NajRecept.sk Sviatočné pečenie Veľká Noc Veľkonočná focaccia
Veľkonočná focaccia
Recept Veľkonočná focaccia
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Andrea Mackova    ·   13.3.2015

Veľkonočná focaccia

Už dávnejšie som obdivovala túto nádhernú nadýchanú kysnutú focacciu a zberala sa vyskúšať ju. Predpremiéru mala tento týždeň a na veľký piatok bude pre veľký úspech repete. Iste viete, že focaccia je druh talianskeho tradičného chlebíka - placky, s dierkami na povrchu , ktorý sa pečie na celom plechu. Pridávam len zopár fotiek, na pôvodnom linku sú nádherné zábery celého postupu.

Suroviny

Kvások:

2,5 hrnčeka
chlebová múka
1,5 hrnčeka
vlažná voda
1/2 KL
sušené kvasnice

Bylinkový olej:

1 šálka
olivový olej
čerstvé, podľa chuti - rozmarín
bylinky
čínsky cesnak

Cesto:

3 hrnčeky (preosiata)
chlebová múka
2 KL
soľ
1 a 1/2 KL
instantné droždie
6 PL
olivový olej
1 šálka
vlažná voda
Postup receptu
Vytlačiť
Deň vopred: Zamiešajte si zo surovín na kvások. Keď cestíčko začne vykazovať prvé znaky kvasenia – bublinkovanie, môžete ho odložiť   odpočívať  do rána do  špajze, občas môžete premiešať. Zároveň si pripravte bylinkový olej:
  1. Mierne zohrejete zohrejete  1 šálku olivového oleja a pridáte bylinky podľa vlastnej chuti. Ideálne sú čerstvé, ja som chcela dať rozmarín, no mala som len sušený. Do druhého dňa bol olej i tak krásne rozmarínovo voňavý.
  2. Ráno som potom k nemu pridala 1 nasekaný strúčik čínskeho cesnaku.
Na druhý deň :
  1. Kvások nechajte v kuchyni 1 hodinu predtým, ako s ním budete ďalej pracovať. V miestnosti by nemal byť prievan a chlad, ako vždy, keď pracujeme s kysnutým cestom.
  2. Do veľkej misy, kde budete cesto miesiť pridajte ku kvásku 3 hrnčeky chlebovej múky (preosiatej, cez noc odpočívajúcej v kuchyni pri izbovej teplote), 2 lyžičky soli, 1 a pol lyžičky instantného droždia, 6 lyžíc olivového oleja, 1 šálku vlažnej vody. Môžete uliať menšiu časť bylinkového oleja, prípadne dochutiť  semienkami podľa vlastnej chuti, či do chrumkava opečenou cibuľou.  Ja som chcela cesnakovo – rozmarínovú focacciu, takže som ďalej  nedochucovala, možno inokedy.
  3. Dobre vymiešané cesto necháte kysnúť, najmenej 2 hodiny v teple.
  4. Následne  s ním pracujete – prekladáte ho ako obálku, viď foto tu..
  5. V závere ho preneste na  plech vyložený papierom. Dajte zohrievať rúru , na 220 °C.
  6. Na plechu ho oblejte časťou bylinkového oleja a roztláčajte do strán, robte prstami doňho dierky. Nechajte ešte odpočívať a kysnúť, aj pol hodinu.
  7. Pred vložením do horúcej rúry ho ešte raz prelejte zvyškom bylinkového oleja a znovu prevzdušnite dierkami pomocou prstov. Posoľte hrubozrnnou morskou soľou. Prípadne môžete pridať čierne  olivy.
  8. Keď znovu podkysne, vložte ho do rúry. Prvých 15 minút som ju piekla na 220°C, potom som teplotu znížila na 180°C a dopekala cca 30 minút.
Bola výborná, už sa tešíme na repete.              
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár