NajRecept.sk Fotorecept | Slaný koláč z lístkového cesta s cuketou
Fotorecept | Slaný koláč z lístkového cesta s cuketou
Fotorecept | Slaný koláč z lístkového cesta s cuketou
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
klaura    ·   21.9.2016

Fotorecept | Slaný koláč z lístkového cesta s cuketou

Veľmi jednoduchý. Pri prvom listovaní nového čísla Apetitu si vždy označím, čo z neho uvarím, vyskúšam. Aj v septembrovom vydaní som objavila niekoľko skvostov, ako prvý som upiekla tento šťavnatý a chrumkavý koláč.

Suroviny
400 g
lístkové cesto
30 g
maslo
3 ks (alebo 3 biele cibule)
šalotka
3 strúčiky
cesnak
100 ml (suché!
biele víno
200 g (alebo ricotta, p
mascarpone
200 g (použila som hustú kyslú smotanu - Pilos)
creme fraiché
150 g (tvrdý, nastrúhaný, napr. ementál)
syr
2 ks (na potretie)
vajce
3 PL (nasekaná)
pažítka
3 PL (nasekaná)
petržlenová vňať
kôra z citróna
2 malé alebo 1 väčšia
cuketa
olivový olej
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Cesto rozváľame na pomúčenej doske asi na hrúbku 3-4 mm (podľa veľkosti plechu). Ten vystelieme papierom na pečenie, prenesieme naň cesto a dáme ho na 30 minút do chladu.
  2. Rúru predhrejeme na 200 stupňov.
  3. Do panvičky si dáme rozpustiť maslo, a opekáme na ňom cubuľku a nakrájaný cesnak 4-5 minút, kým nezmäknú.
  4. Ja som pre vôňu pridala aj domácu údenú slaninku nakrájanú na drobné kocky, ale len celkom málo, 2 plátky.
  5. Prilejeme biele víno a dusíme to, kým sa víno vstrebe.
  6. Do misy si dáme ricottu (tvaroh alebo mascarpone), pridáme udusenú cibuľu s cesnakom, kyslú smotanu, nastrúhaný syr, 2 vajcia, 2 PL nasekanej pažítky, 2PL nasekanej petržlenovej vňate, citrónovú kôru, posolíme, pokoreníme a dobre zamiešame.
  7. Zmes natrieme na lístkové cesto, poukladáme na tenko nakrájanú cuketu, pokvapkáme olivovým olejom, ešte po vrchu posolíme a pokoreníme.
  8. Okraje cesta potrieme vajíčkom a dáme do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Pečieme do rúžova.
  9. Po upečení celé posypeme pažítkou a petržlenovou vňaťou, podávame teplé, alebo mierne vychladnuté.
Prajem vám dobrú chuť :)
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár