NajRecept.sk Nápoje Bazová limonáda
Bazová limonáda
Recept Bazová limonáda
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
klaura    ·   29.6.2015

Bazová limonáda

Baza je prírodnou lekárňou, ktorá púta sýtymi farbami a prenikavou vôňou. Má nespočetné terapeutické a imunitné vlastnosti (chrípka, horúčka, zápcha, zápaly ústnej dutiny, infekcia horných dýchacích ciest..). Zbieranými časťami bazy sú najmä kvety (celé súkvetie) a plody. Dnes vám ponúkam recept na osviežujúcu, šumivú bazovú limonádu pre rýchlu spotrebu. Robila nám ju v detstve, pravidelne v tomto období naša mamka. Nikdy nezabudnem na tú vôňu a sviežu chuť nápoja vytiahnutého priamo z chladničky. Ingrediencie sú uvedené pre 5 litrový pohár.

Suroviny
500 g
kryštálový cukor
1 ks
citrón
1 ČL
kyselina citrónová
na špičku noža (sušené)
droždie
5 veľkých kvetov
baza
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Cukor si rozpustíme v pol litri horúcej vody, vlejeme ho do pohára.
  2. Nakrájame citrón na koliečka a tiež ho vhodíme do pohára.
  3. Pridáme kyselinu citrónovú, kvety bazy a zalejeme vodou z vodovodu po vrch. Premiešame.
  4. Previažeme celofánom a odložíme pohár na teplé miesto. Aj na slnko ... Ponecháme na slnku 2-3 dni, keď je počasie chladnejšie aj dlhšie. Nápoj by mal skvasiť a mali by sa vytvoriť bublinky. Dávame pozor, aby sa nezačala tvoriť na povrchu plieseň. Preto sa snažím urýchliť proces kvasenia pridaním štipky sušených kvasníc. Potom stačí mať pohár na slnku 1-2 dni.
  5. Po vykvasení nápoj scedíme do fliaš, odložíme do chladničky a podávame s ľadom. Ak sa bude zdať nápoj sladký, môžete ho zriediť vodou alebo minerálkou. Ale deti sladký nápoj budú milovať :)
Zvyšnú bazu som rozložila v tenkej vrstve na plátno a sušila. Výhodné je sušiť ju na tmavom a teplom mieste, aby si zachovala peknú farbu. Čím rýchlejšie sa usuší, tým lepšie. Suším len časť s kvietkami, hrubšie stonky odstrihávam, tie potrebujú na usušenie dlhší čas. Majte pekný víkend. 
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár