NajRecept.sk Dezerty Fotorecept| Černoškine prsia - makovo-kávový zákusok
Fotorecept| Černoškine prsia - makovo-kávový zákusok
Fotorecept| Černoškine prsia - makovo-kávový zákusok
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
adkas-tastyfood    ·   11.5.2015

Fotorecept| Černoškine prsia - makovo-kávový zákusok

Recept na tento zákusom som priniesla ešte v roku 2009 z nejakej poľskej stránky. Bolo to v čase, keď som začala verejne publikovať recepty na stránke MMB. S týmto receptom je spojených veľa príhod a aj veľa patálii (často si moju prácu prisvojovali rôzni nečestní ľudia) a vydávali ju za svoju. Áno, dobre a odskúšané recepty publikujem na inšpiráciu pre verejnosť, pre priateľov, pre známych, pre svoju rodinu, ale nie nato, aby si moju prácu privlastňoval niekto iný a uverejnil recept od slova do slova na svojej stránke a aj s mojími fotografiami a vydával to za svoju prácu. Zákusok sa teší veľkej obľube aj po toľkých rokoch, a preto som sa rozhodla recept na tento veľmi chutný zákusok uverejniť aj na mojom blogu. Možno príde niekomu jeho názov čudný, ale ja som ponechala jeho pôvodný názov. Recept som trochu upravila oproti pôvodnému receptu. Použila som maslo a miesto vanilkového cukru vanilkový extrakt. Ten, kto ešte nevyskúšal tento chutný zákusok, tak šup šup vyskúšať ho. Rozpis je na plech 27x37 cm ( vnutorna strana). 1 pohár = 250 ml

Suroviny

Cesto:

1 pohár (nemletý)
mak
6 ks
bielok
3 ks
žĺtok
1 pohár
práškový cukor
1 pohár
polohrubá múka
(zmäknuté) 250 g
maslo
1 a 1/2 ČL
prášok do pečiva
2 PL (strúhaný kokos)
kokosová múčka

Krém:

250 g
maslo
3 ks
žĺtok
6-8 PL
kryštálový cukor
1 pohár
mlieko
1 ČL
vanilkový extrakt
1 ks (alebo vanilkový puding)
Zlatý klas
2 ČL
nescafé
z 1/2 citróna
citrónová šťava
(alebo rumová aróma)
rum

Punč:

1/2 pohára (prevarenej)
voda
1 PL
kryštálový cukor
100 ml
rum
2 ČL
citrónová šťava

Ozdoba:

1 a 1/2 bale (okrúhle)
detské piškóty
hrozienka

Poleva:

100 g
čokoláda
cca 1 ČL
maslo
2 PL
olej
Postup receptu
Vytlačiť
Cesto:
  1. Maslo rozpustíme na miernom ohni.
  2. V miske zmiešame múku, mak, kokos, práškový cukor.
  3. Do pripravenej suchej zmesi pomalým prúdom vlievame rozpustené maslo izbovej teploty.
  4. Miešame, kým sa nám hmota nespojí.
  5. Po jednom vmiešame 3 žĺtka.
  6. Chvíľu dobre prešľaháme mixérom.
  7. Opatrne vmiešame tuhý, zo 6 bielkov vyšľahaný sneh.
  8. Pečieme na plechu vyloženom papierom na pečenie pri tepltoe 200 stupňov cca 20 minút.
Punč:
  1. Kryštálový cukor zalejeme 1/2 pohárom prevarenej vody, zamiešame, aby sa nám cukor rozpustil.
  2. Po vychladnutí pridáme 1 dcl rumu, citrónovú šťavu. Ak nemáte čerstvý citrón, kľudne použite citronku.
  3. V pohári mlieka rozšľaháme žĺtka, vanilkový puding a za stáleho miešania uvaríme hustý puding.
  4. Do uvareného pudingu (ihneď po odstavení zo sporáka) pridáme cukor, vanilkový extrakt a dobre miešame, aby sa nám cukor rozpustil. Puding trochu zredne. Môžete urobiť aj klasický postup vymiešať maslo s 200 g práškového cukru a potom pridať vychladnutý puding.
  5. V 1 ČL studenej vody rozpustíme 2 ČL nescafé.
  6. Maslo vymiešame, po lyžičkách pridáme vychladnutý puding, rum podľa chuti cca 50 až 100 ml alebo 1/2 fľaštičky rumovej arómy, citrónovú šťavu a rozpustenú kávu, dobre vymiešame.
  7. Z vychladnutej piškóty odstránime papier a piškótu vrátime späť do plechu.
  8. Pokvapkáme ju pripraveným punčom. Mne dobre poslúžila maslanička. Na pokvapkanie použijeme cca polovicu punču a druhú si necháme na máčanie piškót.
  9. Na punčom pokropenú piškótu nanesieme krém a ukladáme detské piškóty namočené v punči.
  10. Urobíme si prvý rad na šírku aj na dĺžku, aby sme mali vodítko pre ukladanie ďaľších piškót a potom aj na rezanie koláča.
Poleva:
  1. Nad parou rozpustíme čokoládu.
  2. Do čokolády som pridala taký tenší plátok masla a asi 2 PL oleja a dobre vymiešala nahladko. Čokoláda má byť redšia, keďže "prsia" sú ňou iba pomazané.
  3. Namazala som časť piškót čokoládou (zasa som použila moju skvelú silikónovú maslaničku) a hneď som dala na vrch každej čokoládou pomazanej piškóty 1 hrozienko, kým čokoláda nestuhla. Vôbec sa netrápte, ak prsíčka nie sú celé zatreté čokoládou.
Koláčik krájame pomedzi piškóty tak, aby na jednom kúsku boli dve piškóty, akože černoškine prsia alebo, že by prsíčka? :) Recept som si prekopírovala z mojich príspevkov na MMB. Ušetrila som si prácu. Dúfam, že vás recept oslovil a čoskoro ho vyskúšate. Tento zákusok som už piekla veľakrát a každý kto ho ochutnal, si ho pochvaloval.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár