NajRecept.sk Cestá Pizza cesto Fotorecept| Pizza v domácich podmienkach
Fotorecept| Pizza v domácich podmienkach
Fotorecept| Pizza v domácich podmienkach
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Zuzka    ·   24.5.2016

Fotorecept| Pizza v domácich podmienkach

Receptov na pizzu nájdete všade asi X+1. Každý z vás už určite počul takú tú vetičku "skús tento recept, ten je zaručene najlepší." Ja som vyskúšala recept od Jamieho, z jeho kuchárskej knihy Jamie Oliver- Jamie po taliansky. Kúpila som ju ešte dávnejšie na bazoši, prelistovala som ju a odložila do police, však sa k nej raz vrátim. A áno, vrátila som sa, v rámci mojej videokategórie Jedna kuchárska kniha-X receptov. No, čo som sa, okrem iného naučila je, že aj keď máte naozaj neprekonateľnú chuť na pizzu, nerobte ju v 37 stupňoch ako dnes ja. Proste mala som veľmi blízko k bodu varu. Nakoniec som to zvládla a vznikli dve menšie umelecké dielka- dve menšie pizze s dvoma topingami, ako to Jamie v knihe nazval...

Suroviny
400 g
hrubá múka
100 g (chlebová T650)
hladká múka
1 balíček
sušené droždie
300 ml (teplá)
voda
1 PL
hnedý cukor
rajčiny
paprika
(na omáčku)
cesnak
1 ks
cuketa
pikantný salám
2 ks
mozzarella
2 ks (väčšie)
zemiaky
rozmarín
olivový olej
soľ
korenie
Postup receptu
Vytlačiť
Rajčinový základ  Rajčinový základ som si pripravila tak podľa seba viac menej.
  1. V smoothie makeri necháme rozmixovať rajčiny, papriku, trošku cesnaku a na panvici.
  2. Necháme variť cca 20 minút. Ak nemáte smoothie maker, nechajte proste nadrobno pokrájané rajčiny, papriku a cesnak prejsť v panvici varom 20 minút.
Cesto
  1. V mise robota si zmiešame obidve múky.
  2. V teplej vode rozmiešame cukor.
  3. Pridáme sušené droždie a 15 minút necháme pracovať na teplejšom mieste.
  4. Po 15 minútach kvások prelejeme do misy a necháme robota cesto miešať 10 minút.
  5. Ak nechcete cesto spracovať v robote, postačia vám samozrejme vaše ruky. Takto pripravené cesto posypeme zľahka múkou, prikryjeme utierkou a na 15 minút necháme oddýchnuť. Môj prvý poznatok- asi prvýkrát sa mi stalo, že som do cesta nemusela pridávať navyše žiadnu múku. Cesto sa krásne vypracovalo, bez zbytočného lepenia.
  6.  Rúru necháme vyhriať na 250 stupňov. Môj druhý poznatok- ani som nevedela, že to moja rúra vie, až na toľko stupňov.
  7. Cesto rozdelíme na dve časti. Buď ho vyvaľkáme alebo rozťahujeme rukami do požadovanej hrúbky- ako máte radi, alebo úplne natenko, alebo nahrubo. Ja som šla do takéto zlatého stredu.    
Príprava cuketovej pizze
  1. Na roztiahnuté cesto vrstvime jednotlivé časti- rajčinový základ, cuketu (osoľte a okoreňte), pikantný salám, potrhanú mozzarellu, soľ, korenie a trochu olivového oleja.
  2. Takto pripravenú pizzu nechajte piecť 12 minút do krásnozlatohneda.
Príprava zemiakovej pizze
  1. Zemiaky ošúpeme, pokrájame na tenšie plátky a v miske ich zmiešame so soľou, korením, olivovým olejom a otrhanou vetičkou rozmarínu.
  2. Vrstvíme, na pizza základ dáme rajčinovú omáčku, na to pripravené zemiaky, na to mozzarellu, osolíme, okoreníme a polejeme trochou olivového oleja. Môj tretí poznatok- mozzarellu určite nekrájajte, nestrúhajte, ale vezmite do rúk a trhajte. Je to paráda a v konečnom dôsledku sa aj tak roztopí, takže to vlastne ani nikto nespozná.
  3. Takto pripravenú pizzu necháme piecť 12 minút do krásne hnedej farby.
No obed ako vyšitý. Viete si niektoré aktivity naplánovať naraz (príprava omáčky a oddych cesta v jeden čas), takže to nieje ani časovo ani finančne náročné. No a chutí naozaj jedna radosť. No a ak by mal niekto problém s tým, že máte pizzu nebodaj čapatú alebo nedostatočne okrúhlu, tak odpovedzte, že to nieje linková fabriková ale jedinečná pizza, ktorú by ani v Taliansku nedostal.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár