NajRecept.sk Sviatočné pečenie Veľká Noc Fotorecept | Veľkonočná mandarínková torta
Fotorecept | Veľkonočná mandarínková torta
Fotorecept | Veľkonočná mandarínková torta
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
adkas-tastyfood    ·   19.3.2015

Fotorecept | Veľkonočná mandarínková torta

S touto tortou som dosť experimentovala. S výsledom som viac než spokojná. Na krém som brala inšpiráciu z inej torty. S menšími upravami som ho použila aj tentokrát. Verte mi, že mascarpone v spojení s vaječným likérom vám zaručene poštekli vaše chuťové poháriky. Chcela som mať rovnomerné piškótové korpusy, tak som ho upiekla na trikrát. Piškóta je jemnučká, vôbec nie je dusivá. Mandarínkové želé uprostred vaječno-mascarpónovej plnky som si vymyslela sama. V priereze vznikla pekná mozaika. Celý dizajn torty som si vymyslela sama. To sa odrazilo aj na celkovej úprave torty. Keďže som nemala recept prerátaný a prispôsobený k tomuto dizajnu, tak korpusy prevyšovali detské piškóty. Riešila som to ta, že som ich posunula vyššie a spodok, kde mi chýbali piškóty, som vyplnila dookolo cukríkmi. Použila som rovnaké cukríky ako na ozdobu na vrchu torty. Tráva je zo strúhaného kokosu, ktorý som zafarbila zelenou potravinárskou farbou. Vajíčka sú kúpené cukríky. No a to kuriatko (podľa môjho manžela kačka, ale to je jedno, veď aj kačiatka sa liahnú zo škrupín, a tiež sú poslom jari :), vo vaječnej škrupinke je mojim druhým minidielkom, vymodelovaným z white icingu. Ja sa mu tak veľmi teším. Iste, nie je to dokonalé, ale ja sa mu naozaj veľmi teším. Pri výrobe kuriatka v škrupinke som prišla na nejaké veci pri práci s WI a určite tieto poznatky použijem v budúcnosti. Ak vás táto torta zaujala, tak sa pozrite na jej prípravu. Rozpis je na formu o priemer 24 cm. Pečieme 3 korpusy, preto potrebujeme ingrediencie na korpus 3x.

Suroviny

Korpus:

2 ks
vajce
80 g
kryštálový cukor
80 g
polohrubá múka
1/2 KL
prášok do pečiva
2 PL
voda
2 PL
olej
štipka soli

Na plnku:

500 g
mascarpone
500 ml ( u mňa veľký double cream 600 ml a z toho odobratých 500 ml)
šľahačková smotana
1-2 PL
práškový cukor
6-8 PL (podľa chuti)
vaječný koňak

Mandarinkové želé:

315 g (malý)
mandarinkový kompót
1 ks (celkové na 570 ml tekutiny)
pomarančové želé
250 ml
voda

Kuriatko v škrupinke:

cca 200 g
white icing
žltá, čierna
potravinárska farba
(červené alebo oranžové na zobáčik a hrebienok)
gumenné cukríky
(cornflour) na podsypanie
solamyl

Okrem toho:

(strúhaný) 4 PL
kokos
zelená farba
(celý balík + 5 ks)
dlhé piškóty
Postup receptu
Vytlačiť
Torta Najprv si upečieme korpusy na tortu.
  1. Bielka vyšľaháme so štipkou soli. Keď zbelejú, pridáme po lyžiciach cukor. Dobre vyšľaháme.
  2. Pridáme žĺtka a prešľaháme na najnižších obrátkach. Pridáme vodu, olej. Zakaždým prešľaháme.
  3. Nakoniec pridáme preosiatú múku, zmiešame s práškom do pečiva, premiešame už iba ručne, varechou.
  4. Vylejeme do tortovej formy, ktorej spodok sme vyložili papierom na pečenie.
  5. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 °C cca 12-15 min.
  6. Vyberieme z rúry a dáme vychladnúť na mriežku. Ak nemáte dve formy, tak umyté studenou vodou utrite dosucha a môže ísť ďaľšie cesto do rúry.
  7. Mandarinky zlejeme zo šťavy a necháme dobre odkvapkať. Odložíme bokom.
  8. Želé (ak nemáte takéto ovocné, môžete nahradiť čírym želé v spojení s pomarančovým príp. mandarinkovým sirupom) rozpustíme v 100 ml vody.
  9. Dolejeme zvyšných 150 ml vody. Pôvodne je toto ovocné želé, ktoré som použila až na 570 ml, ale ja som množstvo vody znížila, aby bolo želé pevnejšie.
  10. Kým želé chladne, vymiešame mascarpone s práškovým cukrom a vaječným koňakom. Cukor a vaječný likér pridáme v pol lyžiciach a vždy dobre premiešame. Miešame zásadne iba ručne s varechou lebo mascarpone má tendenciu pri miešaní mixérom zrednúť.
  11. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme a jemne zamiešame do mascarpone plnky.
  12. Korpus uložíme na podnos. Môžeme uložiť pod neho dva kancelárske papiere iba minimálne preložené, ktoré po ukončení torty jemným nadvihnutím vytiahneme a podnos ostane čistý.
  13. Korpus pokropíme šťavou z mandarinok. Mascarpone krém pomocou cukrárenského vrecka nanesieme po okraji na korpus. Vyplníme ním aj prostriedok korpusu a na korpus nanesieme ešte jeden pás krému pomedzi už nanesený krém.
  14. Do voľného priestoru (v dvoch radoch) poukladáme scedené mandarinky. Mandarinky zalejeme ochladeným a už pomaly tuhnúcim želé.
  15. Odložíme asi na 15 min. do mrazničky, aby želé zatuhlo. Rovnako postupujeme aj s druhým korpusom. Pokvapkáme šťavou, nanesieme krém, mandarinky a želé.
  16. Prikryjeme tretím korpusom a tortu namažeme tenkou vrstvou zvyšného krému.
  17. Poukladáme dookola torty dlhé piškóty a uviažeme mašľu.
  18. Dáme do chladničky stuhnúť. Potom dozdobíme tortu.
Priprava kuriatka v skrupine Je dobré, ak si ozdobu na tortu pripravíme aspoň deň vopred, aby white icing zatvrdol a lepšie tak držal tvar.
  1. Z white icingu si odoberieme asi 100 g (nevážila som) a rozvaľkáme kruh s priemerom 10 cm s hrúbkou 0,5 cm. Na podsypávanie použijeme malé množstvo solamylu (cornflour-u).
  2. Na okraji vyrežeme malé trojuholníky.
  3. Dáme na niečo oblé a necháme do druhého dňa zatvrdnúť. Mne dobre poslúžila hruška v malom poháriku.
  4. Do ďaľších cca 100 g white icingu pridáme žĺté potravinárske farbivo. Dobre prepracujeme a vytvarujeme dve gule. Jednu menšiu a jednu väčšiu.
  5. Z červeného želé cukríka urobíme zobáčik a oranžového cukríka urobíme hrebienok. Oči urobíme špáradlom a zafarbíme čiernou potravinárskou farbou.
  6. Do spodnej väčšej gule vpichneme špáradlo a nastokneme naň menšiu guľu - hlavičku. Necháme zatvrdnúť.
  7. Na druhý deň vložíme kuriatko do škrupinky a pridáme na tortu, ktorú sme posypali kokosom a ozdobili cukríkovými vajíčkami.
Veselú a chutnú Veľkú noc!
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár