FotoRecept | Zemiakové lokše

Zdieľajte recept

FotoRecept | Zemiakové lokše

By 5. november 2015

Zemiakové lokše mám rád ako prílohu k vodnej hydine, či naplnené pikantnou kačacou, alebo husacou pečienkou. Tiež ako dezert so slivkovým lekvárom a makom alebo len tak s maslom a cukrom.

Zemiakové lokše robievame doma, ak nám ostanú zemiaky, či zemiaková kaša. Teraz som ich pripravil ako prílohu ku kačacím stehnám pečeným v rímskom hrnci.

Ingrediencie

Postup prípravy

Pri príprave dobrých zemiakových lokší sú dôležité dve veci:

  1. mali by sa pripravovať zo starých zemiakov, uvarených deň vopred
  2. múky by nemalo byť viac, ako jedna tretina k zemiakom - ak je v nich veľa múky, sú potom tvrdé.

 

  1. Do nastrúhaných zemiakov pridávajte postupne múku a vypracujte cesto, ktoré sa nebude lepiť.FotoRecept | Zemiakové lokše
  2. Z cesta vytvarujte podlhovastý, hrubý, veľký a krásny šúľanec.FotoRecept | Zemiakové lokše

  3. Šúľanec nakrájajte.
  4. Na dobre pomúčenej doske s valčekom vykúzlite okrúhle tenké placky, ktoré sa po upečení premenia na lokše.FotoRecept | Zemiakové lokše
  5. Zemiakové cesto má tendenciu vlhnúť, preto je dobré s ním pracovať rýchlo a podsypávať ho múkou. Lokše zvyknem piecť na suchej teflónovej panvici a po upečení každú potriem maslom, alebo masťou -  podľa toho, či budú na slano, alebo na sladko ako dezert.
    Panvicu treba vytierať papierovou utierkou, aby na nej neostávala múka, horela by potom. Tieto lokše som pripravil so slivkovým lekvárom, makom a prekvapol som ich roztopeným maslom :)

 

FotoRecept | Zemiakové lokše

...rád spoznávam neznáme chute a učím sa nové veci...v kuchyni sa dá aj z bežných surovín pripraviť niečo "nové". Do každého jedla treba dať lásku a fantáziu, to sú dve najdôležitejšie koreniny... dobrú chuť prajem :-) Môj blog: www.svarechou.sk

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>