme.
  2. Pridáme múku, prášok do pečiva, tvaroh, soľ, vanilkový cukor, hrozienka, citrónovú kôru.
  3. Vajíčka vymixujeme a pridáme do cesta.
  4. Vymiešame, ale nie dlho, lebo cesto sa bude ťahať! Dáme ho na pomúčenú plochu a vytvarujeme rolku s priemerom 6 – 8 cm.
  5. Nakrájame na ½ cm hrubé kolieska a zľahka potlačíme.
  6. Teraz môžeme vysmážať na horúcom oleji 4 minúty z každej strany do zlatista.
  7. Povrch posypeme škoricovým cukrom. K tomu chutí kompót alebo ovocná dreň, napríklad jablková.

Mousaka pre 6 osôb

Suroviny:

 

  • 1,5 kg baklažánu pokrájame na 5 mm hrubé plátky,
  • 125 ml olivového oleja,
  • 2 najemno nakrájané cibule,
  • 2 pretlačené väčšie strúčiky cesnaku, korenie,
  • 1 lyžička škorice,
  • 750 mletého hovädzieho mäsa,
  • 2 veľké paradajky pokrájané na kúsky,
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku,
  • 125 ml bieleho vína,
  • posekaná petržlenová vňať,
  • soľ,
  • korenie,
  • mletá červená paprika (ostrejšia),
  • 60 g masla,
  • 60 g múky,
  • 625 ml mlieka,
  • 40 g syra,
  • muškátový orech

POSTUP:

  1. Plátky baklažánu posolíme a necháme 30 minút odstáť. Opláchneme a osušíme.
  2. Rúru vyhrejeme na 180 °C.
  3. Na panvicu dáme olej a baklažán opečieme z oboch strán. Olej pridávame podľa potreby.
  4. V širšej nádobe, v ktorej budeme zapekať, opečieme cibuľu, pridáme cesnak, červenú papriku, škoricu a hneď pridáme mleté mäso, premiešame, pridáme paradajky, pretlak, víno a 30 minút dusíme. Posolíme, okoreníme a pridáme petržlenovú vňať.
  5. V ďalšom kastróle si pripravíme bešamel: Maslo rozpustíme, pridáme 1 kopcovitú lyžicu hladkej múky a urobíme svetlú zápražku (1 minútu). Za stáleho miešania pridáme mlieko, postrúhaný muškátový orech a prevaríme asi 2 minúty. Vmiešame 1 lyžicu strúhaného syra.
  6. Do zapekacej misy s rozmermi 25 × 30 cm dáme na dno baklažán, polovicu mäsovej omáčky, opäť baklažány, ďalšiu vrstvu mäsovej omáčky a znovu baklažány.
  7. Navrch vylejeme bešamel, posypeme zvyšným syrom a dáme zapiecť dozlatista.
  8. Po vybratí z rúry necháme postáť aspoň 10 minút. Ak nemáte baklažán, nahraďte ho cukinou alebo zemiakmi.

Ďalšie tipy a recepty nájdete v knihe Marcely Leiferovej Ako si spríjemniť a okoreniť život.

 

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>