Recept starých materí | Rascové rožteky

Zdieľajte recept

Recept starých materí | Rascové rožteky

By 20. január 2017

Recept na tieto rožteky pochádza zo starej kuchárskej knihy, Malá kuchařka a hospodyňka česká: pro menší a skrovné domácnosti: úprava laciných pokrmů pro lid, vydanej v roku 1903 od Vlasty M. Štěpánovej, o ktorej som nenašla ani zmienku.

I keď sa pri príprave starých receptov, ktoré zaraďujem do rubriky Recepty starých materí, prísne pridŕžam pôvodných surovín a postupov, v tomto recepte som však urobila výnimku. Neurobila som žiadne veľké zmeny, suroviny uvedené v recepte som v podstate použila všetky, ibaže keďže autorka neuvádza akú múku použiť, použila som špaldovú celozrnnú a ražnú chlebovú, pretože tieto múky považujem za tradičné. Problémom pri týchto receptoch je aj to, že sa napríklad neuvádza gramáž soli či droždia, tak som vychádzala zo svojich doterajších skúseností s pečením pečiva. Pri príprave som postupovala podľa receptu, avšak nie na  100 percent, keďže aj napriek tomu, že do cesta ide droždie, v recepte sa uvádza, že po vypracovaní cesta sa rožteky ihneď tvarujú a následne pečú bez akéhokoľvek času na kysnutie. Tento postup mi prišiel zvláštny, a tak som cestu, a následne aj vytvarovaným rožtekom dala určitý čas na kysnutie.

Tieto rožteky nie sú veľmi nadýchané, no sú veľmi chutné, a tak ako sa uvádza v pôvodnom recepte, najlepšie je ich podávať ešte teplé. Na druhý deň sú však takisto jedlé a vďaka maslu si zachovávajú aj svoju jemnosť.

Malým tajomstvom týchto rožtekov je kúsok masla ukrytý vo vnútri, ktorý sa pri pečení rozpustí a dodá rožtekom úžasnú chuť. Tak čo skúsite tento vyše 100 ročný recept?

 

 

 

Ingrediencie

Postup prípravy

  1. Z droždia, trochy teplého (nie horúceho) mlieka a štipky špaldovej múky zarobíme kvások, ktorý necháme postáť asi 10 minút.
  2. Ku kvásku pridáme obe múky, vajcia, soľ a maslo a vypracujeme cesto. Podľa potreby prilejeme mlieko (pripravte cesto trošku lepivejšie). Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť cca 1 – 1,5 hodiny (malý trik: cesto dajte do vypnutej rúry aj s hrnčekom horúcej vody a zavrite).
  3. Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na štvorec o veľkosti asi 30 × 30 cm.
  4. Prerežeme na 4 rovnako široké pásy a každý z nich na 4 štvorčeky. Do jedného z rohov každého štvorčeka umiestnime kúsok masla (asi o veľkosti lieskového orieška) a od tohto rohu zatočíme rožtek. Vznikne nám 16 rožtekov, ktoré poukladáme na papierom vyložený plech, prikryjeme a necháme podkysnúť ďalších 30 minút.
  5. Rúru si vyhrejeme na 200 °C. Rožteky potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme soľou a rascou a upečieme až kým vrch nie je pekne zlatistý (cca 20 minút).
  6. Podávame ešte teplé.

 

Recept starých materí | Rascové rožteky

Milujem jedlo, milujem varenie a milujem svoju rodinu a svojho priateľa, pre ktorého najčastejšie varím. On je mojim kritikom, ale aj inšpiráciou pri varení. Snažím sa variť zdravo, ale rada si pochutnám aj na dobrom pečenom mäsku. Verím, že vás moje recepty inšpirujú a pochutnáte si na nich.


Môj blog: www.spinavakuchyna.blogspot.sk

Kontakt na mňa: jacunska3@centrum.sk

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>