Tip na knihu | Grilovanie. Steaky a burgery

Zdieľajte recept

Tip na knihu | Grilovanie. Steaky a burgery

Grilovanie na záhrade, v parku, či v lese na vyhradenom mieste má vždy svoje čaro. Či už grilujete mäso alebo zeleninu. Ak milujete burgery a steaky, tieto dve knihy sú pre vás ideálnym tipom.
Pritom nejde o pevne stanovené recepty, ale skôr o pozvanie na improvizáciu podľa toho, čo vám srdce ráči. Napríklad pri burgeroch na začiatok postačia najjednoduchšie veci: trocha fašírovaného mäsa, žemľa a zopár korenín.
A podobne ako pri mnohých jednoduchých chutiach, ktoré sa pripravia z malého počtu prísad, výsledok je niekedy pozoruhodne dobrý.

Grilovanie. BurgeryWeber burgery

Burgery sa pripravujú nespočetne mnohými spôsobmi.
Táto kniha vám ponúka nápady, ktorými podnieti vašu predstavivosť a odštartuje kulinársku kreativitu a improvizáciu. Jej autor je presvedčený, že úspech (či neúspech) burgera závisí vo veľkej miere od použitých surovín, preto vám rád vysvetlí, aké suroviny sú zárukou úspechu. Kniha Grilovanie. Burgery sa začína technikami a tipmi na zvládnutie základov, po nich nasledujú desiatky receptov na prípravu burgerov a príloh, ktoré vás určite nadchnú. Na svoje si prídu aj milovníci burgerov z hydiny či z morských plodov, ktoré si popri klasických burgeroch z hovädzieho mäsa získavajú čoraz väčšiu popularitu.

 

 

 

Grilovanie. SteakyWeber steaky

Odborníci sa domnievajú, že ľudská civilizácia sa začala pred stovkami tisíc rokov, keď si naši predkovia po prvý raz opiekli mäso na ohni. Dnes si už len ťažko vieme predstaviť, aké tuhé muselo byť vtedy mäso v porovnaní s dnešnými šťavnatými hovädzími steakmi.

Pripraviť dnes výborný šťavnatý steak dokážete aj vy. Pomôže vám pritom táto kniha, ktorá ponúka najmodernejšie poznatky o grilovaní a množstvo skvelých nápadov a receptov nielen pre fanúšikov grilovania, ktorým ide v prvom rade o nefalšovanú chuť mäsa bez množstva prísad, ale aj pre tých, ktorí obľubujú výnimočné chute a radi popustia uzdu vlastnej fantázii.

 

Recepty v knihe Grilovanie. Steaky si nevyžadujú výnimočné kuchárske schopnosti. Sú jednoduché a nenáročné, určené na večery, keď vám prišiel na chuť dobrý steak. Pozvite si zopár priateľov, namiešajte im drinky a usaďte sa vonku okolo ohňa. Keď vo vzduchu pocítite vôňu dreveného uhlia a opečeného mäsa, pôžitok bude perfektný.

 

 

RECEPT: KLASICKÝ SYROVÝ BURGER

Čas prípravy asi 10 minút, čas grilovania 8-10 minút.

Ingrediencie:

 

Fašírky:

  • Grilovanie. Steaky a burgery650 hovädzieho fašírovaného mäsa z pleca (podiel tuku 20 %), podľa možnosti čerstvo pomletého od mäsiara
  • 2 PL bielej cibule nakrájanej na drobné kocky
  • 2 PL kečupu
  • 1 PL dijonskej horčice
  • 1/2 ČL worcesterskej omáčky
  • 1/2 ČL sušeného oregana
  • hrubá morská soľ
  • čerstvo pomleté čierne korenie
  • 4 prerezané burgerové žemle
  • 2 PL mäkkého masla
  • 180 g zrelého bieleho alebo žltého čedaru nakrájaného na štyri plátky s hrúbkou 1 cm na izbovou teplotou
  • 4 listy hlávkového šalátu
  • 60 g nakrájaných sterilizovaných slaných uhoriek s kôprom
  • kečup (podľa chuti)

 

POSTUP:

  1. Vo veľkej mise opatrne premiešame suroviny na fašírky s 1/2 ČL soli a 1/ČL čierneho korenia.
  2. Navlhčenými rukami vytvarujeme štyri kypré fašírky hrubé 2,5 cm s priemerom asi 10 cm. Mäso pritom veľmi nestláčame a nemiesime, aby fašírky pri grilovaní nestvrdli.
  3. Palcami alebo chrbtom čajovej lyžičky urobíme do stredu každej fašírky plochú priehlbinu širokú asi 2,5 cm. Potom sa pri grilovaní nevyklenú a rovnomerne sa upečú. Fašírky až do grilovania odložíme na chladné miesto.
  4. Gril pripravíme na priamy stredný až silný plameň (200 – 260 ºC).
  5. Grilovací rošt vyčistíme kefkou. Fašírky na obidvoch stranách mierne osolíme a okoreníme, rezné plochy žemieľ natrieme mäkkým maslom.Fašírky grilujeme pri zatvorenom veku 8 – 10 min. nad priamym stredným až silným plameňom, aby sa stredne (medium) prepiekli. Raz ich obrátime, len čo sa dajú ľahko odobrať z roštu (ak plamene šľahajú vysoko, fašírky na chvíľu odložíme nad nepriamy plameň).V posledných 2 min. na grile necháme na každej fašírke roztopiť 1 plátok syra. Žemle obrátené reznými plochami nadol necháme 1 min. pred koncom pečenia opražiť nad priamym plameňom.
  6. Medzi dve polovice každej žemle vložíme 1 šalátový list, 1 fašírku a kôprové uhorky. Burger hneď podávame s kečupom. K tomu veľmi chutia kefírové cibuľové kolieska.

 

 

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>