FotoRecept | Jablkové maslo

Zdieľajte recept

FotoRecept | Jablkové maslo

By 7. september 2015

Nenechajte sa zmiasť tým názvom, nejde o maslo ako také, nie je tam žiadne mlieko ani smotana, len jablká. Ale hustotou to može pripomínať maslo, a skvele sa natiera na chlebík ako maslo.

Je tu sezóna dozrievania a tiež zavárania. A ak budete mať tento rok nadbytok jabĺk, alebo by ste chceli skúsiť niečo nové tak by to mohlo byť práve jablkové maslo.
Je populárne hlavne v Amerike, a tiež v Anglicku. Ideálne bude na dlhé zimné obdobie. Ale aj teraz može spestriť raňajky alebo olovrant.

Ja som mala možnosť variť v hrnci s presným ohrevom od KitchenAid. Je to skvelá vecička nie len na takéto recepty, ktoré potrebujú pomalé varenie, a tiež stálu teplotu. Nemusíte sa báť že vám prihorí, že sa prehreje alebo vykypý. Ja som varila dlhých 16 hodín  a väčšiu časť dokonca v noci, a nič sa nestalo. Síce som mala kus obavy ale skôr preto, že som hrniec nepoznala a neverila som tomu že sa nič nestane :)
No poznáte to, kto by riskoval že mu vyhorí kuchyňa, zničí sa hrniec alebo niečo podobne nepríjemné ? Ale všetko dopadlo výborne. Dnes viem, že sa nie je čoho obávať. Hrniec dodrží to čo do neho "naťukáte". Možete byť kľudná/ý.

FotoRecept | Jablkové maslo

Ingrediencie

Postup prípravy

  1. Očistite a nakrájajte jablká, šupku nechajte

    FotoRecept | Jablkové maslo

  2. Vložte nakrájané jablká do hrnca na pomalé varenie, pridajte vodu alebo džús - varte cca 12 hodín, ideálne cez noc. Ja som v Kitchenaid hrnci varila pri teplote 80°C (ráno to krásne rozvoniavalo po celom byte :)

    FotoRecept | Jablkové maslo

    FotoRecept | Jablkové maslo

  3. Potom pridajte cukor a korenie, množstvo a druhy korenia si možete podľa chuti upraviť Nastavte varenie na 95 °C a varte ďalej 4 hodiny.

    FotoRecept | Jablkové maslo

  4. Ak chcete mať hladkú konzistenciu zmes rozmixujte a nechajte tak variť, hmota sa varením zmenší zhruba o polovicu.

    FotoRecept | Jablkové maslo

  5. Hotové maslo, poznáte to tak že na lyžici keď ju otočíte zmes drží, dajte do sterilizovaných pohárov, uzavrite.

    FotoRecept | Jablkové maslo

    V nesterilizovaných pohároch vydrží v ladničke zhruba tri týždne, v sterilizovaných a uskladnených v špajzy rok, po otvorení zpotrebujte :)

    FotoRecept | Jablkové maslo

  6. Natreté na chlebík je najlepšie :)
    FotoRecept | Jablkové maslo
    FotoRecept | Jablkové maslo

V súčastnosti žijem v Prahe s manželom, a troma deťmi. Rodina, domácnosť, varenie a pečenie je moja láska a hobby. Rada tvorím, vymýšlam a inštalujem rozne kompozície z jedla a kvetov. Inšpiráciu beriem z prírody ale aj od mnohý inšpiratívnych ľudí, z kníh a života všeobecne ... Dúfam že aj ja vás inšpirujem a nájdete tu, alebo na mojom blogu niečo pozitívne a inšpiratívne.

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>