Citrónová ryža s tofu na kari

Zdieľajte recept

Citrónová ryža s tofu na kari

By 25. máj 2016

Najlepším vianočným darčekom je podľa mňa kniha. A nie hocijaká, ale kuchárska, ktorú si sami vyberiete. Takto to bolo aj tieto Vianoce. Dostala som poukážku na nákup kníh a samozrejme som ju patrične využila. Kúpila som si rovno dve z edície APETIT. Jedna je venovaná francúzskej kuchyni a druhá nesie "poetický" názov Ryža. Práve v tej druhej som objavila recept na citrónovú ryžu, ktorá sa varí na Srí Lanke. Je vhodná ako príloha k rôznym rybám či kari. A keďže sa mi v chladničke povaľovalo tofu, rozhodla som sa pre tofu curry. Je to taký môj výmysel založený na viacerých obdobných receptoch. A musím vám povedať, že s tou ryžou chutí úžasne. Je to pikantné jedlo so sviežou citrónovou chuťou!

 

Ingrediencie

Postup prípravy

 

 

Ryža 

  1. Ryžu opláchneme, zalejeme vodou, osolíme a privedieme k varu.
  2. Keď je ryža uvarená, scedíme ju.
  3. Zázvor olúpeme a nakrájame na drobno (nakrájala som ho na úplne miniatúrne kocky), taktiež pokrájame čili papričku.
  4. Na panvicu dáme olivový olej, pridáme semienka horčice, opekáme na miernom ohni a hneď ako nám začnú praskať, pridáme nakrájanú čili papričku, zázvor, limetkové listy a kurkumu.
  5. Túto voňavú zmes opekáme cca 2 - 3 minúty.
  6. Odstavíme, prilejeme šťavu z jedného citróna a napokon primiešame ešte teplú ryžu.

Tofu 

  1. Na panvicu nalejeme olivový olej, dobre rozpálime a pridáme na väčšie kocky nakrájané tofu.
  2. Osmahneme dozlatista.
  3. Cibuľu očistíme, prerežeme na polovicu, nakrájame na tenké plátky a pridáme k tofu.
  4. Pridáme kari korenie a černušku a dobre premiešame.
  5. Keď je cibuľa opečená dosklovita pridáme pretlačený cesnak.
  6. Chvíľu restujeme (ale pozor aby sa nám cesnak nespálil), zalejeme kokosovým mliekom a paradajkovou passatou. Osolíme.
  7. Varíme kým omáčka trochu nezhustne.
  8. Následne pridáme mrazený hrášok a uvaríme ho do mäkka.
  9. Pridáme nadrobno nakrájanú koriandrovú vňať. Odstavíme.


Citrónová ryža s tofu na kari

Milujem jedlo, milujem varenie a milujem svoju rodinu a svojho priateľa, pre ktorého najčastejšie varím. On je mojim kritikom, ale aj inšpiráciou pri varení. Snažím sa variť zdravo, ale rada si pochutnám aj na dobrom pečenom mäsku. Verím, že vás moje recepty inšpirujú a pochutnáte si na nich.


Môj blog: www.spinavakuchyna.blogspot.sk

Kontakt na mňa: jacunska3@centrum.sk

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>