NajRecept.sk Pečivo Medovo-rozmarínový chlebíček s gréckym jogurtom
Medovo-rozmarínový chlebíček s gréckym jogurtom
Recept Medovo-rozmarínový chlebíček s gréckym jogurtom
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Martina Schmidtova    ·   4.6.2015

Medovo-rozmarínový chlebíček s gréckym jogurtom

Pred nami je ďalší predĺžený víkend. Ja som si už ten minulý nadbehla a pripravila pre vás recept, ktorý je hotový raz dva a ak ho upečiete vo štvrtok večer, vydrží aj do nedele ako čerstvý :). Ale pochybujem, že ak ho ochutnáte, vážne vám nejaký zostane až do nedele. Je naozaj vynikajúci, chuťovo neprekonatelný. Spojenie tých ingrediencií je skvelý - rozmarín, grécky jogurt, med a olivový olej - jednoducho fantázia. Bude to u vás rozvoniavať ako v grécku, alebo niekde na juhu pri mori. Naozaj skvelý sposob ako sa naladiť na letný čas ktorý sa, dúfajme približuje stále viac a viac. Priznám sa, že z počiatku som bola skeptická kvôli rozmarínu. Používam ho len v slaných jedlách, na pečené mäso, focacciu a pod. Ale do sladkého som ho ešte nepoužila, ale smelo do toho. Jeho aróma sa skvelo hodí aj tam. A keby deti tušili pred ochutnaním, že tam je, asi by to do úst nedali :). Človek má proste predsudky a nedoveruje tomu, čo nemá odskúšané. Ja občas rada zaexperimentujem. Na balkóne pestujem už roky nádherný mini rozmarínový stromček. A teraz dokonca kvitne. Má nádherné malé biele kvietky. Používam ho občas aj v zime a je proste skvelý, a hlavne som rada, že sa mu u nás darí.

Suroviny

Na chlebík:

160 ml (čím kvalitnejší, tým lepší, napr. grécky)
olivový olej
365 ml
grécky biely jogurt
3 ks (veľké)
vajce
1 menšia vetvička (lístky otrhané a nasekané)
rozmarín
250 g
krupicový cukor
310 g ( použila som samokypriacu, ak nemáte tak pol balíčku prášku do pečiva)
hladká múka
1/2 ČL
sóda
štipka
muškátový orech

Na polevu:

350 g
práškový cukor
150 g (grécky)
biely jogurt
75 ml
med
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Trúbu si predhrejte na 180°C.
  2. Formu na koláč, alebo chlebík, ja som použila formu z KitchenAid - bola perfektná, si vymažte olejom a vysypte múkou.
  3. V mixéry si rozmixujte olej, jogurt a vajíčka.
  4. Zmes šlahajte, kým sa všetko pekne spojí v jednoliatu hmotu.
  5. Pridajte rozmarín a všetky ostatné sypké ingrediencie.
  6. Šľahajte na mixéry (stupeň 4 u Kitchenaid) asi 2 min., kým sa všetko krásne nespojí do hladkej krémovej konzistencie.
  7. Potom prelejte do pripravenej formy a pečte zhruba 50 min.
  8. Pred vytiahnutím sa zapichnutou špajdlou presvedčte, či je chlebík upečený.
  9. Keď je chlebík vychladnutý, polejte ho pripravenou polevou. Pripravíte ju tak, že v mixéri vymiešate med s jogurtom a cukrom. Mne sa podarilo upiecť tak, že koláčik na vrchu praskol, a tak sa poleva krásne vsiakla a dostala aj do stredu. Ale ak sa vám to nepodarí, tak si spravte špajdlou dierky na povrchu a tak zalejte polevou, ktorá sa potom dobre vsiakne a ochutí celý chlebíček. Hustotu možete regulovať pridaním cukru - bude poleva hustejšia a pridaním medu redšia.
Želám nám všetkým už len pekné, slnečné a letné počasie :)
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár