Perníková roláda

Zdieľajte recept

Perníková roláda

By 22. január 2017

Dostala som chuť na domáci koláčik, ktorý by chutil perníkovo, ale nebol by to tradičný perník. V knihe The Art of French Pastry som našla recept na piškótovú roládu, ktorá sa však robí trochu odlišne ako roláda, ktorú bežne robievam. Obsahuje veľký podiel mandľovej múky a okrem bielok aj celé vajcia. V knihe sa uvádza iba základný recept a autor v podstate necháva voľnú ruku ako s ním naložíte. Ja som sa rozhodla cesto ochutiť perníkovým korením KOTÁNYI, ktoré okrem bežného perníkového korenia obsahuje napríklad aj kardamóm či čierne korenie. V kombinácii s brusnicovým džemom, čokoládou a lieskovcami môžeme pokojne tejto roláde dať prívlastok božská.

Ingrediencie

Postup prípravy

  1. Vajíčka z chladničky vyberieme asi 1 hodinu vopred aby sa oteplili na izbovú teplotu.
  2. Rúru si vyhrejeme na 200 stupňov.
  3. Vo väčšej miske zmiešame mleté mandle, cukor, hladkú múku a perníkové korenie. Pridáme dve celé vajcia a vyšľaháme do peny.
  4. Maslo si dáme roztopiť a necháme trochu vychladnúť. V druhej miske si vyšľaháme bielka so štipkou soli do tuhého snehu, ktorý postupne, na striedačku s maslom zapracujeme do mandľovej hmoty.
  5. Nízky plech s väčšími rozmermi (v mojom prípade cca 40×35 cm) vyložíme papierom na pečenie (do rohov dajte kúsok masla, aby sa vám papier prichytil a nešmýkal). Rozpustíme kúsok masla a mašlovačkou ho dobre potrieme. Vyklopíme naň cesto, ktoré špachtličkou rovnomerne rozotrieme na celý plech.
  6. Pečieme cca 8 – 10 minúť. Cesto nesmie zhnednúť. Upečené cesto ihneď zošmykneme na pripravenú rozprestretú utierku, ešte teplé potrieme džemom a zatočíme roládu (postupne odlupujeme papier na pečenie). Roládu zabalíme do papiera a necháme vychladnúť.
  7. Vychladnutú roládu potrieme čokoládovou polevou, ktorú pripravíme z horkej čokolády rozpustenej nad vodnou parou s trochou mlieka, poprášime škoricou a posypeme na sucho opraženými a nasekanými lieskovými orieškami.
  8. Necháme stuhnúť, skladujeme v chladničke.

Perníková roláda

 

Milujem jedlo, milujem varenie a milujem svoju rodinu a svojho priateľa, pre ktorého najčastejšie varím. On je mojim kritikom, ale aj inšpiráciou pri varení. Snažím sa variť zdravo, ale rada si pochutnám aj na dobrom pečenom mäsku. Verím, že vás moje recepty inšpirujú a pochutnáte si na nich.


Môj blog: www.spinavakuchyna.blogspot.sk

Kontakt na mňa: jacunska3@centrum.sk

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>