NajRecept.sk Pečivo Recept starých materí | Rascové rožteky
Recept starých materí | Rascové rožteky
Recept starých materí | Rascové rožteky
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Spinava kuchyna je s    ·   20.1.2017

Recept starých materí | Rascové rožteky

Recept na tieto rožteky pochádza zo starej kuchárskej knihy, Malá kuchařka a hospodyňka česká: pro menší a skrovné domácnosti: úprava laciných pokrmů pro lid, vydanej v roku 1903 od Vlasty M. Štěpánovej, o ktorej som nenašla ani zmienku. I keď sa pri príprave starých receptov, ktoré zaraďujem do rubriky Recepty starých materí, prísne pridŕžam pôvodných surovín a postupov, v tomto recepte som však urobila výnimku. Neurobila som žiadne veľké zmeny, suroviny uvedené v recepte som v podstate použila všetky, ibaže keďže autorka neuvádza akú múku použiť, použila som špaldovú celozrnnú a ražnú chlebovú, pretože tieto múky považujem za tradičné. Problémom pri týchto receptoch je aj to, že sa napríklad neuvádza gramáž soli či droždia, tak som vychádzala zo svojich doterajších skúseností s pečením pečiva. Pri príprave som postupovala podľa receptu, avšak nie na 100 percent, keďže aj napriek tomu, že do cesta ide droždie, v recepte sa uvádza, že po vypracovaní cesta sa rožteky ihneď tvarujú a následne pečú bez akéhokoľvek času na kysnutie. Tento postup mi prišiel zvláštny, a tak som cestu, a následne aj vytvarovaným rožtekom dala určitý čas na kysnutie. Tieto rožteky nie sú veľmi nadýchané, no sú veľmi chutné, a tak ako sa uvádza v pôvodnom recepte, najlepšie je ich podávať ešte teplé. Na druhý deň sú však takisto jedlé a vďaka maslu si zachovávajú aj svoju jemnosť. Malým tajomstvom týchto rožtekov je kúsok masla ukrytý vo vnútri, ktorý sa pri pečení rozpustí a dodá rožtekom úžasnú chuť. Tak čo skúsite tento vyše 100 ročný recept?

Suroviny
200 g
špaldová celozrnná múka hladká
80 g
ražná chlebová múka
30 g
maslo
2 ks
vajce
podľa potreby
mlieko
1 KL
soľ
5 g
droždie
na náplň rožtekov
maslo
na potretie (ja som použila žĺtky)
vajce
hrubozrnná soľ
na posypanie
rasca celá
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Z droždia, trochy teplého (nie horúceho) mlieka a štipky špaldovej múky zarobíme kvások, ktorý necháme postáť asi 10 minút.
  2. Ku kvásku pridáme obe múky, vajcia, soľ a maslo a vypracujeme cesto. Podľa potreby prilejeme mlieko (pripravte cesto trošku lepivejšie). Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť cca 1 – 1,5 hodiny (malý trik: cesto dajte do vypnutej rúry aj s hrnčekom horúcej vody a zavrite).
  3. Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na štvorec o veľkosti asi 30 × 30 cm.
  4. Prerežeme na 4 rovnako široké pásy a každý z nich na 4 štvorčeky. Do jedného z rohov každého štvorčeka umiestnime kúsok masla (asi o veľkosti lieskového orieška) a od tohto rohu zatočíme rožtek. Vznikne nám 16 rožtekov, ktoré poukladáme na papierom vyložený plech, prikryjeme a necháme podkysnúť ďalších 30 minút.
  5. Rúru si vyhrejeme na 200 °C. Rožteky potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme soľou a rascou a upečieme až kým vrch nie je pekne zlatistý (cca 20 minút).
  6. Podávame ešte teplé.
 
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár