Tekvicový chleba

Zdieľajte recept

Tekvicový chleba

By 16. marec 2016

Ingrediencie

Postup prípravy

  1. Z vody, kvasníc a hrste múky zamiešam kvások, ktorý nechám 15 minút prejsť, vybublať.
  2. Múku preosejem do väčšej misky, zmiešam so soľou, rascou a ľanom.
  3. Zopár lyžíc múky (cca 100 g) odložím na podsypanie ošatky a prácu s cestom na doske.
  4. Pridám najemno postrúhanú tekvicu, zalejem kváskom a vypracujem kompaktné hladké cesto. Pomáham si mixérom s nadstavcami na miešanie kysnutého cesta.
  5. Cesto nechám poriadne vykysnúť, 90 - 120 minút.
  6. Po vykysnutí ho vyklopím pomocou stierky na múkou podsypanú pracovnú dosku a rozdelím na 2 alebo 3 časti. Záleží, akú máte veľkú ošatku, resp. nádobu na kysnutie chleba.
    Ak nemáte ošatku, z uvedeného množstva pohodlne upečiete dva podlhovasté chlebíky.
  7.  Cesto na chleba treba v múke ponaťahovať a poprekladať do želaného tvaru. Ošatku alebo košík na kysnutie podsypať trochou múky a do nej bochník cesta preložiť a nechať pred pečením podkysnúť.
    Nedávno mi dobre poslúžili také podlhovasté obaly v ktorých nám Lenka priniesla štiavnicku zmrzlinu. Materiál ako jednorazové termoobaly na obedy. Cesto v nich dobre vykvasilo, neprilepovalo sa a bez ťažkostí som ho vyklopila na plech.
  8. Rúru nahrejem na maximum, asoň 20 minút. Do takto vyhriatej rúry vložím plech s bochníkom nakysnutého chlebového cesta. Rozprašovačom naplneným čistou vodou chlieb rýchlo niekoľkokrát zastriekam a zatvorím rúru.
    Má to vplyv na vytvorenie kvalitnej chlebovej kôrky.
  9. Po 15 minútach pečenia na maximum teplotu uberiem na 180 °C a dopekám ďalších 30-40 minút.
    Ak by sa vám zdalo, že kôrka je tmavá, po znížení teploty chlebík zakryte papierom na pečenie a ochránite ho tak pred prílišným prepečením. Záleží od rúry, každá pečie inak.
  10. Po upečení chlieb položím na mriežku, nechám vychladnúť.

    Poklopkám, prežehnám a potom nakrojím. Najchutnejší je s obyčajným maslom.

 

Tekvicový chleba

Blog Na háji je miestom, kde zdieľam svoje nadšenie pre dobré jedlo, fotografiu, nevšednosť všedných okamihov. Dobré jedlo, to sú pre nás dary zeme, plody dopestované v záhradke, na poli, na strome, na farme. Tu niekde za rohom. S láskou a úctou k prírode a jej zákonitostiam. Rada trávim voľný čas fotografovaním, blogovaním, pinterestovaním, starostlivosťou o vlastnú záhradku, hostením našich početných návštev.

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>