NajRecept.sk Dezerty Kardinálov rez
Kardinálov rez
Recept Kardinálov rez
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Andrea Mackova    ·   28.6.2015

Kardinálov rez

Odpusťte mi, tento príspevok bude plný superlatívov. Neuveriteľne dobrý dezert, neuveriteľne nenáročný na prípravu. Posledné roky sme naň trošku pozabudli, tak ho teraz oprášim a možno aj vás navnadím. Ako už u mňa býva dobrým zvykom, ubrala som cukru, zmenila som trošku plnku, verím, že k lepšiemu. Potrebujeme naň hlboký plech a papier na pečenie.

Suroviny

Cesto:

10 ks
vajce
200 g
kryštálový cukor
2 ČL
prášok do pečiva
štipka soli

Na plnku:

3 PL
slivkový lekvár
350 ml (33
)%smotana na šľahanie
1 kelímok (možno vynechať)
mascarpone
1 balenie
vanilkový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Začnem tým, že si oddelím 8 vajíčok na bielka a žĺtka.
  2. K žĺtkam prihodím 2 celé vajíčka. Použijem väčšie misky.
  3. Do oboch zmesí pridajte malinkú štipku soli.
  4. Rúru dávam vyhrievať na 180°C.
  5. Do bielkovej hmoty príde 150 g cukru a do žĺtkovej zbytok, teda 50 g.
  6. Najskôr bielkovú a potom aj žĺtkovú hmotu šľahám, až kým nezískam bohatú a hustú penu. Aj 10 minút.
  7. Pripravím plech, vysteliem ho papierom, aby papier presahoval všetky okraje.
  8. Potom 2 veľkými lyžicami smelo naberaám striedavo žĺtkovú aj bielkovú penu a vytvárajte pozdĺžne pásy, také tenké, ako sa len dá. . Ja vždy spravím rýchlo prvé kolo, aby som naplnila plech a potom zvyšok navrstvím na to isté. Výsledok vyzerá takto nejako: Ak sa vám to nepozdáva, použite sáčky na zdobenie.
  9. Šup s tým do vyhriatej rúry a cca do 15 minút to krásne napufňá (pre istotu vyskúšajte obvyklým spôsobom, či máte cesto upečené - stačí špáradlom do žĺtkovej časti), takto :
  10. Neskôr to trošku spľasne. Nechajte poriadne vychladnúť.
  11. Vyšľahajte si šľahačku s vanilkovým cukrom a potom pridajte mascarpone, plnku máte hotovú.
  12. Cesto otočím vrchom dolu a opatrne stiahnem papier na pečenie.
  13. Z tej spodnej časti ho natriem 2-3 lyžicami slivkového lekváru.
  14. Navrstvím plnku a cesto cez ňu prehodím. Výsledkom je akoby tunel, ktorý priečne krájate. Môže sa ihneď podávať. Kedysi sme ho povrchu cukrovali práškovým cukrom.
Koláč neobsahuje potraviny zakázané pri bezlepkovej diéte, takže je vhodný ako príležitostná maškrta aj pre celiakov.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár