Kelové závitky (mäsový aj vegetariánsky variant)

Zdieľajte recept

Kelové závitky (mäsový aj vegetariánsky variant)

By 17. júl 2016

Január a február sú zložitým prechodným obdobím. Je stále zima, ale človeku sa už žiada jar a občas nevie čo variť. Tekvica sa už míňa, cvikla nie je každému pochuti a nápady sa míňajú. Často však zabúdame, že práve toto obdobie je sezónou kelu! A tak som pátrala po neobyčajnom recepte (nie na kelový prívarok), ktorého hlavnou zložkou by bol kel. Listovala som v svojej staronovej kuchárskej knihe z roku 1960 a natrafila som na dva recepty, ktoré som spojila v jeden. Tak vznikli kelové závitky plnené ryžou a mletým mäsom. No nechcela som ochudobniť vegetariánov o tento recept a vymyslela som závitky plnené ryžou, kelom a vareným vajíčkom.
Nie je to žiadne prešpekulované jedlo, chute sú jednoduché, také typické slovenské. Žiadne výrazné koreniny, iba soľ a mleté čierne korenie. Všetky suroviny si zachovávajú svoju chuť, no aj napriek tomu spolu tvoria chutné a hlavne výživné jedlo :).

 

Ingrediencie

Postup prípravy

  1.  Na olivovom oleji si speníme nadrobno nakrájanú jednu cibuľu.
  2. Pridáme prepláchnutú ryžu a zalejeme 1 a pol hrnčekom vody.
  3. Osolíme a varíme pod pokrievkou do zmäknutia.
  4. Na rozohriatej panvici do chrumkava opečieme na kocky nakrájanú slaninku.
  5. Pridáme na kocky nakrájanú jednu cibuľu, orestujeme do sklovita a pridáme mleté mäso.
  6. Osolíme, okoreníme. Opekáme na panvici cca 10 minút.
  7. Prikryjeme a necháme dusiť do mäkka.
  8. Do veľkého hrnca dáme variť vodu. Pridáme asi 1/2 ČL soli.
  9. Kelové listy vhodíme do vriacej vody a varíme cca 3 minúty, následne ihneď schladíme vodou a necháme odkvapkať (listy varte postupne, všetky sa do hrnca nezmestia).
  10. Asi 2/3 ryže zmiešame s uduseným mäsom, podľa chuti dosolíme a okoreníme.
  11. 1/3 ryže zmiešame s nakrájanými vajíčkami uvarenými natvrdo.
  12. Z dvoch kelových listov vyrežeme tvrdý stred (koštial), nakrájame na pásiky a primiešame k ryži s vajcom. Dochutíme podľa chuti.
  13. Na obvarené kelové listy (tvrdý koštial vyrežeme), kladieme väčšiu kôpku mäsovej alebo vegetariánskej plnky, dobre zavinieme.
  14. Závitky dáme do zapekacej misy vymazanej olivovým olejom a posypeme ochutenou strúhankou, ktorú pripravíme z 2 PL kukuričnej strúhanky, 1 PL olivového oleja, 1/2 ČL čili vločiek (alebo podľa chuti), hrste nasekanej čerstvej petržlenovej vňate, soli a mletého čierneho korenia.
  15. Závitky pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňov 20 - 25 minút.
  16. Závitky sú dosť sýte, takže príloha nie je potrebná, ale odporúčam podávať s domácim kompótom (napr. marhule :)) a posypané parmezánom.

Kelové závitky (mäsový aj vegetariánsky variant)

Milujem jedlo, milujem varenie a milujem svoju rodinu a svojho priateľa, pre ktorého najčastejšie varím. On je mojim kritikom, ale aj inšpiráciou pri varení. Snažím sa variť zdravo, ale rada si pochutnám aj na dobrom pečenom mäsku. Verím, že vás moje recepty inšpirujú a pochutnáte si na nich.


Môj blog: www.spinavakuchyna.blogspot.sk

Kontakt na mňa: jacunska3@centrum.sk

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>