NajRecept.sk Zdravé recepty Fitness Domáce orechovo-medové müsli tyčinky
Domáce orechovo-medové müsli tyčinky
Recept Domáce orechovo-medové müsli tyčinky
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Martina Schmidtova    ·   12.8.2015

Domáce orechovo-medové müsli tyčinky

Neviem ako vaše deti ale tie naše sú schopné zjesť značné množstvo müsli tyčiniek a ja som bola dlho rada a spokojná, že majú radi zdravé "svačinky". Ale v poslednej dobe sa všetky potraviny, a müsli tyčinky tiež, začali skúmať a zisťovať či sú naozaj také zdravé a neškodné a prospešné. A ako to už býva - nie sú. Teda väčšina bežne dostupných. Obsahujú veľa cukru, žiaden jogurt, ak by ho mali obsahovať, a naopak obsahujú veľa takých vecí ktoré by nemali a pod. Z toho vyplýva že ak si to nepripravíte sami doma musíte pátrať a pátrať po tých naozaj správnych a zdravých. A zistíte že nie sú až také lacné, a ani dostupné. No a ak máte tri deti je jasné že kupovať ich vo veľkom množstve je pre vás neekonomické. A tak si občas nejaké vyrobíme. Rada by som ich pripravovala toľko aby pokryli našu spotrebu :) Našťastie orechy máme zo záhrady od babky, semiačka sa dajú kúpiť na trhoch v dobrej kvalite a med je tiež domáci od deda. Takže hor sa na domáce tyčinky :) Dlho sa mi nedarilo spraviť tyčinky tak aby naozaj pripomínali tie z obchodu aspoň vzdialene. Buď boli tvrdé, skôr na cucanie, alebo sa rozpadali a mali sme vlastne tzv. granolu. Aj to je fajn. Ale na svačinku do školy nepraktické. Ale teraz som našla recept, vyskúšala a funguje. Tyčinky držia pokope, a dajú sa nakrájať, a chutia vynikajúco. Tyčinky si možete spraviť v rôznych variantách, použiť oriešky aké máte radi, sušené ovocie, semiačka, kokos. Možností je hrozne veľa. Ja som použila len orechy, ovsené vločky a semiačka. Sušené ovocie u nás nie je v obľube :) A ako som už spomínala tým čo drží tyčinky pokope je med. Respektíve jeho rozvar.

Suroviny
2 hrnčeky
ovsené vločky
1/2 hrnčeka
vlašské orechy
1/2 hrnčeka
pistácie
1/2 hrnčeka
kešu
2 PL
dyňové semiačka
2 PL
slnečnicové semiačka
1 PL (mleté)
vlašské orechy
1 PL (mleté)
mandle
6 PL
med
4 PL
voda
Postup receptu
Vytlačiť
  1. V rajničke si uvaríte 6 lyžíc medu a 4 lyžice vody, varíte  dovtedy kým hmota dosiahne teplotu 133°C. Je dobré použiť kuchynský teplomer -ak nemáte musíte to odhadnúť, ale je to lotéria.Podľa môjho odhadu necháte zmes prebublávať cca 10 min. Podľa všetkého je uvedená teplota potrebná na to aby sa tyčinky dali lepšie krájať a  hmota nestvrdla na kameň. U mňa to fungovalo :)
  2. Ja som použila dvojaké ovesné vločky - jedny obyčajné a druhé s orechami a semenami.
  3. Oriešky dajte na chvíľu do rúry opiecť - cca na 10.min pri teplote 170°C, majú potom lepšiu chuť.
  4. V mise si najskôr zmiešajte vločky, do tejto zmesi potom nalejte uvarený med a nakoniec opražené oriešky.
  5. Dobre premiešajte a dajte do pekáča vyloženého papierom na pečenie, je lepšie ho vytrieť maslom.
  6. Pečte v rúre vyhriatej na 180°C zhruba 25 min alebo dovtedy kým povrch mierne zhnedne.
  7. Potom nechajte chladnúť, pekáčik položte na mriežku na 10 min, potom opatrne preložte upečenú hmotu za pomoci papiera na mriežku a nechajte znova aspoň 15 min chladnúť. Možete ešte trochu rukami upraviť hm aby mala aj na okrajoch pekný tvar - je dobre lepkavá takže to ide.
  8. Keď je hmota chladnejšia ale ešte kus teplá nakrájajte na tyčinky.
  9. Nakrájané kúsky možete zabaliť do papiera, ja som použila desiatový papier z DM drogerie, a dať na chladného miesto. Ako hmota chladne tyčinky lepšie držia tvar.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár