Najčastejšie odmerky v receptoch inak

Zdieľajte recept

Najčastejšie odmerky v receptoch inak

8 najčastejších mierok 19

 

Poznáme to každý – nájdeme dobrý recept na koláč či obed a pri jeho čítaní narazíme na pojmy ako ,,štipka soli, na špic noža“ alebo obľúbené ,,trochu“. Prácu v kuchyni si musíme predsa uľahčiť a aby vaše kulinárske jedlá boli tip top, prečítajte si vysvetlenie, čo vlastne tieto pojmy znamenajú.

 

Štipka soli 

Partner sa ma pýta ,,Čo to znamená štipka soli? Sú to tri zrnká alebo desať?“ Noo, nebol ďaleko od pravdy. Štipka soli je toľko, koľko naberiete medzi palec a ukazovák. Čiže asi toľkoto:

 

8 najčastejších mierok

Čajová alebo kávová lyžička?

Je to úplne jedno, keďže sa jedná
o rovnakú malú lyžičku. Iba ak by ste mali sadu viacerých druhovmalých lyžičiek (nebudeme si predsa merať objem malej lyžičky). Každopádne táto merná jednotka je len orientačná a v podstate rozoznať malú čajovú (či kávovú) lyžičku od veľkej (teda polievkovej) vieme určite všetci :)

 

8 najčastejších mierok

8 najčastejších mierok

8 najčastejších mierok

 

Polievková lyžica

Večná dilema, či pridať polievkovú kopcovú alebo polievkovú lyžicu zarovno okraj. V 99,9 % prípadoch je to kopcová, čiže toľko, koľko sa na lyžici udrží.

 

8 najčastejších mierok

8 najčastejších mierok

 

Na špičku noža 

Opäť jeden celkom mätúci výraz pre niektorých začínajúcich kuchárov ,,Na štipku noža cca 3 mm od špica alebo 5 mm od špica?“ Definícia znie, že je to asi toľko, koľko je štipka soli :)

 

8 najčastejších mierok

 

Trochu masla 

Maslom nič nepokazíte pokiaľ odrežete 5 mm alebo 7 mm široký pásik. Iba ak by ste robili čokoládovú polevu. Ale v takom prípade sa uvádza v recepte presne množstvo (v gramoch).

 

8 najčastejších mierok

 

 

Na drobno 

Táto mierka sa zväčša používa pri krájaní cibule alebo inej zeleniny. Jednoducho ju nakrájate nie na štvrtiny ale na také malé 4 x 4 mm kúsky (samozrejme, že nevadí, ak bude nejaký kúsok vyčnievať) . Inak, keď sme pri cibuli (ak ste nezachytili tú super reklamu), víte proč se cibule jmenuje cibule? Protože, když jí krajiite, tak se vám chce plakat. A to je jako by ste říkali ,,chci bulet“.

8 najčastejších mierok

 

Hrnček alebo pol hrnčeka, či dokonca trištvrte?

Hrnčeková mierka je naozaj široký pojem. Hrnček zarovno okraj, nad okraj alebo tak, ako si do neho nalievam pitie? Ak sa bavíme o hrnčekovom koláči, platí pravidlo ,,rovnakých hrnčekov“. Čiže ak raz pridáte kopcový hrnček múky, rovnaký hrnček pridáte aj s cukrom (no s olejom kopcový hrnček asi nepôjde). Takže používajme radšej mierku ,,po okraj hrnčeka“ :)

 

8 najčastejších mierok

Za hrsť

Pojem ,,za hrsť“ ďalej delíme na malú hrsť a veľkú hrsť. Malá hrsť orechov je, keď ich naberiete dlaňou otočenou smerom dole. Veľká hrsť je, keď orechy naberiete dlaňou otočenou hore a v tvare misky, vtedy sa vám udrží na ruke väčšie množstvo.

 

8 najčastejších mierok

 

 

Veríme, že vám článok objasnil niektoré pojmy alebo sa šikovné gazdinky pousmiali.  Ak ste sa niekedy stretli so zvláštnou mierkou prípadne sa vám pripravované jedlo nepodarilo vďaka nepresným mierkam, napíšte nám do komentára alebo pripojte fotografiu. Tá najlepšia vyhrá knihu :)

Nikdy ma nebavilo varenie a pečenie tak ako teraz. Dospievaním sa človek mení a nachádza nové hodnoty. Mám rada ten pocit, keď sa mi podarí pre svojich blízkych prichystať maškrtu, ktorej sa nevedia dojesť. A keďže viem, že záľubu v pečení a varení nemám iba ja, rada sa s vami podelím o moje experimenty.

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>