Veľkonočný pletenec s orechovo-makovou plnkou

Zdieľajte recept

Veľkonočný pletenec s orechovo-makovou plnkou

By 4. apríl 2015

Veľkonočný pletenec sme tento rok piekli po prvý krát. Jeho vôňa prevoňala (nielen) celú kuchyňu. Čakanie kým cesto vykysne je síce zdĺhavé, no výsledok stojí naozaj za to. Už pri príprave plnky sa zbiehali ochutnávači  v kuchyni a čakali čo sa bude ďalej diať.

Keď sa pletenec vložil do rúry a vôňa prerážala do ostatných miestností bolo jasné, že spojenie maku a orechov je výborná kombinácia. K tomu celému opečené mandľové plátky na povrchu dodávajú šmrnc.

Odporúčam vám ho pripraviť nielen na Veľkú noc ale i počas roka, ak čakáte návštevu alebo máte chuť n a sladké raňajky.

Ingrediencie

Postup prípravy

Kvások:

  1. Teplé mlieko zmiešame s cukrom a rozmrvíme do neho droždie. Necháme nakvasiť - trvá to cca 5 - 10 minút.

Kysnuté cesto: 

  1. Do misy preosieme polohrubú múku.
  2. Pridáme cukor, soľ, vajce, rozpustené maslo, rum, citrónovú kôru a nakoniec pripravený kvások. Vymiesime na hladké nelepivé cesto.
  3. Na teplom mieste necháme cesto nakysnúť (trvanie cca 30 -  60 minút).

 

Maková plnka:

  1. Mletý mak dáme do teplého mlieka, pridáme zvyšok surovín na makovú plnku a zohrejeme za stáleho miešania na platničke.

Orechová plnka:

  1. Mleté orechy tiež zmiešame spolu s teplým mliekom a surovinami na orechovú plnku. Za stáleho miešania zohrejeme na platničke.

Pletenec: 

  1. Vykysnuté cesto si rozdelíme na dve časti, ktoré na tenko vyvaľkáme na 45 cm dlhý plát.
  2. Jeden plát natrieme makovou plnkou a druhý orechovou plnkou.
  3. Každý plát pevne zrolujeme podobne ako na štrúdľu (pozor - musia byť tenšie)
  4.  Na jednom konci šúľky spojíme a prepletieme jeden cez druhý ako vrkoč.
  5. Okrúhlu tortovú formu vymastíme maslom a vysypeme polohrubou múkou.
  6. Do stredu formy dáme malú sklenenú misku (kompótovú) a upletený pletenec okolo nej ovinieme.
  7. Pečieme pri teplote 160 - 170 °C (samozrejme podľa vlastností vašej rúry) približne 40 minút.
  8. Tesne pred dopečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami.
  9. Necháme vychladnúť a ozdobíme farebnou stuhou.

Veľkonočný pletenec s orechovo-makovou plnkou

 

 

Veľkonočný pletenec s orechovo-makovou plnkou

K vareniu a pečeniu ma priviedli moje staré mamy, keď mi počas prázdnin strávených v ich prítomnosti dovolili asistovať v kuchyni a pod ich dohľadom som ako malé dieťa mohla skúšať upiecť jednoduché koláčiky či uvariť jednoduché jedlá. Vôňa kuchyne pri vypekaní či varení je mojim príjemným oddychom, ktorého výsledkom je (takmer) vždy niečo jedlé ;-) Ak máte chuť ma kontanktovať, spravte to adrese katka@najrecept.sk

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>