NajRecept.sk Sladké jedlá Slivkové gule s makom
Slivkové gule s makom
Recept Slivkové gule s makom
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
barborka    ·   11.8.2016

Slivkové gule s makom

Tohtoročné slivky sú opäť úžasné a nespraviť si slivkové gule by bol hriech. Po prečítaní všetkých možných receptov som si zvolila zemiakové cesto s hladkou špaldovou múkou a sú naozaj chutné. Odporúčam :)

Suroviny
3 ks (veľké)
zemiaky
1 ks
vajce
hladká múka
1/2 ČL
soľ
cca 40 - 50 g
maslo
celé (vykôstkované)
slivky
1 balenie
škoricový cukor
mak
70 g
roztopené maslo
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Slivky si umyjeme, vykôstkujeme a do každej nasypeme škoricová cukor (podľa kyslosti pridajte aj cukor - ja necukrím).
  2. Zemiaky očistíme, nakrájame nadrobno a uvaríme v osolenej vode.
  3. Uvarené zemiaky zlejeme a pridáme na plátky nakrájané maslo.
  4. Zemiaky popučíme na kašu (treba poriadne, aby bolo cesto jemné a hladké).
  5. Necháme vychladnúť.
  6. Po vychladení pridáme vajce a hladkú múku. Múku postupne prisypávame, kým sa nám cesto neprestane lepiť a vytvorí sa pekný bochník cesta.
  7. Cesto dáme na 15 min. do chladničky.
  8. Vychladené cesto vyberieme a na pomúčenej doske ešte trochu premiesime a rozvaľkáme (múku majte po ruke, bude potrebná). Akonáhle sa cesto lepí, treba pomúčiť.
  9. Rozvaľkané cesto nakrájame cca na 5-7 cm kocky.
  10. Slivky poukladáme na kocky cesta a robíme guličky. Ja ich robím tak, že si spojím všetky štyri rohy, zlepím kraje a potom rozvaľkám do guličky.
  11. Ak sa lepia, namúčte si ruky. 
  12. Keď sú guľky hotové, dáme si variť vodu do väčšieho hrnca. Guľky vkladáme do vriacej vody.
  13. Keď začnu plávať na povrchu, nechajte ich povariť ešte 5-10 min. 
  14. Uvarené gule polejeme roztopeným maslom.
  15. Posypeme ich podľa chuti mletým makom alebo strúhankou opraženou na suchej panvici.
Dobrú chuť. S
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár