NajRecept.sk Zavaraniny Džemy a marmelády FotoRecept | Jablkové maslo
FotoRecept | Jablkové maslo
FotoRecept | Jablkové maslo
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Martina Schmidtova    ·   7.9.2015

FotoRecept | Jablkové maslo

Nenechajte sa zmiasť tým názvom, nejde o maslo ako také, nie je tam žiadne mlieko ani smotana, len jablká. Ale hustotou to može pripomínať maslo, a skvele sa natiera na chlebík ako maslo. Je tu sezóna dozrievania a tiež zavárania. A ak budete mať tento rok nadbytok jabĺk, alebo by ste chceli skúsiť niečo nové tak by to mohlo byť práve jablkové maslo. Je populárne hlavne v Amerike, a tiež v Anglicku. Ideálne bude na dlhé zimné obdobie. Ale aj teraz može spestriť raňajky alebo olovrant. Ja som mala možnosť variť v hrnci s presným ohrevom od KitchenAid. Je to skvelá vecička nie len na takéto recepty, ktoré potrebujú pomalé varenie, a tiež stálu teplotu. Nemusíte sa báť že vám prihorí, že sa prehreje alebo vykypý. Ja som varila dlhých 16 hodín a väčšiu časť dokonca v noci, a nič sa nestalo. Síce som mala kus obavy ale skôr preto, že som hrniec nepoznala a neverila som tomu že sa nič nestane :) No poznáte to, kto by riskoval že mu vyhorí kuchyňa, zničí sa hrniec alebo niečo podobne nepríjemné ? Ale všetko dopadlo výborne. Dnes viem, že sa nie je čoho obávať. Hrniec dodrží to čo do neho "naťukáte". Možete byť kľudná/ý.

Suroviny
6 kusov (stredne veľké)
jablká
60 - 150 ml (alebo voda, ja som dala 100
džús)%jablkový džús
300 g
cukor
klinčeky
škorica
mleté nové korenie
vanilka
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Očistite a nakrájajte jablká, šupku nechajte
  2. Vložte nakrájané jablká do hrnca na pomalé varenie, pridajte vodu alebo džús - varte cca 12 hodín, ideálne cez noc. Ja som v Kitchenaid hrnci varila pri teplote 80°C (ráno to krásne rozvoniavalo po celom byte :)
  3. Potom pridajte cukor a korenie, množstvo a druhy korenia si možete podľa chuti upraviť Nastavte varenie na 95 °C a varte ďalej 4 hodiny.
  4. Ak chcete mať hladkú konzistenciu zmes rozmixujte a nechajte tak variť, hmota sa varením zmenší zhruba o polovicu.
  5. Hotové maslo, poznáte to tak že na lyžici keď ju otočíte zmes drží, dajte do sterilizovaných pohárov, uzavrite.
    V nesterilizovaných pohároch vydrží v ladničke zhruba tri týždne, v sterilizovaných a uskladnených v špajzy rok, po otvorení zpotrebujte :)
  6. Natreté na chlebík je najlepšie :)
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár