NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Zlepované dvojfarebné kolieska
Zlepované dvojfarebné kolieska
Recept Zlepované dvojfarebné kolieska
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
adkas-tastyfood    ·   26.11.2015

Zlepované dvojfarebné kolieska

Aj keď je na týchto kolieskach viac farieb ako dve, podstatou zostáva, že sa jedná o zlepovanie koliesok dvoch farieb. Spodná časť je pečená (svetlé cesto) a vrchná časť je nepečená (tmavé cesto). Zvolila som svetlú polevu a ozdobila kandizovanou čerešňou. Pečené svetlé cesto je na spôsob lineckého cesta a nepečená časť je s výraznou kakaovou chuťou. Príjemne to celé dopĺňa citrónová poleva. Dekoráciu koláčikov môžete zvoliť ľubovoľne, fantázii sa medze nekladú. Tieto kolieska budú pekným spestrením vášho vianočného pečiva.

Suroviny

Svetlé cesto:

225 g
hladká múka
75 g
práškový cukor
150 g
maslo
1 kus
žĺtok
1 balenie
vanilkový cukor
z 1/2 ks
citrónová kôra
1- 2 PL (pridajte iba v prípade, ak by cesto bolo veľmi suché)
kyslá smotana

Tmavé cesto:

200 g
kakao
350 g
práškový cukor
50 g
maslo
50 - 100 g (mleté)
orechy
trochu na dochutenie
rum
z 1/2 kusu
citónová kôra

Poleva:

1 ks
bielok
300 g (preosiaty)
práškový cukor
2 PL
citrónová štava

K tomu ešte:

na zlepovanie
džem
kandizované ovocie
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Zo surovín na svetlé cesto spracujeme cesto. Ak by bolo veľmi suché, pridáme kyslú smotanu. V žiadnom prípade nepridávajte bielok, cesto by ste mali tvrdé.
  2. Pripravené cesto zabalíme do fólie a odložíme do chladničky, aspoň na 30 minút zachladiť.
  3. Cesto rozvaľkáme a vykrajujeme kolieska vo veľkosti 4,5 cm.
  4. Pečieme na vymastenom plechu (stačí potrieť papierom od masla) vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 190 °C veľmi krátko, kým začnú kraje jemne ružovieť. Trvá to cca 8 - 10 minút.
  5. Upečené necháme vychladnúť.
Tmavé cesto:
  1. Preosiate kakao a práškový cukor zmiešame.
  2. Pridáme maslo, nastrúhanú citrónovú kôru a spracujeme cesto.
  3. Pridáme tiež trochu rumu a postupne i mleté orechy. Orechy pridávame kým dostaneme konzistenciu hmoty, ktorá sa bude dať dobre rozvaľkať.
  4. Cesto rozvaľkáme (môžeme mierne podsypať preosiatym práškovým cukrom a vykrajujeme rovnako veľké kolieska ako sme vykrojili na pečené kolieska)
Citrónová poleva:
  1. Práškový cukor preosieme a pridáme postupne do misy, v ktorej sme si predtým zmiešali bielok s citrónovou šťavou.
  2. Miešame ručne, kým je hmota kompaktná a polohustá.
Záver:
  1. Svetlé upečené kolieska potrieme džemom, priložíme nepečené koliesko a potrieme citrónovou polevou. Ozdobíme podľa predstavy.
  2. Poleva po natretí na kolieska rýchlo zaschne.
 
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár