NajRecept.sk Zdravé recepty Bezlepkový cviklovo-čokoládový koláč
Bezlepkový cviklovo-čokoládový koláč
Recept Bezlepkový cviklovo-čokoládový koláč
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Spinava kuchyna je s    ·   9.9.2016

Bezlepkový cviklovo-čokoládový koláč

Doma sa nám povaľovala cvikla a môj zámer s ňou bol jasný – upiecť bezlepkový koláčik, ktorý by bol zároveň veganský. To sa mi až tak celkom nepodarilo, keďže som doňho dala med. Med však môžete nahradiť cukrom. Do cesta ide cviklové pyré, vďaka ktorému koláč zostane šťavnatý a čokoláda, ktorá krásne prevonia váš byt. Upečte chutný a zdravý koláč bez lepku, vajec a laktózy.

Suroviny
300 g (uvarená; cca 4 - 6 kusov podľa veľkosti)
cvikla
4 PL (mletý)
ľan
10 PL (vlažná)
voda
4 PL
med
dreň z 1 lusku
vanilka
1 balenie (bezfosfátový)
prášok do pečiva
1 PL (z nepražených kakaových bôbov)
kakao
125 g (mleté)
mandle
125 g
horká čokoláda
4 PL
olivový olej
štipka
soľ
alebo iné obľúbené zavárané ovocie
višne
na ozdobu
mandľové lupienky
na vymazanie formy
kokosový olej
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Uvarenú a vychladnutú cviklu ošúpeme a rozmixujeme na pyré.
  2. V miske zmiešame mletý ľan s vodou a necháme stáť cca 10 minút.
  3. Pridáme cviklové pyré, med, vanilku, kakao, PDP, štipku soli. Mixérom vymiešame.
  4. Do zmesi pridáme mleté mandle, rozpustenú čokoládu (rozpustíme ju nad vodnou parou) a olivový olej a opäť vymiešame.
  5. Zmes vylejeme na vymastený plech, na vrch poukladáme ovocie (ja som použila zavárané višne), posypeme mandľovými lupienkami a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C.
 
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár