NajRecept.sk Chuťovky Fotorecept | Ruská špecialita Bliny
Fotorecept | Ruská špecialita Bliny
Fotorecept | Ruská špecialita Bliny
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Martina Schmidtova    ·   13.4.2015

Fotorecept | Ruská špecialita Bliny

Ukončovanie roka majú mnohí radi a opulentne oslavujú, iní vôbec. U nás je to niečo medzi tým. Väčšinou doma v pohodlí, sa u nás pestuje tzv. papučková kultúra. Čo si radi doprajeme sú rôzne chlebíčky, jednohubky, šaláty a pomazánky. Pekne si ich naservírujeme a zabávame sa s deťmi, niekedy tancujeme. Všetko podľa toho kto má akú náladu. Je to deň ako každý iný, no tým že sa menia kalendáre a mení sa aj letopočet, zaslúži si tento deň aspoň decentnú oslavu. Tento krát som sa rozhodla pre špeciality z východu. Ak niečo v Rusku vedia, tak to je poriadne jesť, piť a zabávať sa. Nič u nich nie je len tak naoko. A kedy inokedy, podobným opulentným spôsobom pristúpiť k príprave jedla, než na Silvestra. Bliny sú lievance alebo palacinky. Väčšinou sú robené naslano a z pohánkovej múky. Pohánka je v Rusku veľmi obľúbená a používa sa bežne ako u nás ryža alebo zemiaky. Aj v našich krajoch bola pohánka súčasťou jedálnička bežných ľudí, hlavne v období stredoveku - aj jej názov je zrejme z tej doby. Pohania = Turci, ju mali pri nájazdoch a tak jej ľudia dali meno podľa nich. Nejde o obilovinu, i keď jej použitie je totožné s použitím obiovín - múka - cestoviny - kaše a podobne. Má nevýraznú chuť a preto je ideálna ako príloha alebo kaša na rôzne spôsoby. Späť k Blinám - tie sú podľa mňa ideálne ako jednohubky, dokonca ak použijete len pohánkovú múku máte perfektné bezlepkové jedlo. Či už hlavné alebo ako predjedlo. Záleží len na vás či upečiete malé okrúhle lievance alebo väčšie lievance či dokonca klasické palacinky. Najčastejšie sa podávajú s kyslou smotanou (oveľa hutnejšou a mastnejšou než tá naša) a kaviárom. Každý si však zvolí podľa svojej chuti.

Suroviny

Základné cesto na bliny:

120 g (v bezlepkovej verzii použite iba pohánkovú múku)
hladká pšeničná múka
120 g
pohánková múka
1 KL
soľ
350 ml
mlieko
štipka
cukor
1/2 kocky
droždie
2 ks (žĺtka a bielka zvlášť)
vajce
2 PL (alebo roztopené maslo)
olej
50 g (roztopené)
maslo
čo najviac tučná
kyslá smotana
údený losos
kôpor
na ozdobu
prepeličie vajíčka
na ozdobu
paradajky
na ozdobu
citróny
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie a cukor. Dáme na bok.
  2. V hlbokej mise zmiešame suché ingrediencie - múky, soľ.
  3. Pridáme zmes s droždím a primiešame žĺtka a roztopené maslo.
  4. Zmes necháme kysnúť kým zdvojnásobí svoj objem (cca 45min.).
  5. Potom pridáme veľmi jemne sneh z bielkov.
  6. Rozhrejeme si panvicu alebo lievanečník s trochou oleja, alebo masla. Panvicu si potieram roztopeným maslom pomocou mašlovačky.
  7. Bliny pečieme z oboch strán, podobne ako klasické lievance.
  8. Po upečení už len zdobiť a jesť. Základom zdobenia je kyslá smotana, údený losos, a kôpor.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár