Domáce orechovo-medové müsli tyčinky

Zdieľajte recept

FotoRecept | Domáce orechovo-medové müsli tyčinky

By 12. august 2015

Neviem ako vaše deti ale tie naše sú schopné zjesť značné množstvo müsli tyčiniek a ja som bola dlho rada a spokojná, že majú radi zdravé "svačinky".

Ale v poslednej dobe sa všetky potraviny, a müsli tyčinky tiež, začali skúmať a zisťovať či sú naozaj také zdravé a neškodné a prospešné. A ako to už býva - nie sú. Teda väčšina bežne dostupných.

Obsahujú veľa cukru, žiaden jogurt, ak by ho mali obsahovať, a naopak obsahujú veľa takých vecí ktoré by nemali a pod. Z toho vyplýva že ak si to nepripravíte sami doma musíte pátrať a pátrať po tých naozaj správnych a zdravých. A zistíte že nie sú až také lacné, a ani dostupné.

No a ak máte tri deti je jasné že kupovať ich vo veľkom množstve je pre vás neekonomické. A tak si občas nejaké vyrobíme. Rada by som ich pripravovala toľko aby pokryli našu spotrebu :)

Našťastie orechy máme zo záhrady od babky, semiačka sa dajú kúpiť na trhoch v dobrej kvalite a med je tiež domáci od deda.

Takže hor sa na domáce tyčinky :)

 

Dlho sa mi nedarilo spraviť tyčinky tak aby naozaj pripomínali tie z obchodu aspoň vzdialene. Buď boli tvrdé, skôr na cucanie, alebo sa rozpadali a mali sme vlastne tzv. granolu. Aj to je fajn. Ale na svačinku do školy nepraktické. Ale teraz som našla recept, vyskúšala a funguje. Tyčinky držia pokope, a dajú sa nakrájať, a chutia vynikajúco.

Tyčinky si možete spraviť v rôznych variantách, použiť oriešky aké máte radi, sušené ovocie, semiačka, kokos. Možností je hrozne veľa. Ja som použila len orechy, ovsené vločky a semiačka. Sušené ovocie u nás nie je v obľube :)
A ako som už spomínala tým čo drží tyčinky pokope je med. Respektíve jeho rozvar.

Ingrediencie

Postup prípravy

  1. V rajničke si uvaríte 6 lyžíc medu a 4 lyžice vody, varíte  dovtedy kým hmota dosiahne teplotu 133°C. Je dobré použiť kuchynský teplomer -ak nemáte musíte to odhadnúť, ale je to lotéria.Domáce orechovo-medové müsli tyčinkyPodľa môjho odhadu necháte zmes prebublávať cca 10 min. Podľa všetkého je uvedená teplota potrebná na to aby sa tyčinky dali lepšie krájať a  hmota nestvrdla na kameň. U mňa to fungovalo :)
  2. Ja som použila dvojaké ovesné vločky - jedny obyčajné a druhé s orechami a semenami.Domáce orechovo-medové müsli tyčinkyDomáce orechovo-medové müsli tyčinky
  3. Oriešky dajte na chvíľu do rúry opiecť - cca na 10.min pri teplote 170°C, majú potom lepšiu chuť.
  4. V mise si najskôr zmiešajte vločky, do tejto zmesi potom nalejte uvarený med a nakoniec opražené oriešky.Domáce orechovo-medové müsli tyčinky
  5. Dobre premiešajte a dajte do pekáča vyloženého papierom na pečenie, je lepšie ho vytrieť maslom.Domáce orechovo-medové müsli tyčinky
  6. Pečte v rúre vyhriatej na 180°C zhruba 25 min alebo dovtedy kým povrch mierne zhnedne.Domáce orechovo-medové müsli tyčinky
  7. Potom nechajte chladnúť, pekáčik položte na mriežku na 10 min, potom opatrne preložte upečenú hmotu za pomoci papiera na mriežku a nechajte znova aspoň 15 min chladnúť.
    Možete ešte trochu rukami upraviť hm aby mala aj na okrajoch pekný tvar - je dobre lepkavá takže to ide.
  8. Keď je hmota chladnejšia ale ešte kus teplá nakrájajte na tyčinky.Domáce orechovo-medové müsli tyčinky
  9. Nakrájané kúsky možete zabaliť do papiera, ja som použila desiatový papier z DM drogerie, a dať na chladného miesto. Ako hmota chladne tyčinky lepšie držia tvar.

Domáce orechovo-medové müsli tyčinky

Domáce orechovo-medové müsli tyčinky

V súčastnosti žijem v Prahe s manželom, a troma deťmi. Rodina, domácnosť, varenie a pečenie je moja láska a hobby. Rada tvorím, vymýšlam a inštalujem rozne kompozície z jedla a kvetov. Inšpiráciu beriem z prírody ale aj od mnohý inšpiratívnych ľudí, z kníh a života všeobecne ... Dúfam že aj ja vás inšpirujem a nájdete tu, alebo na mojom blogu niečo pozitívne a inšpiratívne.

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>