Šútolica

Zdieľajte recept

Šútolica

By 17. marec 2016

O šútolici som sa dozvedela z knihy Z kuchyne bohémskej Bratislavy od Petra Ševčoviča. Nikdy pred tým som šútolicu nevarila a dokonca ani nejedla, ale keď som si o nej prečítala musela som ju hneď vyskúšať. A teda poviem vám, že tí naši predkovia vedeli čo je dobré.

Šútolica neobsahuje žiadne exotické suroviny, špeciálne koreniny či bylinky, iba typické slovenské zemiaky, kyslú kapustu, fazuľu a slaninku, no aj napriek tomu je to chutné a výživné jedlo.

Tak ako to v receptoch z dávnych čias býva, len zriedkakedy sa uvádza presné množstvo použitých surovín. Veď posúďte sami z tohto úryvku: "Gazdiná, u ktorej sme dnes látali hrnce, chlapci, bola štedrá, aj keď nám nedala nijaké peniaze. Dala nám kus prerastanej slaniny, vrecko zemiakov, hrnček kvasenej kapusty, za misku suchej fazule, cibuľu aj cesnak. Z toho si dnes na cintoríne uvaríme sviatočnú šútolicu, prespíme v márnici a zajtra pôjdeme ďalej." 

Z tohto popisu veru ťažko povedať koľko je kus, koľko hrnček či vrecko. A preto aj ja v nasledujúcom recepte uvádzam iba použité suroviny. V texte sa nepíše aká hustá má šútolica byť, koľko vody treba pridať, takže som to robila podľa seba. Šútolicu som nerobila príliš riedku. Je skôr hustejšia, ale zároveň má dosť šťavy. Namiesto prerastanej slaniny som použila úplne bielu slaninku, ktorá sa vyškvarila na maličké švarky. Teda aby bolo všetko kóšer, šútolicu varil môj muž a ja som ju už len doladila :)

 

 

Ingrediencie

Postup prípravy

  1. Fazuľu vopred namočíme (najlepšie cez noc). Na nasledujúci deň vodu zlejeme, zalejeme vodou a uvaríme do mäkka.
  2. Slaninku nakrájame na drobné kúsky a opražíme.
  3. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme do zmäknutia.
  4. Pridáme uvarenú fazuľu (aj s vodou v ktorej sa varila), kapustu, dolejeme vodu (podľa potreby, konzistenciu nechám na vás), prikryjeme a varíme do mäkka.
  5. Šútolicu nemusíte takmer vôbec soliť, pretože slanina aj kapusta je dosť slaná.
  6. Keď je kapusta uvarená do polievky pretlačíme cesnak (podľa chuti)  a odstavíme.
  7. Šútolicu podávame so zemiakmi upečenými v šupke (bez soli a tuku), ktoré nadrobíme každému na tanier (stačí 1 zemiak na osobu). Môžeme podávať s chlebom.

 

Šútolica

 

Milujem jedlo, milujem varenie a milujem svoju rodinu a svojho priateľa, pre ktorého najčastejšie varím. On je mojim kritikom, ale aj inšpiráciou pri varení. Snažím sa variť zdravo, ale rada si pochutnám aj na dobrom pečenom mäsku. Verím, že vás moje recepty inšpirujú a pochutnáte si na nich.


Môj blog: www.spinavakuchyna.blogspot.sk

Kontakt na mňa: jacunska3@centrum.sk

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>