Tip na knihu | Z fitka do kuchyne

Zdieľajte recept

Tip na knihu | Fit recept po cvičení

 

Možno aj vy pravidelne cvičíte a vôbec nechudnete. Niečo sa podarí zhodiť, ale nie toľko ako ste čakali? Určite viete, že práve výber jedla po cvičení je pre vašu postavu kľúčový! Ak si vyberiete zle – celé cvičenie môže vyjsť nazmar. Ak si dáte správne jedlo – vaše bunky sa rýchlejšie zregenerujú a jednoduchšie dosiahnete svoju vytúženú postavu.
Možno neviete, aké jedlo to má byť. A práve v tom vám pomôže kniha Z fitka do kuchyne 1.

 

Nájdete v nej zaujímavé a užitočné informácie, ale predovšetkým fit recepty. Tie napísali skutočné odborníčky, ktoré touto tematikou žijú a majú skúsenosti overené praxou – profesionálne trénerky zo Slovenska a Česka.
Odborný text zasa napísal Ing. Ivan Mach CSc., prezident asociácie výživových poradcov v ČR a odborník na stravovanie a Lucia Švaral, výživová poradkyňa a trénerka.

V knihe Z fitka do kuchyne 1 nájdete 64 receptov na jedlá ideálne po cvičení od tréneriek (rozdelené podľa toho, či trénujete ráno, doobeda, alebo večer).
Tiež 17 receptov na fit chuťovky z kuchyne Fitshakera (rôzne cookies, zdravé keksíky, muffiny…).
Kniha ponúka podrobný a praktický popis jednotlivých zložiek potravy; návod, čo jesť pred a po cvičení a taktiež čo piť pred a po cvičení; užitočné označenie receptov (bez lepku, bez laktózy, RAW, s vyšším obsahom bielkovín, s proteínom, nízkokalorický); praktické rady k receptom od tréneriek a obmeny receptov.

Kniha Z fitka do kuchyne 1 je absolútne odlišná od jej predchodcu, ktorý bol doteraz vydaný len v elektronickej podobe. Kompletne nové recepty, autorky a prepracovaná štruktúra.

„Nezabúdajte, že pri zostavovaní jedálnička nie sú jediným určujúcim faktorom iba kalorické hodnoty,“ upozorňuje výživová poradkyňa Lucia Švaral, „ale že ide o komplex vlastností jedla: kvalitný výber ingrediencií bez pridaných aditív, sezónne a čo najviac lokálne potraviny. Tiež glykemická nálož jedla, veľkosť porcie prispôsobená vašej individualite, spôsob prípravy a čas strávený jedením, čiže nejesť v zhone, rýchlo, za behu, ale dobre prežúvať, jesť v pokoji, neponáhľať sa.“

RECEPT z knihy Z fitka do kuchyne 1:Tip na knihu | Z fitka do kuchyne

Carrot cake ovsená kaša s karamelizovanými vlašskými orechmi je od Danky Čavojec Česnekovej. „Tento recept je môj obľúbený, lebo z obyčajnej ovsenej kaše vykúzli netradičnú gurmánsku špecialitu,“ tvrdí fitneska. „Dokonale zahreje najmä počas jesenných a zimných rán. Aby kaša chutila ako povestný mrkvový koláč, určite nevynechajte zázvor. V prípade, že nemáte v obľube pikantné, alebo kašu pripravujete aj deťom, buďte s ním radšej opatrní. Otestujte menšie množstvo a postupne pridávajte. Párkrát sa mi stalo, že som ho tam „šupla“ odoka a kaša potom bola trošku ohnivá. Odporúčam konzumovať hneď, ako po cvičení pocítite prirodzený hlad. U mňa je to väčšinou 35 – 45 minút. Je to primeraná doba potrebná na rýchlu sprchu a samotnú prípravu.“

Suroviny:

Na kašu:

  • ⅓ šálky ovsených vločiek (30 g)
  • ½ šálky mandľového mlieka (príp. iného rastlinného)
  • ½ šálky vody
  • 1 najemno nastrúhanú mrkvu (100g)
  • 100 g tvarohu
  • 1 lyžicu hrozienok
  •  ½ lyžičky škorice
  • štipku mletého zázvoru
  • ¼ lyžičky pomarančovej kôry (sušenej alebo čerstvej BIO)
  •  štipku muškátového orieška

Na karamelizované vlašské orechy:

  • 2 lyžice rozdrvených vlašských orechov
  •  ½ lyžičky kokosového oleja
  •  ½ lyžičky medu
  •  2 štipky mletej škorice

Postup:

  1. Všetky ingrediencie potrebné na kašu (okrem tvarohu) dáme do hrnca a za občasného miešania varíme na miernom ohni cca 7 – 10 minút, až kým tekutina nevsiakne.
  2. Kým sa vločky varia, na malú panvičku dáme kokosový olej, med, orechy a posypeme škoricou.
  3. Opekáme cca 2 – 3 minútky, až kým sa na orechoch nevytvorí karamelová kôrka. Pozor, treba ich miešať, aby neprihoreli.
  4. Hotovú kašu vylejeme do misky, položíme na ňu kopček tvarohu (môžeme pokvapkať medom alebo javorovým sirupom) a posypeme karamelizovanými orechmi.
  5. Môžeme ozdobiť hrozienkami a troškou nastrúhanej mrkvy.

Všetky recepty nájdete v knihe Z fitka do kuchyne 1.

 

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>