TIP na knihu | Chutné a zdravé raňajky

Zdieľajte recept

TIP na knihu | Chutné a zdravé raňajky

Voňavé lievance či ohromujúce červené palacinky, s ktorými je možné Chutné a zdravé raňajkyvychutnať si dlhé víkendové rána. Raňajkové smoothies a farebné limonády. Musli, ktoré nespí. Banánové cookies…
Narobili sme vám chúťky?:) Na knižnom trhu je nádherná kuchárska kniha Zdravé raňajky.
Jej autorkami sú dve talentované dámy, foodblogerky a inšpiratívne kuchárky Barbora Drahovská a Mimi Nemčeková. Obe milujú rána, keď sa svet prebúdza a pomaly sa dáva do pohybu. V ich knižke Zdravé raňajky nájdete 60 receptov, ktoré vám dodajú energiu do nového dňa, raňajky, na ktorých prípravu je potrebných iba pár minút.

 

 

 

Chutné a zdravé raňajky

Knihu pokrstili pred pár dňami šéf dramaturg Rádia FM Maroš Hečko,
ktorého nazvali duchovným otcom knihy a ich dlhoročná priateľka Tamara Šimočníková-Heribanová.

 

 

 

Pozrite si VIDEOreportáž z krstu:

V knihe Zdravé raňajky nájdete 60 receptov, ktoré vám dodajú energiu do nového dňa, raňajky, na ktorých prípravu potrebujete iba pár minút. Dozviete sa zaujímavé veci o múkach, orechoch, vajíčkach i alternatívnych sladidlách.

„Vždy sme chceli napísať knižku o stravovaní.“ tvrdia foodblogerky. „Robili sme na blogu raňajkovú výzvu, kde sa naši čitatelia zapájali do debaty, čo si dávajú na raňajky, aby v ich rannom rytme sa našiel aj čas na raňajky.“
A tak sa z toho vyvinula raňajková knižka, na ktorej pracovali asi trištvrte roka a ktorá, ako dúfajú, privedie ľudí k raňajkám. Mnohí ich totiž vynechávajú s odôvodnením, že na ne nemajú čas, ponáhľajú sa… „Zdravé raňajky sú predovšetkým tým, že sú,“ prikyvuje Barbora. „Myslím, že človek si môže dať na raňajky vždy to, čo má rád. Dôležité pritom je, aby si našiel ráno čas, aby si ich mohol vychutnať v pokoji. Ak hľadá zmenu alebo alternatívu, aby nejedol stále to isté, môže sa inšpirovať receptami z našej knižky.“

Recept na Babičkine stískance

Jedlá od babičky vždy boli a sú tie najlepšie. Stískanice pripravovala Barborina babička zvyčajne spolu s dedkom. Chutné a zdravé raňajkyOna ich presolila a dedko ich posolil málo, ale vždy chutili vynikajúco. Ešteže si všetky obľúbené recepty zapisovala a môžeme sa o tento podeliť aj s vami.
Čas prípravy: 30 minút, čas pečenia 30 minút
Počet ks: 15 ks

Suroviny:
•          1/2 kg zemiakov
•          1/2 kg špaldovej hladkej múky
•          15 lyžíc hrubej krupice
•          70 g roztopeného masla
•          soľ

Postup:

  • Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle.
  • Zmiešame s 1/2  kg špaldovej múky, 1/2  ČL soli a vypracujeme cesto. Keby sa príliš lepilo, jednoducho pridáme viac múky.
  • Do troch misiek si pripravíme: soľ, 15 polievkových lyžíc hrubej krupice a približne 70 g roztopeného masla, ktorými budeme „plniť“ stískanice.
  • Z cesta vytvoríme jeden dlhý valček, z ktorého si narežeme 15 ks cesta.
  • Z každého kusu vytvarujeme guľôčku a s valčekom na cesto vyvaľkáme placku do tvaru lokše.
  • Vyvaľkanú lokšu potrieme maslom, posypeme soľou, polievkovou lyžicou hrubej krupice a stočíme do rolky, z ktorej vytvarujeme slimáčika.
  • Pečieme 30 minút pri 200 stupňoch do zlatista a chrumkava.

Náš tip: Slimáčiky môžeme naplniť strúhaným syrom.

Všetkých 60 receptov nájdete v novinke Zdravé raňajky.

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>