TIP na knihu | Najchutnejšie recepty zo známej relácie

Zdieľajte recept

TIP na knihu | Najchutnejšie recepty zo známej relácie

TIP na knihu | Najchutnejšie recepty zo známej relácieŠaláty, hlavné jedlá, ryby, dezerty, či jednohubky ako lokšový wrap, expresné creme brulée, tirolské špenátové knedle, chrumkavý paradajkový chlieb alebo tekvicové halušky.
Kniha Thomasa Kamenara Fajnšmeker ponúka zaujímavé recepty – exotické, ktoré pripomínajú diaľky; domáce kúsky, varenie pre jedného a pre priateľov; superrýchle a superjednoduché recepty.
Každý má vlastné predstavy o ideálnej aróme či chuti. A práve to neuveriteľné množstvo kombinácií, ktoré možno objaviť, je na príprave jedla fascinujúce. Sladké so slaným, či s jemným nádychom pikantnosti a kvapkou kyslého.
Za vášeň, s akou sa Thomas zakaždým púšťa do varenia, vďačí mame. „Naučila ma, že na chutné jedlo nestačí len dobrý recept s presne určeným množstvom surovín. Dobrý kuchár musí v prvom rade počúvať svoje srdce, ktoré je pri varení akosi zvláštne prepojené s jazykom. Kuchár má jedinečnú schopnosť a moc ľudí zasiahnuť. Podobne ako hudobník, fotograf alebo maliar. Pretože je to práve srdce, ktoré rozhodne, čo sa mu páči a čo nie.“

Kniha Fajnšmeker nie je len zbierkou receptov. Je tiež sprievodcom pre vašu intuíciu, lebo na každej strane vás čaká recept, s ktorým môžete experimentovať. Sami predsa najlepšie poznáte svoje chute.

 

Vyskúšajte RECEPT z novinky Fajnšmeker:TIP na knihu | Najchutnejšie recepty zo známej relácie

Cisársky trhanec so slivkami

Klasika z Rakúska. Kuchári a cukrári tejto krajiny vedeli, ako svojich vyhlásených maškrtníkov, cisárov a kráľov, rozmaznávať. Cisársky trhanec so slivkovým rozvarom je niečo ako evergreen rakúskej kuchyne. Nechýba vari ani na jednom jedálnom lístku. Dokonca ho nájdete aj v čínskych reštauráciách vo Viedni. Toto je ten najlepší recept, ktorý som na tento dezert našiel. Táto jeho verzia vraj chutila aj Františkovi Jozefovi.

Suroviny:

Cesto:

  • 200 g hladkej múky
  •  6 vajec (žĺtky a bielky zvlášť)
  • 300 ml mlieka
  • 50 g vanilínového cukru
  •  soľ
  • kôra z 1 citróna, chemicky neošetreného
  • 50 g hrozienok
  • rum na hrozienka
  • 2 PL masla
  • práškový cukor na posypanie

Slivkový rozvar:

  • 1 kg sliviek
  • 200 g hnedého cukru
  • 3 až 4 klinčeky
  • 150 ml vody
  • šťava z 1 citróna
  • 1 kus celej škorice

POSTUP:

  1. Najprv si pripravíme slivkový rozvar. Umyté a odkôstkované slivky pokrájame na štvrtiny, vložíme do hrnca a spolu s cukrom, klinčekmi, vodou, citrónovou šťavou a škoricou varíme na miernom ohni asi 30 minút.
  2. Keď sú slivky mäkké a zmes je hustá ako lekvár, vyberieme z nej škoricu a klinčeky a necháme vychladnúť.
  3. Hrozienka namočíme do rumu deň vopred, aby ním dobre nasiakli. Kto nemá rád hrozienka v rume, môže ich z receptu vynechať, ja ich však zbožňujem.
  4. Na cesto vyšľaháme žĺtky s cukrom a so štipkou soli. Za stáleho šľahania postupne pridávame najprv mlieko, potom múku a nakoniec nastrúhanú kôru z citróna. Ten dá dezertu dobrú chuť i vôňu.
  5. Celkom na záver ešte vmiešame vyšľahaný sneh. Nikdy nie mixérom, vždy len opatrne a pomaly vareškou.
  6. Na panvici (vhodnej do rúry) roztopíme väčší kúsok masla, a keď sa začnú tvoriť bublinky, vylejeme na panvicu pripravené cesto. Zároveň nasypeme hrozienka nasiaknuté rumom, ktoré sa do cesta hneď ponoria.
  7. Na miernom ohni opekáme 2 minúty a potom panvicu vložíme do rúry vyhriatej na teplotu 200 °C a pečieme približne 15 minút. Trhanec by sa mal pekne zdvihnúť.
  8. Po upečení trhanec bohato posypeme práškovým cukrom a rozdelíme na štvrtiny. Každú štvrtinu ešte na panvici obrátime, aby cukor trochu skaramelizoval. Znova posypeme cukrom a natrháme na primerane veľké kúsky. Na tanieri trhanec polejeme slivkovým rozvarom a podávame. A už len sledujeme blažené mľaskanie hostí.

 

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>