NajRecept.sk Dezerty Fotorecept | Karamelky s vanilkou a soľou
Fotorecept | Karamelky s vanilkou a soľou
Fotorecept | Karamelky s vanilkou a soľou
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
MadeWithLove    ·   1.4.2015

Fotorecept | Karamelky s vanilkou a soľou

Pamätám si ako nám mamina nosievala úžasné žuvačkovité, ťahajúce sa karamelky z vianočných trhov v Poľsku. Vždy som sa na ne tešila. Je to moja najobľúbenejšia sladkosť odkedy si môžem pamätať. Dúfam, že sa medzi vami nájde niekto, kto pochopí, keď poviem, že nemám rada tvrdé karamelky - ale tie žuvačkovité, ktoré sa vým rozplývajú na jazyku a zlepia vám ústa tak, že máte pocit, že stratíte všetky plomby. Tie sú moje obľúbené. Pamätám si ako mi vždy priniesla 2 vrecká a potom som si vybavila ďalšie vrecko u kamoškinej mamy, ktorá tam tiež chodila. A tak som mala zásoby aspoň na pár týždňov. Konečne som sa ich odhodlala pripraviť. Podarili sa mi na druhý krát. Prvý pokus mi totálne prihorel. Predpokladám, že je to pri karamelových začiatkoch úplne ormálne (alebo ma o tom ostatní len uisťovali).

Suroviny
250 g
kryštálový cukor
250 ml
smotana
60 g
zlatý sirup
25 g
maslo
zrnka z 1/2 kusu
vanilkový lusk
ja som použila Maldon
morská soľ
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Pripravíme si štvorcovú formu, ktorú vyložíme papierom na pečenie.
  2. Všetky ingrediencie (okrem soli) dáme do hrnca. Premiešavame až pokiaľ sa nám cukor úplne rozpustí.
  3. Potom necháme už iba bublať na stredne veľkom ohni. Za 10 minút by karamelky mali zhustnúť.
  4. Trochu si odoberieme lyžičkou a dáme do pohára so studenou vodou. Keď prstami vytvoríme guličku - karamelky sú hotové.
  5. Vylejeme do formy. Necháme chvíľu vychladnúť a posypeme morskou soľou.
  6. Necháme úplne vychladnúť (3 - 4 hodiny).
  7. Nakoniec pokrájame na menšie kúsky. Karamelky vám pri izbovej teplote vydržia 5 - 7 dní a v chladničke ešte dlhšie.
           
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár