NajRecept.sk Jemné donutky s polevou z bielej čokolády a kúskami jahôd
Jemné donutky s polevou z bielej čokolády a kúskami jahôd
Recept Jemné donutky s polevou z bielej čokolády a kúskami jahôd
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Andrea Mackova    ·   14.3.2016

Jemné donutky s polevou z bielej čokolády a kúskami jahôd

Podobné ako fašiangové šišky pripravené z kysnutého cesta, vykrajované a smažené v oleji. Letný šmrnc im dodáva topping z bielej čokolády a kúsky jahôd.

Suroviny

Cesto:

500 g
polohrubá múka
1 KL
soľ
1 kocka
droždie
50 g
tuk
4 kusy
žĺtok
2 PL
krupicový cukor
1 balenie (vanilínový sa nepočíta)
vanilkový cukor
3 - 4 PL
rum
2 dcl
mlieko

Poleva z bielej čokolády:

70 g
biela čokoláda
50 ml
smotana na šľahanie
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Žĺtky, cukor a  zmäknutý tuk vymiešam v miske do hladka, pridám rum.
  2. Múku zmiešam so soľou, vyhĺbim jamku v ktorej rozdrobím droždie. To posypem vanilkovým cukrom.
  3. Zalejem mliekom vlažnej teploty a počkám 10 - 15 minút, kým droždie vykysne.
  4. Pridám žĺtkovú zmes a vymiešam do kompaktného cesta, ktoré nechám vykysnúť, aspoň hodinu a pol.
  5. Potom ho na pomúčenej doske vypracujem, podsýpam si celozrnnou múkou, vyváľkám na hrúbku  8-10 mm a vykrajujem požadovaný tvar.
  6. Pri smažení sa nafúknu a zväčšia.  Smažím v rozpálenom oleji z oboch strán. Keď sa smažia z prvej strany, zakrývam panvicu vrchnákom, aby sa donutky pekne nafúkli, po otočení vrchnák už nedávam a dosmažím do zlatista. Ide to veľmi rýchlo.
  7. Po  vychladnutí ich potieram toppingom z bielej čokolády.
Toping z bielej čokolády
  1. Toping pripravím zo 70 g bielej čokolády a 50 ml smotany na šľahanie,ktoré spolu zohrievam vo vodnom kúpeli, nevarím, len roztápam a miešam do hladka.
  2. Ihneď ukladám kúsky jahôd, tie je dobré mať už nakrájané, vopred pripravené.  K tomuto receptu ma inšpirovala skvelá maškrtnica.
 
Najskôr som v oleji vysmažila malé guľôčky - výkrojky. Keď z nich odtiekol olej, poprášila som ich práškovým cukrom.
Po prvé som tak olej v panvici dostala do teploty ideálne vhodnej na smaženie.
Po druhé uspokojili najhladnejších hladošov skôr, než donutky vychladli a boli spôsobilé konzumácie. Zaprášilo sa po nich.
 
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár