NajRecept.sk Dezerty Fotorecept| Venčeky
Fotorecept| Venčeky
Fotorecept| Venčeky
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Martina Schmidtova    ·   30.5.2015

Fotorecept| Venčeky

Milujem venčeky. Vanilkové venčeky. Ale kúpiť nejaké čo by chutili je ťažké, niekedy nemožné. A tak som sa rozhodla že sa naučím ich robiť doma. Odpalované cesto som dlho odkladala, až príliš odstrašujúcich príkladov som počula. Povedala som si že, to skúsim (plno iných vecí sa mi tiež nepodarilo na prvý pokus :)) A tak som sa koncom týždňa do nich pustila. Pred sobotnou návštevou som potrebovala niečo dobré, typicky naše - československé, niečo čo by potešilo, bolo by domáce a chutné, a chcela som aby toho bolo veľa, veľmi veľa. Bola to síce výzva a riziko, že nakoniec budem narýchlo robiť niečo nové, a robiť niečo na poslednú chvíľu ? Väčšinou žiadna sláva, ale ako sa hovorí ,,kto sa bojí nesmie do lesa". Rezervovala som si na to dosť času, otestovala som si rôzne recepty a postupy. Na intrernete ich nájdete neúrekom. Problém je, že u každého funguje niečo inak, má inú rúru, sú rôzne pomery ingrediencií, sem - tam chýba popis pečenia. A pri odpaľovanom ceste je zrejme pečenie rozhodujúce. Cesto mi nepríde až také zložité alebo nemožné, a ak máte dobrý mixér, tak je to vlastne veľmi jednoduché. Ale pri pečení to z počiatku aj u mňa vyzeralo na fiasko. Ale nakoniec som našla veľmi pekne napísaný postup pečenia na stránkach bonviváni.sk. Ich popis naozaj fungoval. Ale asi je naozaj doležité si to skúsiť, testovať a byť trpezlivý. Prvé si pripravíme cesto - odpalované cesto, ktoré sa používa aj na talianske profiterolky, francúzske éclair, veterníky a na naše venčeky..

Suroviny

Na cesto:

140 g
hladká múka
250 ml
voda
90 g
maslo
na špic noža
štipka soli
4 ks
vajce

Na krém:

1 balenie (od Dr. Oetkera)
Zlatý klas
250 g
maslo
200 g
práškový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
Cesto
  1. Rúru si predhrejte na 200°C.
  2. Do hrnca (podľa jednej staršej kuchárky je ideálny medený) dajte vodu a maslo, a nechajte dôjsť k varu.
  3. Potom tam na jeden šup vysypte múku a miešajte, hmota sa akoby "zdrcne" a začne sa odlepovať od hrnca. Je hladká a kompaktná - ale tuhá. Cesto vyzerá naozaj divne, ale neľakajte sa, tá nevábna hruda je v poriadku.
  4. S múkou stačí povariť už len chvíľu - cca 2min.
  5. Potom cesto preložte do studenej nádoby v ktorej budete zašľahávať vajíčka - ja som dala do misy od mixéru, sem tam som cesto plochou metlou premiešala aby trocha vychladlo. Nikdy vajíčka nezamiešavajte do horúceho cesta.
  6. Vajíčka zamiešavajte po jednom, a až keď je dané vajce dobre spojené s hmotou pridajte ďalšie. Nakoniec sa tuhá hmota zmení na mazlavú polotekutú hmotu.
  7. Tú si naberte do pogumovaného cukrárskeho sáčku na konci s ozdobným hrotom.
  8. Plech si vymažte maslo, a aj keď budete dávať papier, vymažte ho. Najlepšie sa hmota naberá do sáčku, pokiaľ nie ste profík samozrejme, tak že si sáčok postavíte do pohára a plníte a plníte.
  9. Nastriekate na plech a pečiete. Je lepšie ak majú všetky rovnaký tvar a veľkosť aby sa rovnako upiekli.
  10. Čo sa týka pečenia - vložíte plech do rúry, ktorá je vyhriata na spomínaných 200°C, a pečiete cca 25 min - rúru neotvárajte, venčeky by stratili tvar.
  11. Po 25min teplotu znížte na 160°C a rúru malinko pootvorte asi na pol cm, aby vyšiel vlhký vzduch - para, a venčeky sa len dosušili - takto sušte asi 10 min - potom jeden venček rýchlo vyberte a rozrežte aby ste videli či je vo vnútry prepečený. Na noži by nemali ostať žiadne zvyšky cesta.
  12. Ak sú upečené, vyberte a ešte teplé rozkrojte, a nechajte vychladnúť, rozkrojte ich teplé, lebo potom sú suché a praskajú. 
  13. Po vychladnutí plníme krémom. U nás sú venčeky obľúbené s klasickým vanilkovým krémom.
Krém
  1. Uvaríte si krém podľa návodu na sáčku od Zlatého klasu z mlieka, cukru a prášku.
  2. Medzitým než vám krém vychladne, vymiešajte si maslo s cukrom.
  3. Vychladnutý krém primiešajte k maslu.
  4. Naplňte cukrársky sáčok a plňte venčeky.
 
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár