Zlepované dvojfarebné kolieska

Zdieľajte recept

Zlepované dvojfarebné kolieska

By 26. november 2015

Aj keď je na týchto kolieskach viac farieb ako dve, podstatou zostáva, že sa jedná o zlepovanie koliesok dvoch farieb.

Spodná časť je pečená (svetlé cesto) a vrchná časť je nepečená (tmavé cesto). Zvolila som svetlú polevu a ozdobila kandizovanou čerešňou.

Pečené svetlé cesto je na spôsob lineckého cesta a nepečená časť je s výraznou kakaovou chuťou. Príjemne to celé dopĺňa citrónová poleva. Dekoráciu koláčikov môžete zvoliť ľubovoľne, fantázii sa medze nekladú. Tieto kolieska budú pekným spestrením vášho vianočného pečiva.

 

Ingrediencie

Postup prípravy

  1. Zo surovín na svetlé cesto spracujeme cesto. Ak by bolo veľmi suché, pridáme kyslú smotanu. V žiadnom prípade nepridávajte bielok, cesto by ste mali tvrdé.
  2. Pripravené cesto zabalíme do fólie a odložíme do chladničky, aspoň na 30 minút zachladiť.
  3. Cesto rozvaľkáme a vykrajujeme kolieska vo veľkosti 4,5 cm.
  4. Pečieme na vymastenom plechu (stačí potrieť papierom od masla) vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 190 °C veľmi krátko, kým začnú kraje jemne ružovieť. Trvá to cca 8 - 10 minút.
  5. Upečené necháme vychladnúť.

Tmavé cesto:

  1. Preosiate kakao a práškový cukor zmiešame.
  2. Pridáme maslo, nastrúhanú citrónovú kôru a spracujeme cesto.
  3. Pridáme tiež trochu rumu a postupne i mleté orechy. Orechy pridávame kým dostaneme konzistenciu hmoty, ktorá sa bude dať dobre rozvaľkať.
  4. Cesto rozvaľkáme (môžeme mierne podsypať preosiatym práškovým cukrom a vykrajujeme rovnako veľké kolieska ako sme vykrojili na pečené kolieska)

Citrónová poleva:

  1. Práškový cukor preosieme a pridáme postupne do misy, v ktorej sme si predtým zmiešali bielok s citrónovou šťavou.
  2. Miešame ručne, kým je hmota kompaktná a polohustá.

Záver:

  1. Svetlé upečené kolieska potrieme džemom, priložíme nepečené koliesko a potrieme citrónovou polevou. Ozdobíme podľa predstavy.
  2. Poleva po natretí na kolieska rýchlo zaschne.

 

Zlepované dvojfarebné kolieska

Som Slovenka momentálne žijúca v Anglicku. Prostredníctvom svojho blogu http://adkas-tastyfood.blogspot.sk/ by som sa chcela s Vami podeliť o svoje poznatky, zážitky, skúsenosti nielen z oblasti kulinárskej, ale aj zo života nášho každodenného. Rada si pochutnám na dobrom jedle a veľmi rada si ho pripravujem sama. Svoju lásku k vareniu a pečeniu som zdedila po svojej mamke a babke. Na mojom blogu nájdete recepty staršieho aj novšieho data pochádzajúce z rôznych zdrojov, ale zaručene mnou odskúšané. Verím, že u mňa naájdete inšpiráciu, strávite tu prijemne chvíle a opätovne ma poctíte svojou návštevou.


Môj blog: www.adkas-tastyfood.blogspot.sk

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>