NajRecept.sk Dezerty Tiramisu s piškótovým korpusom
Tiramisu s piškótovým korpusom
Recept Tiramisu s piškótovým korpusom
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Andrea Mackova    ·   28.6.2015

Tiramisu s piškótovým korpusom

Suroviny

Piškóta:

5 ks (veľké, izbovej teploty)
vajce
200 g
kryštálový cukor
200 g
hladká múka

Plnka:

750 g
mascarpone
7 ks
žĺtky
150 g
krupicový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Pointa nadýchanej piškóty je v dlhom šľahaní vajec a cukru, šľahám ich 12-15 minút na stredných otáčkach do svetlej penistej masy.
  2. Na záver pomaly vmiešam múku, premiešam dohladka.
  3. Ihneď prelejem do formy, ktorá nie je ničím vytretá, iba na spodu je vložený a zakvačený (uzavretím okruhu) papier na pečenie.
  4. Vkladám do rúry, ktorá je poriadne nahriata na 180°C (aspoň 20 minút vopred).
  5. Po vložení formy s cestom teplotu znížim na 170°C. Neotváram, pečiem 20-25 minút (riaďte sa svojou rúrou).
  6. Skontrolujem špajdlou, či je správne upečený. Spravidla, keď začne rozvoniavať, je dopečený. Povrch má zlatistý, torchu spľasne, nie veľa. Jeho štruktúra je piškótová, z plnky vsiakne prebytočnú tekutinu ako špongia a tiež nasaje chuť kávy a mandľového likéru.
  7. Po vychladnútí okraje prejdem tenkým nožom a formu otvorím. Zúbkovým nožom korpus prekrojím napoly.
  8. Takúto piškótu môžete naplniť aj inou plnkou - napríklad rozmixované sezónne ovocie vymiešate s kelímkom mascarpone, pridáte pochúťkovú smotanu, podľa potreby dosladíte agávavým sirupom. Necháte odležate s podávate. Deti to milujú.
  9. Každú polovicu z vnútornej strany polievam zmesou likéru a kávy. Ideálne by bolo esperesso - ak máte možnosť si ho doma spraviť, alebo priniesť z neďalekej kaviarne, použite rozhodne espresso.
  10. Žĺtka s cukrom vyšľahám nad parou do peny. Po vychladnutí spojím s mascarpone, ktoré je premiešané a odpočívalo na kuchynskej linke zhruba dve hodiny. Žltka s cukrom a mascarpone by mali mať pri spájaní rovnakú teplotu.
  11. Polovicou krému naplním uzavretú formu so spodným plátom.
  12. Na ňu (vlastne opakom, alebo vrchnou upečenou časťou) priložím spodný korpus.
  13. Na poliaty druhý plát natriem druhú polovicu krému.
  14. Cez sitko zaprášim poctivou vrstvou kvalitného kakaa. Prekryjem fóliou (aby nenasiakol prípadné okolitné pachy) a odložím na noc do chladničky.
Nedá sa to nijako ofintiť ani skrátiť. Tiramisu potrebuje svoj čas, aby chute dokonale splynuli a vynikli. Kedysi dávnejšie som nakrojila tiramisu po pár hodinách a nebolo to ono. Jednotlivo sú tieto ingrediencie - piškóta, kávovo -likérová poleva aj plnka nevýrazné a nezaujímavé. Ich spojením však vznika niečo dokonale lahodné.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár