Rebarborovo-malinová torta

Zdieľajte recept

Rebarborovo-malinová torta

By 21. august 2016

Príprava tejto torty mi dala poriadne zabrať. Ani sa nepamätám, kedy som sa toľko natrápila pri pečení.

Všetko sa začalo tým, že som našla túto úžasne vyzerajúcu tortu. Už som taká - keď ma niečo osloví, tak to musím vyskúšať.  Vyhľadala som si recept TU a začala.

Upiekla som korpus podľa receptu, vraj rozpis na 24 - 26 cm tortovú formu. Ja som použila priemer 23 cm a vyšla mi z toho taká placka, ktorú som ani prerezať nemohla. Taok som upravila recept (pridala som 1 vajce naviac), znížila hmotnosť múky a zmenila postup prípravy.

Druhý korpus už bol o trochu vyšší, ale aj tak to nebolo ono. Moje zásoby sa znížili o 7 vajec a korpus nikde.
Tak som upiekla ďalší (podľa receptu ktorý mám veľakrát odskúšaný) zo 4 vajec.

Aby boli korpusy rovnaké piekla som ich na dvakrát. V pôvodnom recepte je opäť ďalšia chyba - množstvo rebarbory. Mne 400 g nestačilo na moju 23 cm formu. V postupe sa píše, že rebarboru povaríme s cukrom a tortovým želé. Nemám poruke tortové želé od Dr. Oetkera, ale nie som si istá, či sa toto môže variť. Zatiaľ som sa so želé, ktoré sa môže variť nestretla.
Použila som ovocné želé kúpené v Anglicku a to sa rozhodne variť nesmie, pretože stratí svoju želírovaciu schopnosť.

Mnoho ľudí si neuvedomuje aké je výhodné čerpať recepty a ilustrácie z foodblogov. Prečo? Pretože foodblogeri ponúkajú recept odskúšaný ,,na vlastnej koži" s pripomienkami i doporučeniami. Potom sa vám nestane to čo mne a ako sa hovorí - môžete ísť rovno na vec.

 


Rebarborovo-malinová torta

Ingrediencie

Postup prípravy

Korpus:

  1. Upečieme korpusy. Najlepšie deň vopred.
  2. Bielka našľaháme so štipkou soli. Keď sú bielka pekne lesklé a metličky zanechávajú stopu pridáme žĺtka. Prešľaháme.
  3. Pridáme po lyžiciach vodu a olej. Zakaždým dobre prešľaháme.
  4. Nakoniec už len ručne primiešame preosiatú múku zmiešanú s práškom do pečiva.
  5. Cesto vylejeme do tortovej formy, ktorej dno vyložíme papierom na pečenie (boky formy nemastíme).
  6. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na teplotu 180 °C približne 15 - 20 minút. Ak by ste sa rozhodli upiecť korpus naraz zo 4 vajec, treba dobu pečenia predĺžiť o 5 - 10 minút.
  7. Korpusy necháme dobre vychladnúť a potom 1 korpus (ak pečiete korpus naraz, tak 1 polovicu z rozrezaného kusu) vrátime späť do umytej tortovej formy.
  8. Okolo korpusu som upevnila odnímateľnú časť aby želatína nestekala na korpus. Ak nemáte manžetu - môžete si takúto ,,zábranu" vyrobiť z alobalu.

Malinová vrstva:

  1. Želé pripravíme podľa návodu a primiešame čerstvé maliny. Necháme vychladnúť a keď začína zmes tuhnúť (ale ešte stále je tekutá) opatrne lyžicou nanesieme na piškótový korpus.
  2. Odložíme do chladničky minimálne na 1 hodinu.

 

  1. Ak použijete mrazené maliny - pridáme na nerozmrazené maliny vodu a cukor.
  2. Zohrievame kým sa maliny rozpustia a rovnako aj cukor.
  3. Odstavíme z ohňa a pridáme k malinám želé. Miešame kým sa želé rozpustí.
  4. Necháme schladiť a keď začína tuhnúť (ešte stále je však tekuté) opatrne lyžicou nanesieme na piškótový korpus.
  5. Odložíme do chladničky na 1 hodinu.

 

Šľahačková vrstva:

  1. Plátkovú želatínu namočíme do studenej vody asi na 10 minút kým zmäkne.
  2. Zo smotany odoberieme 3 - 4 PL smotany.
  3. Želatínu vyžmýkame a pridáme k odobratej smotane.
  4. Zohrievame a stále miešame kým sa želatína rozpustí. POZOR - nesmie sa variť. Odstavíme kým vychladne.
  5. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme s práškovým cukrom.
  6. Približne 2 PL vyšľahanej šľahačky rozmiešame v rozpustenej želatíne. Obe šľahačky spojíme a krátko prešľaháme mixérom aby sa želatína rovnomerne rozložila v celej vyšľahanej šľahačke. Dávame pozor aby sme ju neprešľahali - nechceme predsa maslo :)
  7. Natrieme na malinovú vrstvu. Uhladíme a prikryjeme druhým korpusom. Odložíme do chladničky.

 

Rebarborová vrstva

  1. Rebarboru umyjeme a nakrájame na 2 cm kúsky. Zalejeme vodou a pridáme cukor.
  2. Povaríme 2 - 3 minúty. Musíme byť opatrní pretože rebarbora sa rýchlo rozvarí a budeme z nej mať kašu.
  3. Rebarboru môžeme vybrať opatrne zo sirupu a dať na tanier - rýchlejšie sa ochladí.
  4. Z horúceho sirupu, v ktorom sa varila rebarbora odoberieme 150 ml a za stáleho miešania v ňom rozpustíme želé.
  5. Vychlanutú rebarboru uložíme dookola na vrch torty.

    Rebarborovo-malinová torta

  6. Opatrne lyžicou zalievame rebarboru vychladnutým želé. Želé musí byť vychladnuté a začína tuhnút. Keď máme rebarboru poliatu so želatínou, odložíme tortu na pár hodín do chladničky. Najlepšie cez noc nech sa chute dobre prepoja.

 

Rebarborovo-malinová torta

Som Slovenka momentálne žijúca v Anglicku. Prostredníctvom svojho blogu http://adkas-tastyfood.blogspot.sk/ by som sa chcela s Vami podeliť o svoje poznatky, zážitky, skúsenosti nielen z oblasti kulinárskej, ale aj zo života nášho každodenného. Rada si pochutnám na dobrom jedle a veľmi rada si ho pripravujem sama. Svoju lásku k vareniu a pečeniu som zdedila po svojej mamke a babke. Na mojom blogu nájdete recepty staršieho aj novšieho data pochádzajúce z rôznych zdrojov, ale zaručene mnou odskúšané. Verím, že u mňa naájdete inšpiráciu, strávite tu prijemne chvíle a opätovne ma poctíte svojou návštevou.


Môj blog: www.adkas-tastyfood.blogspot.sk

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>