Pekingská kačica so slivkovou omáčkou a čínskymi plackami

Zdieľajte recept

Pekingská kačica so slivkovou omáčkou a čínskymi plackami

By 23. júl 2016

Tí, ktorí poznajú môj blog vedia, že mäso často nevarím. Nekupujem ho v bežných prevádzkach, ale dbám na jeho pôvod a aby zviera žilo v dobrých podmienkach a dôstojne. No keď sa mi dostane kvalitné mäsko do rúk, rada si na ňom pochutnám. Inak to nebolo aj s touto kačkou. Manžel ju doniesol od kolegu, ktorý chová kačky pre vlastnú spotrebu. Mala vyše troch kíl, ledva sa zmestila do pekáča. Hľadala som recept, ktorý by najlepšie vyzdvihol jej chuť, teda nie typické soľ, rasca, korenie. Napokon som našla recept na stránke Jamieho Olivera na túto chrumkavú kačku so slivkovou omáčkou, ktorú odporúča podávať, tak ako sa patrí, s čínskymi plackami. Na tie recept nebol uvedený, ale na stránke Nigelly Lawson som jeden skvelý našla. A tak sme si doma vyčarovali trocha čínskej atmosféry.

 

 

 

Ingrediencie

Postup prípravy

 

Kačka 

  1. Kačku umyjeme a dobre osolíme z vnútra i zvonku.
  2. Sečuánske korenie a feniklové semienka opražíme na suchej panvici, keď začujeme syčanie či praskanie vsypeme ich do mažiara a rozdrvíme na jemný prášok, klinčeky taktiež rozdrvíme, pridáme škoricu a badyán a korenie zmiešame.
  3. Kačku touto koreninovou zmesou potrieme z vonkajšej strany (1/4 ČL si odložíme do slivkovej omáčky).
  4. Zázvor očistíme, nastrúhame a vložíme do vnútra kačky.
  5. Ochutenú kačku vložíme do pekáča s pokrievkou, podlejeme trochou vody (asi 1 dcl), prikryjeme a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 170 stupňov.
  6. Kačka sa pečie 4 - 5 hodín podľa veľkosti, keď je upečená do mäkka, odkryjeme ju, zvýšime na 200 stupňov a vrch necháme zapiecť 15 minút.
  7. Po vybratí z rúry ju necháme postáť asi ešte 15 - 20 minút a až potom porcujeme.
  8. Na omáčku dáme slivky do hrnca, podlejeme trochou vody, dáme variť.
  9. Keď sa rozmrazia, pridáme zvyšné suroviny a na miernom ohni varíme (bez pokrievky), občas premiešame až kým omáčka nezhustne.
  10. Pred podávaním necháme vychladnúť.

Omáčka

Omáčku pripravíme zmiešaním uvedených ingrediencii.

Placky 

  1. Na placky k múke pridáme 1 PL oleja, prilejeme vriacu vodu (prilievame postupne, ak použijete aj špaldovú múku ako ja, budete potrebovať viac vody) a vypracujeme hladké nelepivé cesto. Aj napriek tomu, že je voda vriaca, sa dá s cestom bez ujmy na zdraví pracovať, príjemne hreje na rukách :).
  2. Prikryjeme a necháme odpočívať 30 minút.
  3. Cesto si rozdelíme na tri časti a každú ešte na 8 častí (teda spolu na 24 rovnakých častí)
  4. . Z každej vytvarujeme malý bochníček, ktorý roztlačíme.
  5. Jeden bochník potrieme z vrchnej strany sezamových olejom a druhý naň položíme a pritlačíme.
  6. Takto rozvaľkáme na tenkú placku.
  7. Panvicu si rozžeravíme na miernom ohni.
  8. Placku opečieme z jednej aj druhej strany (asi 1 minúta z každej, nesmie veľmi zhnednúť a schrumkavieť) a dáme na tanier a ihneď ich rozdelíme a preložíme na polovicu.
  9. Vďaka oleju sa dvojice placiek nezlepia, dajú sa pekne oddeliť (pomôžte si príborovým nožom, ale pozor! pri oddeľovaní z nich vychádza horúca para) a zvnútra zostanú pekne "slizké".
  10. Prikryjeme ich utierkou. Takto upečieme aj zvyšné. Placky môžete ukladať na seba.
  11. Hneď po upečení, kým sú čerstvé sa s nimi dá pekne manipulovať, avšak na ďalší deň keď sú už trochu obschnuté, ich naparte nad viacou vodou a oni skrehnú.
  12. Placky potrieme slivkovou omáčkou, pridáme natrhanú kačku, pásiky jarnej cibuľky (podávajú sa aj s uhorkou, ale teraz v zime sú uhorky úplne mimo sezóny a v úbohej kvalite, takže som ich nekupovala), placku preložíme a vychutnávame si čínsku dobrotu :).

Pekingská kačica so slivkovou omáčkou a čínskymi plackami
Pekingská kačica so slivkovou omáčkou a čínskymi plackami
Pekingská kačica so slivkovou omáčkou a čínskymi plackami
Pekingská kačica so slivkovou omáčkou a čínskymi plackami
Pekingská kačica so slivkovou omáčkou a čínskymi plackami

Milujem jedlo, milujem varenie a milujem svoju rodinu a svojho priateľa, pre ktorého najčastejšie varím. On je mojim kritikom, ale aj inšpiráciou pri varení. Snažím sa variť zdravo, ale rada si pochutnám aj na dobrom pečenom mäsku. Verím, že vás moje recepty inšpirujú a pochutnáte si na nich.


Môj blog: www.spinavakuchyna.blogspot.sk

Kontakt na mňa: jacunska3@centrum.sk

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>