NajRecept.sk Pečivo Tekvicový chleba
Tekvicový chleba
Recept Tekvicový chleba
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Andrea Mackova    ·   16.3.2016

Tekvicový chleba

Suroviny
300 ml (postrúhaná aj so šupkou)
tekvica
1 kg (T650 - možno kombinovať s celozrnnou špaldovou, ražnou..)
chlebová pšeničná múka
600 ml
vlažná voda
43 g (čerstvé - kocka)
kvasnice
1 PL
drvená rasca
1 PL
ľanové semienka
1 PL
soľ
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Z vody, kvasníc a hrste múky zamiešam kvások, ktorý nechám 15 minút prejsť, vybublať.
  2. Múku preosejem do väčšej misky, zmiešam so soľou, rascou a ľanom.
  3. Zopár lyžíc múky (cca 100 g) odložím na podsypanie ošatky a prácu s cestom na doske.
  4. Pridám najemno postrúhanú tekvicu, zalejem kváskom a vypracujem kompaktné hladké cesto. Pomáham si mixérom s nadstavcami na miešanie kysnutého cesta.
  5. Cesto nechám poriadne vykysnúť, 90 - 120 minút.
  6. Po vykysnutí ho vyklopím pomocou stierky na múkou podsypanú pracovnú dosku a rozdelím na 2 alebo 3 časti. Záleží, akú máte veľkú ošatku, resp. nádobu na kysnutie chleba. Ak nemáte ošatku, z uvedeného množstva pohodlne upečiete dva podlhovasté chlebíky.
  7.  Cesto na chleba treba v múke ponaťahovať a poprekladať do želaného tvaru. Ošatku alebo košík na kysnutie podsypať trochou múky a do nej bochník cesta preložiť a nechať pred pečením podkysnúť. Nedávno mi dobre poslúžili také podlhovasté obaly v ktorých nám Lenka priniesla štiavnicku zmrzlinu. Materiál ako jednorazové termoobaly na obedy. Cesto v nich dobre vykvasilo, neprilepovalo sa a bez ťažkostí som ho vyklopila na plech.
  8. Rúru nahrejem na maximum, asoň 20 minút. Do takto vyhriatej rúry vložím plech s bochníkom nakysnutého chlebového cesta. Rozprašovačom naplneným čistou vodou chlieb rýchlo niekoľkokrát zastriekam a zatvorím rúru. Má to vplyv na vytvorenie kvalitnej chlebovej kôrky.
  9. Po 15 minútach pečenia na maximum teplotu uberiem na 180 °C a dopekám ďalších 30-40 minút. Ak by sa vám zdalo, že kôrka je tmavá, po znížení teploty chlebík zakryte papierom na pečenie a ochránite ho tak pred prílišným prepečením. Záleží od rúry, každá pečie inak.
  10. Po upečení chlieb položím na mriežku, nechám vychladnúť. Poklopkám, prežehnám a potom nakrojím. Najchutnejší je s obyčajným maslom.
 
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár