Fotorecept| Koláč z kysnutého cesta s mäsovou plnkou

Zdieľajte recept

Fotorecept| Koláč z kysnutého cesta s mäsovou plnkou

By 8. apríl 2015

Pred pár dňami som videla tento koláč kolovať na internete. Zaujal ma, a tak som sa rozhodla vyskúšať ho. Popravde, šla som do toho s malou dušičkou lebo u nás akosi nie sú udomácnené koláče z kysnutého cesta plnené mäsom. Trochu som mala obavu, ako okomentuje manžel môj najnovší kulinársky experiment. Bolo by mi lúto, keby jeho komentár bol negatívny, pretože koláč je časovo náročnejší na prípravu. S cestom sa robilo výborne. Je pružné. Po upečení je koláč nádherne mäkký. Je chutný a veľmi sýty. No a manžel? Ten si vypýtal duplu. K tomu už žiadny komentár netreba.
Rozpis ingrediencii je na okruhly plech - 28 cm.

 

 

Ingrediencie

Postup prípravy

  1. Z mlieka, cukru a droždia urobíme kvások. Nezabudneme si zohriať mlieko.
  2. Múku preosejeme do misy a pridáme soľ, kefír, vykysnutý kvások, vajce, olej a vypracujeme hladké, elastické cesto.
  3. Prikryjeme a necháme nakysnúť cca 1 hod.
  4. Medzitým si pripravíme plnku zmiešaním všetkých surovín, dochutíme podľa potreby.
  5. Z vykysnutého cesta odoberieme asi 1 tretinu. Zbytok cesta prikryjeme malou miskou alebo fóliou, aby neobschlo.
  6. Rozvaľkáme na hrúbku 2-3 mm a vykrajujeme kolieska o priemere 7,5 cm.
  7. Spodok zapekacej misy vyložíme paprierom. Malý trik: pomastíme kvapkou oleja dno zapekacej misy a papier sa prilepí a nebude sa šmýkať.
  8. Aj papier jemne potrieme tenkou vrstvou oleja.
  9. Na každý kruh uložíme s kávovou lyžičkou mäsovú plnku.
  10. Plnku rozotrieme asi do 2 mm od okraja, aby pri pečení nevytekala.
  11. Navrstvíme malé množstvo strúhaného syra a koliesko prehneme na polovicu. Vznikne polkruh a aj ten prehneme na polovicu (pozri foto) a konce pritlačením spojíme spolu.Koláč z kysnutého cesta s mäsovou plnkou 2
  12. Ukladáme vedľa seba do zapekacej misy (plechu).
  13. Vezmeme si druhú tretinu cesta a postupujeme rovnako.
  14. Cesto, ktoré sa nám zvýši z vykrajovania môžeme zhniesť a opäť použiť na vykrajovanie.
  15. Prostrednú ružičku urobíme tak, že prekrojíme kruhy na polovicu a 3 časti (polkruhy) preložíme postupne na seba a stáčame spolu. Tieto som už neplnila plnkou. Vzniknutú ružičku uložíme do prostriedku koláča.Koláč z kysnutého cesta s mäsovou plnkou 3
  16. Keď máme celú misu zaplnenú cestom, prikryjeme ju a necháme cesto nakysnúť cca 30 min.
  17. Pred pečením potrieme rozšľahaným žĺtkom s lyžicou mlieka.
  18. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 20 minút a potom stiahneme teplotu na 170 °C a dopečieme ešte 15-20 min.
  19. Po 20 min môžeme na vrch koláča položiť papier na pečenie, aby sa koláč veľmi nepripálil.
  20. Horúci koláč potrieme maslom, prikryjeme papierom na pečenie a zľahka naň položíme utierku a necháme vychladnúť. Dobrú chuť!Koláč z kysnutého cesta s mäsovou plnkou 1



Som Slovenka momentálne žijúca v Anglicku. Prostredníctvom svojho blogu http://adkas-tastyfood.blogspot.sk/ by som sa chcela s Vami podeliť o svoje poznatky, zážitky, skúsenosti nielen z oblasti kulinárskej, ale aj zo života nášho každodenného. Rada si pochutnám na dobrom jedle a veľmi rada si ho pripravujem sama. Svoju lásku k vareniu a pečeniu som zdedila po svojej mamke a babke. Na mojom blogu nájdete recepty staršieho aj novšieho data pochádzajúce z rôznych zdrojov, ale zaručene mnou odskúšané. Verím, že u mňa naájdete inšpiráciu, strávite tu prijemne chvíle a opätovne ma poctíte svojou návštevou.


Môj blog: www.adkas-tastyfood.blogspot.sk

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>